NACIONALNE INSTITUCIJE SIMBOLI SU UVEZIVANJA BOŠNJAKA DILJEM SVIJETA

muftija becVelika manifestacija BNF-a povodom otvaranja prvog Bošnjačkog centra u Beču

Bošnjaci su u zadnjih 130 godina imali humanitarne organizacije i Islamsku zajednicu, ali ništa od ovoga nije BNF. Jesu li bile dovoljne da nas odbrane od stradanja raznih vrsta? Nisu. Iz tog razloga su pokrenute razne bošnjačke nacionalne institucije.

Manifestacija u povodu otvaranja prvog Bošnjačkog centra u Beču i registracija Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji, 24.01.2015. godine, okupila je Bošnjake na jednom mjestu.

Među gostima bio i mutija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, generalni sekretar SBK dr. Tarik Kurbegović, predsjednik Islamske zajednice u Austriji dr. Fuad Sanać, predstavnici IKC kosovskih Bošnjaka iz Švicarske koju su predvodili predsjednik Rahim Selimi i imam Muamer-ef. Elezi, mnogi drugi Bošnjaci, imami.

O značaju i samoj manifestaciji govorio je predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji Dževad Madenčić. On je istakao da je BNF u Austriji osnovana u novembru 2013. godine, imala je velike projekte, a jedan od njih je izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra u Srebrenici.

„Imali smo dvije manifestacije: prva je sama registracija kod austrijskih vlasti koja je završena prije mjesec i po dana i druga, veća svečanost je osnivanje prvog bečkog Bošnjačkog centra sa ponudom koja do sada kod Bošnjaka u praksi nije bila.“

On je naglasio da je ovo trajni projekat, što su shvatila brojna udruženja koja su uzela učešća u implementiranju istog. Planovi za budući rad su svakako rad sa omladinom, studentima i postojećim udruženjima.

„Bošnjaci su u zadnjih 130 godina imali humanitarne organizacije i Islamsku zajednicu, ali ništa od ovoga nije BNF. Jesu li bile dovoljne da nas odbrane od stradanja raznih vrsta? Nisu. Iz tog razloga su pokrenute razne bošnjačke nacionalne institucije. Mi kao takav organ dobili smo zadatak da riješimo probleme Bošnjaka u Austriji. BNF nije humanitarno niti vjersko udruženje, ali je udruženje koje će svima biti na raspolaganju i činit će sve da izađe u susret svima. O tome će govoriti projekti koji će biti sprovedeni u Austriji“ – zaključio je Madenčić.

Dr. Tarik Kurbegović istakao je da je cilj BNF i SBK, kao krovnih institucija, da okupljaju pojedince i kolektive.

„Naš cilj nikada nikada nije bio da se udruženja utapaju i gube svoj identitet, već da budu ono što jesu i da se bore za ono što se zalažu. Tako će i projekat Domovina Bosna, na kojem se radi skoro već godinu dana, ugledati svjetlost dana u Austriji. Projekat ima za cilj, prije svega, povezivanje Bošnjaka u Austriji gdje ima oko 120.000 Bošnjaka.“

Pored uvezivanja je i poboljšanje uslova života tu gdje žive, kao i Bošnjaka u cijelom svijetu. Nadaju se da će projekat zaživjeti i proširiti se diljem dunjaluka. Registracijom na stranicu Domovina Bosna postaje se član SBK i BNF.

Cilj je da ove organizacije budu legitimiet predstavništva svih Bošnjaka koji su njihovi članovi i njihov glas će se čuti na skupštinam koje se održavaju.

U svom obraćanju muftija sandžački Muamer-ef. Zukolić istakao je da događaji poput ovog otklanjaju sve dileme i sumnje u borbi koju vodi. Ovakav događaj koji okuplja Bošnjake, ne iz materijalnog interesa već iz onog drugog nacionalnog interesa, ono je što nam daje vjetar u leđa i nameće obavezu i emanet u daljoj ustrajnoj borbi.

„Narod koji je rasijan, ako se ne uveže-pogubit će se. To je narod koji nema svoj stožer i nije svjestan onoga što ga povezuje. Dolaskom Osmanlija na Balkan mi smo od malog tespiha postali dio velikog tespiha, ali padom Osmanske države taj tespih se pokidao i zato su Bošnjaci postali rasijanje.

„Svjesni činjenice da tespih ima smisla samo ako je povezan, mi imamo obavezu, ne umjetničku, ne iz hobija, već egzistencijalnu obavezu, radi opstanka, biološkog i kulturnog, obavezu da taj tespih ponovo nanižemo i da pokupimo ta zrna na nekom jakom koncu i na takav tespih nanižemo svako bošnjačko zrno od Australije do Kanade. Svaki čovjek može biti na tom tespihu samo ako hoće. Tu se biva dobrovoljno, shodno nacionalnoj, duhovnoj svjesti. Onaj ko je svjestan i zna šta je tespih doći će i odazvat će se pozivu“-naglasio je Muftija sandžački.

Muftija je govorio o simboličkom značaju izgradnje Kulturnog centra u Srebrenici,naglašavajući da mi muslimani nemamo pravo da naš status i kulturu podredimo statusu žrtve. Na našu prošlost moramo gledati kao na školu, da nijednu lekciju ne propustimo, niti dušmani da nam budu učitelji historije. Ne smijemo se zadovoljiti statusom žrtve i biti njeni taoci. Moramo usmjeriti energiju prema budućnosti, a naš uspjeh na svim poljima treba biti veći nego u prošlosti.

