Bošnjačka kulturna revolucija u dijaspori

admir muratovicČetiri velike manifestacije održane u jednom danu širom dijaspore

14. mart je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bošnjaka. Toga dana, u isto vrijeme, u četiri važne zemlje EU, kako reče reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić: „Bošnjaci dijaspore su se okupili kako bi napravili dogovor od značaja za svoju svjetliju budućnost.“

Bošnjaci su narod sa hiljadugodišnjom tradicijom. Vjekovima su sa drugim narodima živjeli na teritoriji Bosne i Sandžaka, uživajući i dijeleći sa njima osjećaj ljepote i humanosti koji su proizilazi iz bogatstva njihove kulture i tradicije.

A onda su došle neke 1878., 1912., 1941., 1992. godine kada su Bošnjaci morali krvavom borbom izboriti opstanak na svojoj zemlji, a mnogi od njih krenuti put nepoznatog u namjeri da spasu svoj džan, svoju dušu…

Rezultati takvih nedaća i iskušenja su takvi da su Bošnjaci jedini narod, pored Palestinaca, kojeg ima više u dijaspori nego u svojoj matici.

Namjera onih koji su sprovodili ovakvu politiku prema Bošnjacima, ali i onih koji su je prešutno, i što je možda još gore, suptilno podržavali, bila je da ovaj narod izgubi svoj identitet, osjećaj za svoje korijene… Možda bi se to i desilo da ne postoje organizacije, a prije svega ljudi od autoriteta koji su svjesni da je život na ovom svijetu mnogo više od pukog preživljavanja te da postoje stvari zbog kojih treba rizikovati vlastiti konfor.

Notorna je činjenica da ono što je trebalo da bude presudno u procesu dezorijentiranosti bošnjačkog čovjeka, a to je rasijanje po cijelom dunjaluku, pretvoreno u prednost zahvaljujući neraskidivoj vezi našeg čovjeka i njegovog topraka, bilo onog bosanskog ili ovog sandžačkog, u obje varijante bošnjačkog.

Zahvaljujući svijesti onih koji su ostali da po cijenu svega odbrane prag svoje kuće, te riješenosti onih koji su otišli da iznova naprave ognjište na koje se mogu vratiti – mi smo opstali. I VIŠE OD TOGA!

Do sada su inicijative dolazile uglavnom „spolja“, iz dijaspore, a sada je matica prilično ojačala da je u poziciji praviti projekte koji su značajni za opstanak i kvalitetan život onih koji su otišli.

Dan 14. mart jedan je od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bošnjaka. Toga dana, u isto vrijeme, u četiri važne zemlje EU, kako reče reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić: „Bošnjaci dijaspore su se okupili kako bi napravili dogovor od značaja za svoju svjetliju budućnost.“

Promovisana BKZ u Njemačkoj

Uvertira ovih susreta Bošnjaka desila se u gradu Hamburgu, na sjeveru Njemačke, 13.03.2015. god. u Sali „Phoenix“, gdje je upriličena Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj u okviru koje je održana i promocija Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti.

Skup je otpočeo kulturno-umjetničkim programom u izvedbi hora „Preporod“ iz Ilijaša. Potom je moderator Muhamed Mahmutović otvorio oficijelni dio manifestacije, gdje su se obratili Suljo Džanković – predsjednik BKZ u Njemačkoj, Malik Nurović – direktor Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ i dr. Admir Muratović – predsjednik BKZ.

Skupu su prisustvovali brojni gosti, među kojima Šefadil Ličina – predsjednik SABA-e, Salahudin Fetić – direktor Media centra te ostali zvaničnici.

Džanković je uputio riječi dobrodošlice svim prisutnim gostima, posebno učesnicima u programu, te govorio o ciljevima organiziranja BKZ na prostoru Njemačke. „BKZ je naša domovina u tuđini“ – kazao je Džanković.

Direktor Nurović je predstavio „El-Kelimeh“ kroz kratak osamnaestogodišnji historijat, zaključno govoreći o Enciklopediji sandžačkobošnjačke književnosti kao jednom od najvećih djela koje je „El-Kelimeh“ izdala i djelu neprocjenjive vrijednosti.

Potom je predsjednik BKZ dr. Admir Muratović govorio, na početku prenijevši selame od predsjednika SBK dr. Mustafe Cerića, muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića, koji su tog vikenda boravili u zijaretu Bošnjacima Luksemburga i Švicarske, kazavši da se u subotu u dijaspori održavaju četiri veoma značajna skupa, što govori o svojevrsnoj revoluciji koja se dešava kod Bošnjaka u dijaspori.

