Mu'minke ne obilježavaju dan žena

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis IZ-e Sarajevo – džamija Kralj Fahd –

hatib: Nezim Halilović Muderris – hutba: 8/2015 – 15. džumade-l-ula 1436.H. / 06. mart 2015.g.

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Mu'minke ne obilježavaju Dan žena. Prekosutra je braćo i sestre međunarodni praznik „Osmi mart – Dan žena“, koji se obilježava u svijetu, pa čak i muslimanskom, a isti je za ženu više poniženje, nego istinski njen dan.

Podsjećam sebe i vas na 14. ajet Sure Lukman:

وَوَصَّيْنَا الإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim! Meni je povratak.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na Oprosnom hadžu na Arefatu između ostaloga poručuje ashabima:

“…وَاسْتَوْصُوا بِالنِّسَاءِ خَيْراً، فَإِنَّهُنَّ عِنْدَكُمْ عَوَانٌ لاَ يَمْلِكْنَ لِأَنْفُسِهِنَّ شَيْئاً، وَإِنَّكُمْ إِنَّمَا أَخَذْتُمُوهُنَّ بِأَمَانَةِ اللهِ وَاسْتَحْلَلْتُمْ فُرُوجَهُنَّ بِكَلِمَةِ اللهِ فَاتَّقُوا اللهَ فِي النِّسَاءِ وَاسْتَوْصُوا بِهِنَّ خَيْراً…

„I oporučujem vam da prema ženama lijepo postupate, jer ste vi za njih odgovorni i one su bez vas bespomoćne! Allah vam je žene dao u emanet i On vam je dopustio da im se približite spominjući Allahovo ime. Bojte se Allaha u pogledu vaših žena i pre­ma njima lijepo postupajte!“

U ovim riječima i drugim hadisima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, su ženi muslimanci u islamu zagarantovana njena prava i ovaj vasijet je dug nas muškaraca, za koji ćemo biti pitani na Sudnjem danu!

Ideja o Osmom martu, kao Danu žena pripada Klari Ajzner Zetkin (Cetkin; 1857. – 1933.), uticajnom njemačkom borcu za ženska prava. Nju je veoma zanimala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene. Razvila je socijal-demokratski ženski pokret u Njemačkoj, a 1907. godine postaje vođa novoformirane “Ženske kancelarije” u SPD-u. Organizirala je proslavu prvog “Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911. godine. Klara Cetkin pozivala je sve žene svijeta na: 1. Slobodnu ljubav, bez ograničenja. 2. Jednostrano pravo na razvod braka. 3. Pravo na abortus (pobačaj). 4. Obilježavanje Osmog marta, kao Dana žena.

Ona kroz ova četiri principa poziva i muslimanke da odbace moralne vrijednosti i priklone se svojim strastima. Prema tome, sve žene koje obilježavaju Osmi mart, prihvataju poniženje i degradaciju žene, kao ljudskog bića, kojem je Allah, subhanehu ve te'ala, povjerio časnu ulogu majke, koja rađa, hrani i odgaja svoju djecu, koja čuva svoju čast i čast svojih ukućana i koja zbog toga u potpunosti sa mužem dijeli sve sevabe koje on ubira u poslovima za koje je on zadužen.

Allah, subhanehu ve te'ala, je ženi u islamu dao časnu dužnost majke i one koja odgaja djecu i u nju je usadio posebnu ljubav, koja nije svojstvena drugim stvorenjima, tako da je ona primjer ljubavi, topline i požrtvovanosti.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je za djecu koja postupaju lijepo prema svojim majkama obaćao džennet: الْجَنَّةُ تَحْتُ أَقْدَامِ الْأُمَّهَاتِ„Džennet je pod majčinim stopalima“. (Ibn Madždže)

Zato neka svako od nas dobro zapamti, da tamo gdje koračaju naše čestite majke, da je tamo naš Džennet i neka nas niko i ništa ne odvrati od naše poslušnosti i ljubavi prema njima! Neka to posebno imaju na umu jetimi, koje su njihove majke uz Allahovu, dželle še'nuhu, pomoć podizale, odgajale i školovale, u nemilosrdnom društvu i vremenu, zaboravivši na sebe, svoje prohtjeve i potrebe! Neka zato djeca svojim majkama pruže punu pažnju i toplinu i bar djelimično uzvrate dobro koje su one činile prema njima, kako bi postigli Allahovo, subhanehu ve te'ala, zadovoljstvo!