„Poziv da se Srebrenica proglasi prijestolnicom ljudske savjesti savremene civilizacije šansa je da operu savjest sve nacije svijeta koje su svoju savjest oflekale – bilo neposredno što su omogućile da se desi genocid, bilo da su šutjele dok se dešavao genocid“ – kazao je muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

Muftija se zahvalio svima koji su pomogli i pozvao druge koji to nisu uradili da se pridruže, čestitao rukovodstvu BNF, pozvao sve da podrže projekat Domovina Bosna riječima:

„Rijeka bošnjačka ima pravo da se okupi i krene u pravcu budućnosti ponosnih dostojanstvenih ljudi, ponosnih na svoju prošlost. Svaki genocid i stradanje smo preživjeli, a da se nismo obrukali. Sačuvali smo svoj obraz, nemamo čega da se stidimo.“

Obraćajući se na godišnjoj Skupštini Bošnjačke nacionalne fundacije, muftija Muamer-ef. Zukorlić istakao je da austrijsko-bošnjačko iskustvo traje više od 130 godina te da su ova dva naroda jako dugo u prijateljskim odnosima, uprkos činjenici da je taj period započet okupacijom Bosne od strane Austrougarske.

Bošnjaci su ugradili svoje kosti u temelje Austije i zato polažu pravo na poseban respekt u ovoj zemlji.

Muftija je izrazio zahvalnost što je Austrja, posebno devedesetih godina, ugostila više od 100 hiljada Bošnjaka, koja im je pružila ono što nije njihova zemlja, ističući da je zahvalnost srž naše vjere, navodeći ajete iz Kur'ana.

U vezi sa najavljenim promjenama Zakona o islamu, Muftija je zatražio od austrijskih vlasti da ne donose ovaj zakon bez saglasnosti Islamske zajednice u ovoj zemlji, ističući da nametnuti zakoni nikome ne donose dobro.

Zatim je uputio poruku da muslimani ne žele i ne treba da se ograđuju od raznih stvari koje se pripisuju islamu:

„Molimo Austriju i Evropu da ne koriste izraz islamski terorizam, džihadizam, islamizam, islamski radikalizam, jer to ne postoji. Postoji terorizam, radikalizam, razni oblici nasilja, ali se ta zla ne mogu prikačiti za islam. Neka znaju svi kao muslimana, a ja ne volim da me vrijeđaju. Ja ih molim da me ne vrijeđaju, jer ne možemo graditi prijateljstvo na uvredama.“

Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić osvrnuo se na pitanje crtanja uvredljivih karikatura Poslanika islama, sallallahu alejhi ve sellem.

“I svi oni koji kažu da su karikature vrijednosti islama, uvrede kroz karikature Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, civilizacijska vrijednost slobode govora, izražavanja – govore neistinu. I oni znaju da je to neistina! Znaju da to nema nikakve veze sa slobodom jer ne postoji sloboda vrijeđanja. Načelo zapadne civilizacije jeste da sloboda jednog čovjeka doseže do slobode drugog čovjeka. Prema tome, ne možeš imat slobodu da vrijeđaš!”

“Zamislite da ja, kome je Bog dao moć govora, počnem da se šegam sa crkvama, sa vjerama, sa drugim kulturama? Zamislite kako bi me dočekali ti drugi? Pa raščejrečili bi me! Ne bi rekli da je to moja sloboda govora! Naravno da ja to neću. Ne samo zato što neću, nego zato što mi moja vjera, kulutra i moralni sustav to zabranjuju. Ali isto tako ne prihvatam da mi iko vrijeđa Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem” – naglasio je Muftija.

“Da znate i to: ne mogu oni Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da uvrijede, ne mogu ni da ga dokuče! Oni ništa ne znaju. I one karikature što crtaju – nisu to karikature Resulullaha, i djela, koji se na ovaj način poštuju kod muslimana poslije 14 stoljeća, ne može ni sa čim da se uvrijedi. To je kao kad kuče laje na zvijezde. I sad treba da se Mjesec uvrijedi što kuče laje na zvijezde? To ne može da se dosegne!”

“Oni crtaju karikature i ona rugoba u karikaturama je slika njihovih duša, a na sve to nas je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio još prije 14 vijekova. Zato budite ponosni na svoju vjeru i kulturu, držite se osnovnih vrijednosti, budite dobri ljudi, dobročinitelji” – zaključio je sandžački muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Navodeći ajet iz Kur'ani Kerima: „Ko ubije jednog čovjeka, nevinog, kao da je ubio cijeli svijet, a ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijeli svijet“, poruku koju ima samo jedna vjera i kultura koja se zove islam, dodao je:

„I neko se nađe da mi tu moju vjeru sa tom porukom naziva terorističkom. To je bezobrazluk. Smijem da kažem: ne prihvatamo to, ne tiče me se terorizam, to je tuđe djelo, to nije naše. Mi muslimani nemamo sa tim ništa. Naša vjera je to storgo zabranila. Neću dopustiti da mi te medijske hajke nameću to. Ne zanima me, hodat ću uspravno, ispravno i neću kleknuti. Zato na sve te prijetnje odgovorimo našim tespihom i zbijanjem safa, uvrstimo naše opće nacionalne i vjerske ciljeve iznad svojih dnevnih obaveza“ – poručio je Muftija sandžački na kraju svog obraćanja na manifestaciji u Beču.

SANA, Glas islama 262, strana 8