Dr. Muratović je govorio da Bošnjaci imaju obavezu prema državi Njemačkoj, jer je ona jedna od država koja je u teškim trenucima po Bošnjake prihvatila veliki broj emigranata i dala im mogućnost da budu ravnopravni građani ove zemlje. Ali isto tako, Bošnjaci od države Njemačke očekuju da pokaže spremnost da ih u svoj sistem prihvati sa svim njihovim kulturološko-vjerskim vrijednostima, kazao je Muratović i dodao da ako jedna Bošnjakinja u Švedskoj može biti kandidatkinja za premijera, zašto u Njemačkoj ne bi mogla imati šansu u društvenom životu.

Nakon oficijelnog dijela, nastavljeno je druženje uz kulturno-umjetnički program spomenutog hora, folklornog društva, te izvođače kasida Eldina Huseinbegovića i Hamzu Škrijelja.

BKZ u Hamburgu je ovogodišnji sponzor Nacionalnog kalendara Bošnjaka, koji je te večeri podijeljen Bošnjacima.

Da nije okolnosti koje su pratile ovaj momenat možda bi bilo suvišno kazati sljedeće, ali za historiju je veoma važno ovo svjedočenje. Sala koja je bila iznajmljena za ovaj skup bila je elitna i njeno iznajmljivanje koštalo je organizatore 2.500 eura. Kada se skup završio organizatori su se potrudili da vlasnicima vrate salu onako kako su je zatekli, iako to nije bila njihova obaveza. Uzgred, vlasnik sale je jermenskog porijekla. Kada je vidio u kakvom je stanju sala ostavljena, u kojoj je do samo pola sata prije toga bilo blizu 800 ljudi, poklonio je 500 eura od sebe. To je bio najveći uspjeh u predstavljanju kulture našeg naroda. Te večeri su mi momci iz BKZ Njemačke ličili na arapske trgovce koji su bili sebetom da stanovnici Indonezije prihvate islam. Jako sam te večeri bio ponosan što sam Bošnjak i posebno ponosan zbog moje braće iz BKZ Njemačke.

Muftija Zukorlić boravio na svečanosti džemeta Goldau u Švicarskoj

Svojevrsni umreženi kongres Bošnjaka Evrope počeo je, kao što rekosmo, 14.03.2015. godine, skupom povodom 20 godina džemata „Bosna-Sandžak“ Goldau u Švicarskoj, koji je održan u prepunoj sali u Brunnenu. Prvi su nastupili najmlađi članovi džemata koji su prisutne počastili izvođenjem ilahija. Nakon njih redali su se gosti. Prvi je govorio predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije za Švicarsku, Samir Vilić, a nakon njega gost iz Bosne i Hercegovine hfz. Husein-ef. Čajlaković. Između obraćanja musafira nastupao je hor ilahija sačinjen od imama koji su svojim lijepim glasovima uljepšali ovu noć.

Poseban ugođaj ove večeri bilo je obraćanje specijalnog gosta, koji je prešao dug put kako bi tu noć proveo sa Bošnjacima koji borave u Švicarskoj – muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

Bošnjaci Švicarske su ovim potezom odali priznanje muftiji Zukorliću zbog svega onoga što čini na putu borbe za pravo i dostojanstvo bošnjačkog čovjeka, suprotstavljajući se svima onima koji rade na podjeli Bošnjaka na one koje su iz Bosne i one koje su iz Sandžaka.

Iako fizički nije mogao biti prisutan u isto vrijeme i u Hanoveru, Luksemburgu, Beču i Švicarskoj, čak i samo spominjanje njegovog imena izazivalo je salve aplauza i osjećaj ponosa, ali i uvjerenje da ga Bošnjaci od Novog Pazara do Velike Kladuše doživljavaju kao svog lidera.

Obilježena treća godišnjica BKZ Luksemburga

Duh bošnjačke kulturne revolucije u dijaspori posebno je bio prisutan te martovske večeri u Luksemburgu. Tamo je 14.03.2015. godine, u prepunoj sali luksemburškog predgrađa Begen, obilježena treća godišnjica osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga.

Bajraktari bošnjačkog slobodarskog duha u Luksemburgu bili su dr. Mustafa Cerić – predsjednik SBK i dr. Jahja Fehratović – predsjednik BDZ Sandžaka i autor Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti.

