Dvostruki aršini

O islamofobiji i neravnopravnom statusu

Veliku medijsku pažnju, pogotovu kod crnogorskih medija, imao je intervju kojeg je Muftija sandžački dao crnogorskom listu „Vijesti“, gdje je obznanio da je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, kao i ostalima, ponuđeno da budu u sastavu Rijaseta IZ-e u BiH, po čijem ustavu Sandžak predstavlja autonomnu cjelinu, tj. muftijstvo u sastavu Rijaseta, te bi se na taj način riješili svi problemi na koje predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori potenciraju, tj. kojima se želi Muftiji sandžačkom zabraniti djelovanje na području Južnog Sandžaka.

Kao i što je predviđeno opisom ove rubrike, u narednih nekoliko redaka pokušat ćemo Vam približiti događanja koja su obilježila protekli mjesec, mjesec mart 2015. godine, u pogledu najaktualnijih dešavanja na društvenom, vjerskom, nacionalnom, ali i političkom polju.

Zasigurno, protekli mjesec ostat će upamćen po 14. martu, kada se u dijaspori dogodila svojevrsna revolucija u nacionalnom smislu, kada su održana četiri velika skupa u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Luksemburgu, o čemu možete pročitati u reportaži koju je za Glas islama specijalno sačinio dr. Admir Muratović.

Dok smo boravili u dijaspori, u svoj toj sreći i euforiji, zatekla nas je veoma tužna i tragična vijest o padu vojnog helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, gdje je, pored bebe, tragično život izgubilo još šest osoba. I muftija Dudić i muftija Zukorlić oglasili su se ovim povodom iz dijaspore. Dunjaluk je to. Između ostalog, borba ili balans sreće i tuge. Poslije teškoće dolazi olakšanje, ali i poslije sreće i radosti dolazi teškoća.

Nažalost, imali smo prilike gledati kako mediji padaju na još jednom ispitu, ali i pojedini političari. Mediji utrkujući se da optuže majku i kompletnu porodicu bebe za bolest svog djeteta, a političari da dženaze i komemoracije iskoriste za samopromociju te da optuže jedni druge za uzroke nesreće, koji još uvijek nisu poznati javnosti.

Također, neprijatnu situaciju koju je muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić imao na crnogorskoj granici Dračenovac ne možemo smatrati slučajnošću, već namjernim gestom crnogorskog režima i predstavnika Islamske zajednice u toj državi da na bilo koji način ometu ili zaustave dolazak Muftije sandžačkog na područje Južnog Sandžaka, pogotovo ako imamo u vidu pisanja sandžačkih medija o aktivnostima crnogorske tajne službe po Novom Pazaru, gdje svakako ne može biti slučajan njihov boravak na Trgu Gazi Isa-bega gdje se nalaze dva restorana u koje Muftija sandžački često biva gost.

Kada smo već kod Islamske zajednice u Crnoj Gori, veliku medijsku pažnju, pogotovu kod crnogorskih medija, imao je intervju kojeg je Muftija sandžački dao crnogorskom listu „Vijesti“, gdje je obznanio da je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, kao i ostalima, ponuđeno da budu u sastavu Rijaseta IZ-e u BiH, po čijem ustavu Sandžak predstavlja autonomnu cjelinu, tj. muftijstvo u sastavu Rijaseta, te bi se na taj način riješili svi problemi na koje predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori potenciraju, tj. kojima se želi Muftiji sandžačkom zabraniti djelovanje na području Južnog Sandžaka.

Islamofobija, stalni problem sa kojim se muslimani u Evropi suočavaju, ne jenjava. Kada je prije nekoliko dana srušen avion njemačke avio-kompanije „Lufthansa“, pojedini njemački novinari, poput Michaela Mannheimera, novinara njemačkog PI-Newsa, pokušali su spinovati informaciju da je kopilot, za kojeg se tvrdi da je srušio avion, musliman te da je ovaj napad izvršio u ime ISIL-a kako bi opet imali „11. septembar“, tj. novi talas islamofobije.

Još uvijek su nam svježa sjećanja na optužbe na račun svih muslimana kada su dvojica ljudi izvršili napad na časopis „Šarli Ebdo“ u Parizu. Napadači su optuženi kao „islamski teroristi“ čime su svi muslimani stavljeni na tapet optužbe za terorizam, kao i islam, koji je vjera mira, tolerancije i suživota, a brutalni primjeri ismijavanja na račun islamskih svetosti svrstane pod „slobodu govora“. Međutim, primjer osamdesetšestogodišnjeg karikaturiste Mauricea Sineta govori sasvim drugačije, jer je ovaj karikaturist optužen za antisemitizam zbog karikature koju je načinio na račun jedne Jevrejke te je zbog toga otpušten sa posla jer se nije htio izviniti Jevrejima. Dakle, dvostruki aršini.

U Srbiji Bošnjaci muslimani još uvijek nemaju ravnopravan tretman u medijima, a državni organi ih još uvijek ne zastupaju kao ravnopravne građane ove zemlje. Predsjednik Mešihata uputio je pismo Premijeru zbog nebrige Republike Srbije koju pokazuju prema studentu Islamskog fakulteta u Sani (Jemenu), koji je zbog blokade u saobraćaju ostao zarobljen u ratnoj zoni ove države. Inače, student Suad Dacić je državljanin Srbije za kojeg njegova država nije pokazala interesovanje, što nije slučaj kada su državljani srpske nacionalnosti bili zarobljeni u raznim ratnim zonama širom Srbije, već se Islamska zajednica morala pobrinuti za svog studenta. Da ne govorimo o medijima koji ni u jednoj rečenici nisu spomenuli studenta iz Sandžaka.

O ovim, kao i još brojnim drugim temama, čitajte u Glasu islama na narednim stranicama.

Naše viđenje, Glas islama264 strana 3,