Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u novopazarskom naselju Lug

kamen temeljac lug (12)Danas je sa početkom u 14 časova pred više stotina građana upriličen skup povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije u novopazarskom naselju Lug 3.

Na samom početku odlomke iz časnog Kur'ana proučio je Nedžad ef. Metjahić a zatim se prisutima obratio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Muftija Zukorlić poručio je da se ovim pravi još jedan korak islamske obaveze da svako naselje u Novom Pazaru i Sandžaku ima džamiju. ” Dusa koja 5 puta dnevno čuje zov ezana i odazove se njemu, to je odabrana duša. I zato će islamska zajednica biti uspješna kada svaka mahala bude imala džamiju. Tamo gdje nema džamije duhovna atmosfera je zatrovana. “

Muftija Zukorlić je istakao da je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji posljednih godina uspio sagradi veliki broj džamija.

“Ovaj naš susret sa ovim nijetom i ovim korakom zapravo potvrđuje tu našu uzlaznu liniju. Svjedoci ste da nam posljednih godina jeste bilo teško zato sto su neki htjeli da nas okrenu na niže. Neki su pristali pa su se skotrljali i sada im je još teže, jer gledaju nas kako smo gore i sve se vise penjemo. Evo ovim se ispunjava još jedno naše obećanje koje smo dali u najvećoj gorčini borbe za Islamsku zajednicu. Tada su nam oteli 20-tak dzamija, a mi smo od tad sagradili 40-tak. I neka znaju oni i među nama i među njima da šta god pokušaju loše uraditi mi ćemo uraditi 3 puta vise dobroga”, naglasio je muftija sandžacki i poručio “Oni prošli su ulagali u nasu sadašnjost, a mi danas ulažemo u budućnost”.

“Ovo je pravac kojim se mi krećemo i ako ostanemo dosljednji ovom putu, jer Allah poručuje: ‘Ne tugujte i ne žalostite se, vi ćete biti gornji'”, završio je muftija sandžacki Muamer ef. Zukorlić.

Predsjednik Mesihata islamske zajednice u Srbiji, dr. Mevlud ef. Dudic obratio se prisutnima riječima: ” U hadisu Poslanik s.a.w.s. govori: ‘Ko sagradi džamiju rad Allaha dz.s. , Allah će njemu sagraditi dvorac u Džennetu. Ova porodica danas postaje dio velike svjetske porodice vakifa na čelu sa Ibrahimom a.s. , a institucionalno na čelu sa Omerom r.a. kaže muftija Dudić i nastavlja: “Zahvaljujući svim našim vakifima mi nosimo sa sobom ‘La ilahe ilallah Muhammedu resulullah’. Zato je ovaj vakuf podstrek svim potencijalnim vakifima”- zaključuje muftija Dudić.

Na kraju svog govora dr. Dudic zamolio je Gospodara da nagradi sve prisutne, kao i vakife na prvom mjestu i njihove potomke.

Muftije su nakon govora položili kamen temeljac na mjestu gdje će se džamija izgraditi. Na samom kraju glavni imam medžlisa Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin proučio je dovu.

SANA – H.Škrijelj