Muftije Dudić i Zukorlić jednoglasni: „Zekat je stub bereketa u imetku i zajednici“

predramazansko savjetovanje (10)Na predramazanskom seminaru za imame, mualime i muderise, održanom 13.06.2015. godine u Novom Pazaru, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u uvodnom izlaganju govorio je o važnosti hutbe i dersa u svim prilikama, a posebno u Ramazanu, sa osvrtom na ramazanske aktivnosti koje pojačano sprovodi ulema i aktivisti Islamske zajednice.

U svom izlaganju o Ramazanu, kao posebnoj šansi za unapređenje kvaliteta pojedinca i zajednice, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić potencirao je važnost nijeta, naglasivši da je iskrenost preduslov kvaliteta i uspjeha svakog dobrog djela i akcije. U tom smislu, Muftija je istakao da je svaki alim i aktivista Islamske zajednice dužan redovno provjeravati iskrenost sopstvenog nijeta.

Ramazan je posebna prilika unapređenja svijesti i duhovno-etičkog kvaliteta pojedinca i zajednice. U svom djelovanju predavači su dužni da vode računa o jasnoći i adekvatnosti poruke kroz svoje dersove po svim pitanjima i ramazanskim akcijama, a posebno na temu zekata i sadekatu-l-fitra, naglasio je Muftija sandžački.

Obojica izlagača su izrazili punu saglasnost da je zekat stub bereketa i oplemenjivanja imetka svakog pojedinca, što se implicira na kvalitet zajednice u svim segmentima.

Informativna služba 

 

predramazansko savjetovanje (10)predramazansko savjetovanje (16) predramazansko savjetovanje (13) predramazansko savjetovanje (8) predramazansko savjetovanje (7) predramazansko savjetovanje (2) predramazansko savjetovanje (1) predramazansko savjetovanje (3) predramazansko savjetovanje (6) predramazansko savjetovanje (4) predramazansko savjetovanje (9) predramazansko savjetovanje (11) predramazansko savjetovanje (12) predramazansko savjetovanje (15)