Reisu-l-ulema emeritus rado je viđen gost među Bošnjacima cijelog svijeta, a posebno među onima porijeklom iz Sandžaka. Kada nam je najteže bilo bio je sa nama – kažu gotovo uglas. Drago nam je da Bošnjaci konačno znaju da poštuju svoje „starije“, jer Poslanik s.a.w.s. kaže da ne pripada njegovom ummetu onaj koji ne poštuje hakk starih ljudi… Sve dok je tako, imat ćemo pravo na Božju pomoć, inšallah.

Manifestacija je otpočela kratkim obraćanjem predsjednika BKZ Luksemburga Muhameda Ćemana. Nakon toga, književnik Remzija Hajdarpašić iscrpno je govorio o Enciklopediji sandžačkobošnjačke književnosti. Uslijedilo je obraćanje autora Enciklopedije dr. Jahje Fehratovića. Po okončanju tog dijela programa, prisutnima se obratio predsjednik BKZ Petnjica, Almir Muratović, te je premijerno prikazana i kratka video reportaža iz Petnjice realizovana od strane Sandžak TV, koja je detaljno predstavila projekat izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici. Uslijedila je polučasovna pauza koja je protekla uz muhabet i druženje mnogobrojne publike i govornika.

U drugom dijelu programa svečano je dodijeljeno priznanje koje je ustanovila upravo BKZ Luksemburga, a koja nosi naziv po velikom heroju Sandžaka – “Mula Osman Hrastoder”. Ovogodišnji laureat je predsjednik Šure, tj. Islamske zajednice Luksemburga, Sabahudin Selimović, koji se nakon primopredaje zlatnog dukata i plakete vidno uzbuđen obratio prisutnima. Po uručenju nagrade, uslijedilo je nadahnuto obraćanje predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafe Cerića koji je govorio na temu “Domovinski prostor Bošnjaka – savremeni izazovi i perspektive”.

U sklopu večeri, Fatihom, dovom i minutom šutnje odata je počast tragično preminulima u padu helikoptera u Srbiji.

Muftija Dudić na centralnoj svečanosti u Beču

Bošnjački identitet ima dvije nerazdvojive komponente: vjersku i nacionalnu. One se prožimaju, jedna drugu ne isključuju. U mjeri u kojoj je važno da se borimo da obezbijedimo što bolje uslove za kvalitetan život dostojan čovjeka na ovom svijetu, trebamo biti svjesni da je dunjaluk prolazan i da je njegova suština što bolja priprema za vječni život.

Uloga duhovnog predvodnika Bošnjaka Sandžaka je emanet dr. Mevlud-ef. Dudića – predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji. U okviru trodnevne posjete Beču, nakon što je 13.03.2015. godine održao hutbu i predvodio džuma namaz u novoosnovanom džematu Et-Taqwa, muftija Dudić, u pratnji generalnog sekretara Mešihata Samira Škrijelja, istoga dana učestvovao je na seminaru na temu „Kako uspješno organizovati zajednicu“, kojem su prisustvovali predstavnici džemata El-Iman, El-Ihsan, Et-Taqwa, kao i udruženja žena „Verda“.

Sutradan, održana je centralna svečanost povodom otvorenja džemata Et-Taqwa, kojoj su prisustvovali predsjednik Islamske zajedniceu Austriji dr. Fuad Sanać, kao i predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka Austrije i svih bošnjačkih džemata iz Beča i drugih dijelova Austrije. Nakon nastupa polaznika Škole Kur'ana Časnog i članova mektebskog hora, prisutnima su se obratili dr. Sanać i muftija Dudić.

Inače, u Beču živi preko 100.000 muslimana, od kojih je 45.000 Bošnjaka, a 5.000 je porijeklom iz Sandžaka. Džemat Et-Taqwa je stoti džemat u Beču i pokriva oko 200 muslimanskih porodica.

Tribina BKZ u Hanoveru: „Ponosni smo na projekat Enciklopedije“

U bošnjačkom džematu u Hanovru, 14.03.2014. godine, upriličena je tribina u cilju promocije Bošnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj, njenih aktivnosti i projekata, Nacionalnog kalendara Bošnjaka za 2015. godinu i Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti.

