Medijima za i protiv islamskog odgoja

senada1-272x300Kako tinejdžerski časopisi (ne)odgajaju našu djecu. Da bi sačuvali omladinu i od njih učinili prosperitetne i korisne članove društva, koji će biti spremni da prihvate i ponesu teret koji i njih čeka, potrebno ih je već od sada uključivati i osposobljavati za budućnost, naučiti ih da misle svojom glavom i da budu kreativni.

Za primjer nam mogu poslužiti list učenika Medrese Softa i list studenata Fakulteta za islamske studije Talib. Jedini učenički list na sandžačkoj teritoriji je Softa, list učenika Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru i ženskog odjeljenja u Rožajama. Osnovan je 1998. godine i izlazi četiri puta godišnje. U njemu učenici Medrese i saradnici iz drugih srednjih škola pišu o islamskim i općim temama, o brojnim problemima sa kojima se danas susreće omladina i naš narod. Izlažu se radovi sa časa bosanskog jezika i vijesti o debatama, tribinama, kvizovima, ekskurzijama i drugim bitnim događajima u Medresi i okruženju. List studenata FIS-a Talib osnovan 2010. godine i izlazi periodično. On se, također, bavi savremenim pitanjima i nudi rješenja za mnoge probleme. Čitajući tekstove koje pišu učenici Medrese i studenti FIS-a, možemo zaključiti da, ipak, ima nade za optimistično gledanje ka budućnosti kada je u pitanju naša omladina.

 

Djeca upijaju sve što čuju i vide i budući da često ne razlikuju dobro od lošeg, svoje ponašanje baziraju na tome – oponašaju viđeno. Neosporiva je činjenica da, upravo, mediji u takvim situacijama igraju vrlo veliku i značajnu ulogu.

I novine, i televizija, i internet mogu imati i pozitivne i negativne uticaje na odgoj djece, sve zavisno od načina kako se koriste, ali čini se da oni imaju izbora kada su u pitanju televizija i internet. Međutim, kada su u pitanju časopisi kao medij, čim dođu u neposredan dodir sa njim oni više nemaju izbora osim da čitaju ono što im se nudi. A nude im se brojni sadržaji koji ni u kom slučaju ne bi smjeli biti ponuđeni djeci, jer oni tome ne prilaze kritički.

Ne utiče samo ono što se prima putem medija, nego i pasivnost okoline u kojoj djeca odrastaju, pasivna porodica i škola, ali i lična pasivnost i emotivna i intelektualna nespremnost za život s medijima.

Najmasovniji medij svakako je televizija, koja se zbog jako velikog gledanja i pridavanja joj pažnje može nazvati još jednim članom porodice. Kada je u pitanju gledanje određenih emisija tada brojni roditelji čak zapostavljaju svoju djecu, pa daju prioritet televiziji, što također negativno utiče na dijete.

Naravno da dijete ne možemo, niti trebamo izolovati od gledanja televizije i praćenja njenog sadržaja. Roditelji zajedno sa djecom moraju rasporediti gledanje emisija, naći ravnotežu i znati da pretjerano gledanje televizije šteti djetetu, pa u tom smislu djelovati. Dakle, potrebno je odrediti vrijeme i dužinu gledanja televizije djetetu, kao i odabir sadržaja koje će gledati.

Internet je, također, iz dana u dan postao neizostavni faktor koji utiče na dijete, posebno ako uzmemo u obzir uticaj društvenih mreža, poput Facebooka, Twitera, Instagrama i dr. Socijalne navike tinejdžera u savremenom dobu u mnogo čemu se razlikuju od onih prije dvadeset godina.

Jedan od ciljeva ovog rada je utvrđivanje stepena uticaja medija na stil života mladih i izdvajanje onih oblasti života na koje oni imaju najveći uticaj, kakav sadržaj nude navedeni mediji, koliko je taj sadržaj prilagođen njihovom uzrastu, s posebnim osvrtom na uticaj štampanih medija. Razlog zbog čega je poseban akcenat stavljen na štampane medije (časopise) jeste jako velika rasprostranjenost ovog medija među tinejdžerima, zatim zbog uglavnom neprimjerenog sadržaja uzrastu čitalaca. Iz tog razloga je i analiziran jedan od najčitanijih časopisa međe tinejdžerima – Hej!. Pored ovog časopisa, također, jako su čitani i regionalni časopis Bravo i Lili (časopis namijenjen modernim devojčicama).

 

Analiza časopisa Hej br. 43, april, 2015. godine

Hej je još jedan od tinejdžerskih časopisa koji, iako je počeo odskora da izlazi, jako je čitan. U časopisu Hej zastupljene su neke od sljedećih rubrika: Zoom Trach Room, Tajne srca, Hot story, Najteži trenuci, Hit film, Direktan prenos, Hot Star, Moj instagram, Beauty mix, Naj priča iz teen života i dr.

