Hfz. Kujević: U nacrtu novog Ustava IZ Crne Gore nigdje se ne pominje riječ Sandžak

hfz kujevic o ustavuU povodu rasprave o nacrtu akta o promjeni Ustava Islamske zajednice u Crnoj Gori, pomoćnik muftije za Južni Sandžak i dawu hfz. Abdurrahman ef. Kujević govori o brojnim nedostacima i slabostima nacrta novog Ustava.

Kako najveći nedostatak novog Ustava hfz. Abdurahman Kujević ističe da je to negiranje postojanja teritorije Sandžaka.

“U novom Ustavu kojeg je delegirala Komisija za izmjenu Ustava u Crnoj Gori uopće se ne spominje riječ Sandžak čime pokušavaju napraviti granice Islamske zajednice u okvirima države Crne Gore, potpuno zanemarujući Sandžak kao historijsko-kulturološku kategoriju i teritoriju na kojoj Bošnjaci žive vjekovima.

Kao još jednu slabost novog Ustava hafiz Kujević navodi težnju da se ubace devijacije u vjeri kojih od nas je Allah sačuvao.

“Ono što je apsurdno i neprihvaljivo jeste da se nekim članovima novog Ustava tretira osnivanje drevišnih tj. sufijskih terikata, kako se postiže stepen šejha, osnivanje tekija i slično, što je strano za prostor Sandžaka jer nas je Allah sačuvao tih devijacija” rekao je Kujević.

Hafiz Kujević zaključuje da su vjernici prepoznali slabosti i ciljeve novog Ustava, i da su reagirali primjereno. Kakav god ishod bio Bošnjaci se ne mogu dijeli ni bilo kakvim granicama odvajati – jasan je Kujević.

SANA