Islam je ženi dao pravo na privatnu imovinu, bez njene obaveze izdržavanja porodice, što je dužnost muža, oslobodio je ženu džemata, tako da ona kada klanja u svojoj kući ima nagradu džemata, oslobodio je ženu obaveze džihada, tako da kada ona čuva svoju čast, imetak i odgaja djecu, dok joj je muž u džihadu, ona sa njim dijeli sevab za to, ona ima pravo da joj muž za dojenje djeteta obezbijedi dojilju, ima svoje zagarantovano pravo u nasljedstvu, ima pravo na privatnu imovinu, bez obaveze izdržavanja porodice, što je obaveza muža i ima pravo na mehr i s’ njime može raspolagati kako želi.

Majka po islamu ima prednost i nad babom i to ne jednom, već tri puta, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: “يَا رَسُولَ اللهِ، مَنْ أَحَقُّ النَّاسِ بِحُسْنِ صَحَابَتِي؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أَبُوكَ.” (البخاري)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: “Došao je čovjek kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: “Allahov Poslaniče, ko je najpreči da lijepo prema njemu postupam?” Reče: “Tvoja majka.” Upita: “Zatim ko?” Reče: “Tvoja majka.” Upita: “Zatim ko?” Reče: “Tvoja majka.” Upita: “Zatim ko?” Reče: “Tvoj babo.” (Buharija)

Dijete je dužno da lijepo postupa prema svojim roditeljima, pa makar oni bili i nemuslimani.

Na drugoj strani Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas podučava da lijepo postupamo prema svojim ženama, pa u hadisu koji bilježi imam Tirmizija stoji:

عَنْ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:”خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي” (الترمذي)

Prenosi majka mu'mina, Aiša, radijallahu anha: „Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji od vas prema mojim ženama!“ (Tirmizija)

Islam je ženi odredio veliko počasno mjesto i žena muslimanka tokom cijele godine ima svoje dane, u kojima je poštovana i u kojima uživa sva svoja prava. Kao muslimani, ako za to imamo mogućnost, cvijeće i druge poklone možemo pružati svaki dan našim majkama, suprugama, kćerima i snahama i tako im iskazivati našu pažnju.

Osmi mart je prema tome dan degradacije žene, a nikako dan njene afirmacije, to je dan u kojem se organiziraju zabave, čiji osnovni sadržaj su razni harami i to je dan u kojem se prodaje, kupuje ili džaba na najprimitivniji način nudi žensko tijelo i rapsiruje strast.

Zato poštovane majke i sestre čvrsto se prihvatite islamskih propisa i odreknite oponašanja nevjernica, budite poslušne svojim muževima i tražite od njih da budu prema vama pravedni i pažljivi!

Budimo draga moja braćo poslušni našim majka, lijepo postupajmo prema našim ženama, odgajajmo naše kćerke na čistim izvorima islama, natječimo se u dobru i žudimo za džennetima koji su nam obećani!

Molim Allaha, dželle še'nuhu, da nas učvrsti na putu islama, da pomogne svoj našoj ugroženoj braći, a posebno braći u Palestini, da nam pomogne da sačuvamo našu lijepu Bosnu i Hercegovinu, da nas učini od časnih sljedbenika sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da nas učini istinskom braćom koja se u Njegovo ime vole i jedni drugima pomažu i praštaju, da se smiluje našim roditeljima i precima, da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas u Džennetu počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!