Prve rubrike, uglavnom, govore i sadrže vijesti svjetske muzičke scene i prate kretanja i djelovanja muzičkih i glumačkih zvijezda temeljno obavještavajući publiku o životu poznatih zvijezda i njihovoj karijeri, uspjesima i padovima. Ono što se na prvi pogled može uočiti jeste preovladavanje velikog broja fotografija na svakoj stranici, dok je tekst smješten u uglu i jedva je primjetan.

Naravno, i pjevačice i glumice na fotografijama su raskošno odjevene promovišući na taj način posljednji modni trend. Naša omladina željno iščekuje svaki novi broj prateći dešavanja o svojim uzorima. Dakle, sva pažnja je usmjerena na njihov vanjski izgled: frizuru, šminku, odjeću (markiranu, naravno!), nakit…, a o njihovom obrazovanju niti jedne riječi! To je ono što najviše zabrinjava u časopisima za tinejdžere poput ovog. Previše estrade, a premalo (ili nimalo) edukativnih sadržaja.

Uzimajući u obzir da većina tinejdžera sebi ne može priuštiti ovakav niti sličan luksuz, to za njih, pored divljenja i želje, može izazvati mnoga negativna psihička stanja, kao npr. osjećaj niže vrijednosti, odbojnost prema roditeljima jer im ne mogu udovoljiti na sve zahtjeve, a to dodatno povlači i druge konflikte stvarajući zid nerazumijevanja između roditelja i djece, odbojnost prema školi i učenju…

Svakodnevno gledajući svoje profesore i nastavnike skromno odjevene, učenici ih upoređuju sa estradnim zvijezdama i njihovim načinom odijevanja i za uzor uzimaju ono što je njima u tom periodu primamljivije. A sve se to, itekako, razlikuje od njihove sredine u kojoj žive (posebno ako govorimo o našoj sredini – Sandžaku). Onda i nije čudo što nam je omladina dezorijentisana. U školi uče jedno, u kući se vaspitavaju drugačije, a u društvu se ponašaju sasvim različito i od jednog i od drugog, želeći da pripadaju grupi, da budu u trendu i da budu IN (kako to oni popularno kažu). U ovakvom raskoraku im nije teško ni da posegnu za, nažalost, jako rasprostranjenim porocima. A kada dođu u dodir sa nekim od ovih poroka, bilo da se radi o alkoholu, drogi i sl., onda za mnoge bude kasno, počinju da srljaju u propast.

Tajne srca je sljedeća rubrika koja naslovom Veliko proljetno ljubavno pospremanje. Ova rubrika savjetuje savremenu tinejdžerku šta da učini i kako da postupi da bi procvjetala ljubav između nje i momka kojeg posmatra već danima… Ili kako da postupi u slučaju ako njen momak želi nešto više! U objašnjenju, između ostalog, stoji da ako je ona sigurna u svoja osjećanja prema njemu i ako ima povjerenja u njega može krenuti i korak dalje. Postavlja se pitanje: kakvu sigurnost u osjećanja može imati tinejdžerka, osoba koja tek otkriva novi način gledanja na svijet, koja je u fazi sazrijevanja i koja ne može (sasvim opravdano) sama donijeti sud o bilo kojoj stvari ili problemu bez savjetovanja sa starijom osobom? Osoba u naletu strasti, čije okruženje je navodi samo na grijeh, koja nije svjesna svoje vjere i koju vjera u Boga i strahopoštovanje prema Njemu ne može odvratiti od takvog koračanja kroz život, naravno da će pri prvoj prepreci pokleknuti i napraviti grešku, za koju će se kajati, a to kajanje često može biti i kasno.

Na ovaj način se pune glave našoj omladini i skreće pažnja sa stvarnih problema i onoga čemu se omladina treba usmjeravati. I kad prođe tinejdžerski period, ako tinejdžeri nisu usmjereni pravim i zdravim putem, lako će zalutati i izgubiti se u problemima današnjice, jer svaka generacija razlikuje se od druge i po potrebama, i po zahtjevima i po problemima. Zato je bitan svaki period u životu kojeg ne treba preskakati niti praviti pauze u njemu.

 

S.O.S. Kada ne znaš kome bi se povjerio/la, piši nam na mail…

Ovo zvuči jako primamljivo i ne bi imalo ništa loše. Naprotiv, bilo bi pozitivno, ali kada bi ova rubrika bila rezervisana za prave probleme tinejdžera i pokretala ona pitanja i teme koje se najviše tiču tinejdžerskog uzrasta.

Nakon par problema između roditelja, svađe između najboljih drugarica, slijedi nešto što, zaista, možemo nazvati ŠOK! Drugim riječima, ne znam kako opisati tekst vulgarnog sadržaja koji se nudi našoj djeci. Sasvim slobodno, bez ikakvog ustručavanja i cenzure, opisuju se intimni odnosi i eventualni problemi koji se toga tiču, kao i neželjene trudnoće.

