Ramazan i Srebrenica očima sandžačke omladine

senada1-272x300Ramazanske aktivnosti ženskog ogranka MOK-a

Performans u znak sjećanja na šehide Srebrenice

U okviru manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“ Bošnjačka kulturna zajednica i Muslimanski omladinski klub u saradnji sa Udruženjem žena iz Gračanice, 10. jula 2015. godine, na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, postavili su štand sa cvjetićima „Sjećanje“, odjeveni u boje mira i pokazali da se ovaj dan ne smije zaboraviti te da u ove dane trebamo barem u dovama biti sa majkama Srebrenice.

„Danas smo ovdje da se sjetimo svih onih Bošnjaka koji su ‘95. godine prošlog vijeka ubijeni od strane onih koji su zbog svoje srdžbe, zbog svoje mržnje i svojih manjkavosti uživali u ubijanju. Danas se sjećamo svake majke kojoj je iz naručja otrgnuto dijete i ispred njenih očiju mučeno i ubijeno. Sjećamo se kako ne bismo zaboravili, jer ne smijemo zaboraviti nijednu našu silovanu sestru, ne smijemo zaboraviti nijednu suzu jetima koje je ostalo samo, ne smijemo zaboraviti nijednu ranu. Na hiljadu je rana naših majki bošnjačkih koje su ostale praznih kuća, bez ijednog svog djeteta“ – kazala je Meliha Preljević

Novopazarci su imali priliku kupiti cvjetiće „Sjećanje“, koji su ručni rad žena žrtava rata, a sav novac od cvjetića odlazi majkama Srebrenice. Predstavnice MOK-a su prolaznicima pojašnjavale značenje ovog cvijeta.

„U saradnji sa udruženjem iz Gračanice, već drugu godinu zaredom građanima Sandžaka učinili smo dostupnim cvjetiće „Sjećanje“, koji su simbol genocida u Bosni. Ovi cvjetići su rađeni rukama žena koje su žrtve rata, tako da svaki od njih krije neku posebnu priču. Svaki od ovih cvjetića krije jako puno boli i jako puno suza. Bijela boja na cvjetiću simbolizira nevino ubijene ljude. Zelena boja, koja se nalazi u sredini, simbol je nade koja i tokom rata i tokom najtežih godina za Bošnjake nije bila izgubljena. Jedanaest latica simbol je 11. jula. Bijela boja također simbolizira mir, a sama naša vjera islam znači mir. Zato su muslimani oni koji žele da žive u miru sa svima, ma koliko oni bili drugi i drugačiji! Danas se moramo sjetiti dovom svih onih koje su ubili i koje ubijaju samo zato što su muslimani.“

Podsjećamo, 11. jula, na dan žalosti u Novom Pazaru, predstavnice MOK-a šutnjom i podjelom cvjetića obilježile su najkrvaviji dan u historiji Bošnjaka.

U istoj organizaciji i u Sjenici je 09.07.2015. godine, u centru grada, postavljen štand gdje su građani mogli kupiti cvijet Srebrenice i time na simboličan način pomoći našim majkama i sestrama koje su u ratu izgubile svoje najmilije – očeve, muževe, sinove, braću, koje se same moraju snalaziti kako da prehrane svoju djecu, svoje jetime. Naš narod je pokazao šta za njih znači Srebrenica. Odziv građana je bio iznad svih očekivanja, a to najbolje pokazuje činjenica da su za svega par sati kupljeni cvjetovi koji su bili namijenjeni za više dana prodaje.

 

 

Predramaznski serijal predavanja

Udruženje žena „Merjem“ i Muslimanski omladinski klub u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u Sjenici organizovali su serijal predavanja za žene pod nazivom: „Uljepšaj svoj život u mjestu u kojem živiš“, prije Ramazana, koji je počeo 25. maja, a završio 17. juna 2015. godine. Posjećena su i obiđena sljedeća sela: Duga Poljana, Draževiće, Kamešnica, Žitniće, Raškoviće, Karajukića Bunari, Ugao, Doliće, Cetanoviće, Vrhsjenice, Raždaginja, Trijebine, Kladnica, a završno predavanje održano je uoči Ramazana u Sjenici, u Sabur džamiji. Predavačice su bile: mr. Selma Graca, mr. Senada Cucak, prof. Hadžera Arifović i prof. Almedina Etović, a učešće su uzeli i učenici Škole Kur'ana Časnog.

Vama, dragi čitaoci, predstavljamo djelić atmosfere na sljedećih par fotografija:

 

Cilj ovih predavanja primarno je bio da se naše majke i sestre duhovno osvježe pred nastupajući mubarek mjesec Ramazan. U nekim mjestima predavanja ovog tipa bila su novina. Posjećenost predavanjima bila je na zavidnom nivou. Sam ambijent džamije i atmosfera koja se osjeti kad se kroči u nju govori nam dosta o stanju u kakvom se selo nalazi. A naša je obaveza raditi, govoriti i družiti se sa njima kako bi mogli razumjeti njihov način života i pogleda na svijet i adekvatno djelovati i usmjeravati ka sprovođenju vjerskih propisa i življenju vjere, jer samo će tako život imati smisla. Za nas predavače najveće zadovoljstvo bilo je kada bismo nakon održanog predavanja vidjele nasmijana i zadovoljna lica naših majki i sestara koje, zaista, imaju potrebu za ovakvim zdravim okupljanjima i sijelima. A nema ljepšeg osjećaja od onog kada je čovjek svjestan da ga je Uzvišeni Allah, između toliko Svojih robova, odabrao da govori o Njegovoj vjeri i da učestvuje u širenju Allahovog svjetla. Naravno, tu su i velika obaveza i odgovornost. Obaveza nam je predočiti i predstaviti našim majkama i sestrama kako islam gleda na ženu, koji joj položaj nudi, koja joj je uloga u porodici i društvu, da osjeti dostojanstvo i ljepotu pripadanja islamu.

 

Ramazanski serijal predavanja

Nakon što su nastupili prvi dani mjeseca Ramazana, odmah se nastavilo sa predavanjima za žene. Organizatori predavanja, također, su Udruženje žena “Merjem” i Muslimanski omladinski klub. Ramazan je posebna i nesvakidašnja prilika da se priđe ljudskom srcu, jer su tada vjernička srca otvorenija i predanija vjeri. Novina kada su u pitanju predavači jesu naše vrijedne učenice Medrese koje su se uključile u samu realizaciju ovog projekta, pa je svaka u svom mjestu sedmično održavala predavanja. Pomenuta predavanja su održavana u sljedećim mjestima: Sjenica, Duga Poljana, Draževiće, Kamešnica, Žitniće, Raškoviće, Cetanoviće i Žabren, a predavačice su bile: mr. Selma Graca, mr. Senada Cucak, Esma Zahović, Mahija Ljajić, Muniba Ljajić, Amina Feković, Nazifa Kučević, Ajša Sejdović i Anisa Muratović.

Glas islama 267, strana 16, Rubrika: Aktuelnosti,Autor: Mr. Senada Cucak