U ime domaćina, obratio se imam džemata u Hanoveru Aldin-ef. Kusur i predsjednik džemata Miljhat-Mitko Muslić, koji su izrazili dobrodošlicu gostima te iskazali podršku aktivnostima i projektima BKZ u Njemačkoj.

Efendija Kusur je prenio selame od predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Eldin-ef. Atlagića, koji je također izrazio podršku osnivanju BKZ u Njemačkoj.

Tribini su prisustvovali i predstavnici i imami okolnih džemata, među kojima i Muhamed-ef. Fetić i Mithat Bećirović iz džemata u Bilefeldu.

Predsjednik BKZ u Njemačkoj Suljo-ef. Džanković historijski se osvrnuo na proces osnivanja BKZ u Njemačkoj i podvukao da su dobijene sve neophodne dozvole za rad od državnih organa te obradovao sve prisutne poklonom – Nacionalnim kalendarom Bošnjaka za 2015. godinu, koji je ujedno i jedan od prvih projekata BKZ u Njemačkoj.

Prisutnima se obratio dr. Admir Muratović – predsjednik BKZ, koji je na početku prenio selame od reisu-l-uleme emeritusa dr. Cerića, muftije Zukorlića, muftije Dudića – nosilaca ideje i projekta BKZ.

On je potom promovisao projekat Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti autora dr. Jahje Fehratovića, koja je u izdanju Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ objavio Svjetski bošnjački kongres, na koji mogu biti ponosni svi Bošnjaci, kao i na svoju Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti.

Dr. Muratović je poručio da Bošnjaci trebaju biti ponosni na svoju kulturnu baštinu u svakom pogledu – i kada je u pitanju književnost i sve druge oblasti kulturno-historijske baštine.

“Nijedan narod na Balkanu, osim Bošnjaka, nema svoj ep, a Bošnjaci imaju dva epa. To govori o vremenskoj dubini naše kulture, ali i o kvalitetu, elitizmu i genijalnosti nas Bošnjaka” – kazao je dr. Muratović.

On je ponovio stav iznijet na skupu u Hamburgu da Bošnjaci imaju obavezu i dužnost poštivati državu Njemačku zbog svega što je u teškim vremenima učinila za Bošnjake koji su trbuhom za kruhom morali napustiti svoje domovine.

Ali isto tako, Bošnjaci moraju ispuniti obavezu prema sebi i svojoj djeci u smislu očuvanja svih svojih kulturoloških i identitetskih vrijednosti.

“Čuvajte svoju djecu da ih ne izgubite. Organizirajte se kroz BKZ i očuvajte vaš identitet i vaših porodica. Sačuvajte svoj jezik, jer je on jedna od temeljnih odrednica identiteta” – zaključio je dr. Muratović.

Direktor Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ promovisao je najznačajnije projekte ove kuće, kazavši da je za period od 18 godina izdato preko 300 naslova, što je zaista „bum“ za Sandžak u procesu kulturnog i duhovnog uzdizanja Bošnjaka.

Nurović je kazao da je najbolji način za očuvanje sopstvenog jezika iščitavanje literature na svom jeziku te pozvao sve prisutne da na štandu „El-Kelimeh“ pribave nova izdanja za svoju biblioteku.

Svim prisutnima podijeljen je Nacionalni kalendar Bošnjaka za 2015. godinu.

Nakon tribine, prisutne je izvođenjem nekoliko kasida počastio Hamza Škrijelj iz Novog Pazara.

Poseban utisak druženja u Hanoveru jeste džemat koji funkcioniše u ovom gradu, imam efendija Kusur, a posebno predsjednik džematskog odbora Miljhat-Mitko Muslić. Ne postoje riječi koje bi bile dovoljne da bismo opisali odnos tih ljudi prema musafirima, ali prije svega prema emanetu vjere i nacije. Ko nije zahvalan ljudima nije ni Bogu, zato ovom prilikom posebnu zahvalu upućujemo našim domaćinima: Sulju-ef. Džankoviću i njegovoj mladoj, nadasve, kvalitetnoj ekipi iz Hamburga, Mitku Musliću iz Hanovera, Samiru Viliću i ostalim Bošnjacima iz Švicarske, Mithatu Mujoviću i njegovoj ekipi iz Beča, Muhamedu Ćemanu i njegovim ahbabima iz Luksemburga.

Molimo Uzvišenog Allaha da im da svako dobro na putu podizanja dostojanstva Bošnjaka dijaspore.

Glas islama 264, strana 9, Reportaža, dr. Admir Muratović