Nisu jedini problem tinejdžera ljubavni problemi, koji se stavljaju u prvi plan i daje im se prevelika pažnja i prioritet u odnosu na sve ostale probleme. Posebno bi trebalo staviti akcenat na uspostavljanje što čvršće veze i povjerenja između roditelja i mladih i u krugu porodice rješavati pitanja lične prirode, a ne iznositi ih javnosti i na taj način predstavljati normalnim i prirodnim ono što nije, predstavljati kao trend nešto što je kasnije uzrok većini problema.

Ohrabriti djevojčice od trinaest, četrnaest, petnaest, ili osamnaest godina da mogu slobodno imati intimne odnose i savjetovati ih kako da izbjegnu neželjenu trudnoću veliki je zločin i za pojedince i za zajednicu.

Na ovaj način se namjerno ili nenamjerno ruši stub društva – porodica. Bez zdrave porodice i zdravih porodičnih odnosa nema ni zdravog ni održivog društva koje se može oduprijeti problemima modernog doba.

 

Završna razmatranja

Analizom ovog tinejdžerskog časopisa možemo zaključiti da tekstova sa prikladnim sadržajem je jako malo u odnosu onih sa neprihvatljivim i neprikladnim.

Pozitivno je to što se tinejdžeri interesuju za čitanje časopisa, ali ne i za ono što u njima piše.

Časopisi ove vrste utiču na oblikovanje svijesti mladih, jer su oni, itekako, podložni uticajima.

Utiču na udaljavanje omladine od svog vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta (posebno naše omladine u Sandžaku).

Također, utiču i na šablonizirano i modnim trendovima diktirano ponašanje i odijevanje.

Podstiču nezdrava i neprirodna ponašanja i interesovanja u odnosu na suprotan pol.

Stavljaju u prioritet (posebno tinejdžerkama) samo brigu o vanjskom izgledu i preokupaciju da se dopadnu drugima.

Smanjuju i u drugi plan stavljaju interesovanje za školu i učenje; premalo edukativnih sadržaja, a previše estrade.

Predstavljaju tinejdžere nijemim posmatračima, koje osim ljubavnih problema, briga o ljepoti lica i tijela i modnim trendovima drugo ništa ne interesuje.

Brojnim rubrikama predstavljaju roditelje kao osobe koje ih ne mogu razumjeti i dodatno pogoršavaju odnose između njih, koje je u njihovom periodu lako pokidati.

Ne podstiču kreativnost, već nude gotove informacije.

Podstiču na razgolićavanje i slobodne intimne odnose u jako ranom periodu, što za rezultat ima veliki broj abortusa i rasturenih porodica.

 

Gdje je rješenje

Da bi sačuvali omladinu i od njih učinili prosperitetne i korisne članove društva, koji će biti spremni da prihvate i ponesu teret koji i njih čeka, potrebno ih je već od sada uključivati i osposobljavati za budućnost, naučiti ih da misle svojom glavom i budu kreativni.

Ovo je problem o kojem nije dovoljno samo pisati, već treba shodno tome i djelovati. Ovo je problem gdje svi trebamo uzeti učešće u njegovom rješavanju, svako prema svojim mogućnostima. Za početak, uz pomoć roditelja iz njihovih ruku treba „odstraniti“ časopise poput ovih, pa na nivou škole ili općine formirati časopis gdje će naša djeca pisati i objavljivati svoje radove i ono što njih interesuje, a ne samo dobijati servirane informacije i sadržaje koje gotovo i da nemaju veze sa našom sredinom.

Za primjer nam mogu poslužiti list učenika Medrese Softa i list studenata Fakulteta za islamske studije Talib. Jedini učenički list na sandžačkoj teritoriji je Softa, list učenika Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru i ženskog odjeljenja u Rožajama. Osnovan je 1998. godine i izlazi četiri puta godišnje. U njemu učenici Medrese i saradnici iz drugih srednjih škola pišu o islamskim i općim temama, o brojnim problemima sa kojima se danas susreće omladina i naš narod. Izlažu se radovi sa časa bosanskog jezika i vijesti o debatama, tribinama, kvizovima, ekskurzijama i drugim bitnim događajima u Medresi i okruženju. List studenata FIS-a Talib osnovan 2010. godine i izlazi periodično. On se, također, bavi savremenim pitanjima i nudi rješenja za mnoge probleme. Čitajući tekstove koje pišu učenici Medrese i studenti FIS-a, možemo zaključiti da, ipak, ima nade za optimistično gledanje ka budućnosti kada je u pitanju naša omladina.

(Glas islama266, strana 36,  Islam i mediji, Mr. Senada Cucak)