Obraćanje Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na dženazi u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici

REIS-POTOCARIPotočari, 11. juli 2015.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Našu skrušenu zahvalnost upućujemo Allahu, Uzvišenom Gospodaru svjetova. Kod Njega su sva snaga i moć. Kod Njega je i nepresušno vrelo milosti. Molimo Ga u ovom mubarek ramazanskom mjesecu da bude Milostiv prema nama, da nas obraduje pravdom i utjehom na ovome svijetu i radošću susreta sa Njim na Onom svijetu. Od Njega molimo i milost za našeg plemenitog Poslanika i sve dobre i smjerne njegove sljedbenike u svim vremenima. Molimo Ga da obraduje duše dobrih bosanskih šehida.

Poštovane majke Srebrenice, braćo i sestre, poštovani gosti.

Danas, na ovom časnom mjestu, u ovom danu naše velike tuge i boli, obilježavamo tužnih i dugih dvadeset godina od zločina genocida nad muslimanima Bošnjacima, nad našima najmilijim, našom braćom i sestrama, očevima i majkama, djedovima i nenama, nad našim sinovima i kćerima u cvijetu njihove mladosti.

Ovaj dan je duboko i neprolazno uklesan u mramornom kamenu našeg sjećanja. Nadamo se, upravo danas ponajviše, da i pravdoljubivi dio svijeta osjeća breme zla koje nosimo na našim nejakim plećima i da nam se hoće pridružiti u činjenju napora da se ono više nikada ne ponovi. Težina zlodjela koja su počinjena u ovim prelijepim krajevima naše domovine Bosne i Hercegovine obavezuje nas na sjećanje, na stalno suočavanje sa velikom i neporecivom istinom da je ovdje pobijeno i ukopano više od osam hiljada nedužnih ljudi u kukavičkom pohodu zločinaca, kakve ne poznaje novija ljudska povijest.

U tome našem opredjeljenju, istovremeno, Srebrenica simbolizira i nadu da je ovakvim zločinima kraj i da se buduća pokoljenja neće morati okupljati na nekim novim stratištima. Ovo je najveća poruka sa ovog mjesta, iz Srebrenice, u ovom danu, i ovo je najveća zadaća čovječanstva u ovom vremenu.

 

Braćo i sestre

U našoj vjeri i tradiciji se nalaže dostojanstven odnos prema šehitlucima i briga da u njima stalno vladaju naše uzorno ponašanje i poštovanje čistote i dobrote žrtve koju su podnijeli šehidi.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svojim najvažnijim dokumentima obavezala sve muslimane i sve svoje organe i ustanove na trajno čuvanje najvećeg poštovanja prema šehidima i šehitlucima, a posebno u prostorima gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima. U ovoj prilici želim da obznanim Fetvu o genocidu nad Bošnjacima koju je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori:

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين الصلاة و السلام علي سيدنا و نبينا محمد و علي اله و اصحابه و من اتبعهم باحسان الي يوم الدين.

Polazeći od islamske zabrane skrnavljenja (hurmet) života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine svakoga pojedinca, kao temeljne zabrane koju je ustanovio časni Šerijat, a koja je sadržana u Allahovoj knjizi Kur'an-i-kerimu, u riječima: „Zbog toga smo mi propisali sinovima Israilovim: Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – to je kao da je sve ljude poubijao…“ (El-Ma'ide, 32)

من أجل ذلك كتبنا علي بني أسرائيل أنه من قتل نفسا بغير نفس أو فساد في ألارض فكأنما قتل الناس جميعا…(الماءدة 32)

i oslanjajući se na hadis Allahovog Poslanika a.s. izrečen na Oprosnom hadžu: “O, ljudi, vaša krv, vaš imetak i vaše dostojanstvo sveti su vam (haram), kao što vam je svet (haram) i ovaj dan i ovaj mjesec i ovo mjesto…” (Sahih El-Buhari, 1739,1741,1742; Sunen Ebu Davud, 1905; Sunen Ibn Madže, 3055),

أيها الناس فان دماءكم و أموالكم و أعراضكم بينكم حرام  كحرمة يومكم هذا في شهركم هذا في بلدكم هذا…

( صحيح البخاري 1739,1741,1742 سنن أبي داود 1095, سنن أبن ماجه 3055 و المتن لأبن ماجه)

uzimajući u obzir rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija S/RES/819(1993) od 16. aprila 1993. godine i S/RES/824(1993) od 6. maja 1993. godine

te presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu br. 91, od 26. februara 2007. godine, po kojoj su nad muslimanima zaštićene zone Ujedinjenih naroda Srebrenica i Žepa, sistematski i organizirano, „snage bosanskih Srba“, uz znanje Republike Srbije, „koja je prekršila obavezu da spriječi genocid“, u periodu od 13. jula 1995. godine, provodile teror, ubijanje i progone, što predstavlja djelo genocida sa ciljem uništenja bosanskih muslimana, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na svojoj trećoj redovnoj sjednici, održanoj 03.07.2015. godine, donosi fetvu kojom radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenoj zoni Srebrenice i Žepe, i sa stanovišta islamskog prava, kvalificira genocidom nad muslimanima Bošnjacima (al-ibadah al-jamā'īyah dida al-muslimīn).

Na osnovu ove fetve, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, obavezuje svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile. Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke.

Imajući u vidu da je počinjeni genocid obuhvatio šire područje srednjeg Podrinja, Vijeće muftija proglašava lokalitete Srebrenica i Žepa šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke. Svakom muslimanu i muslimanki preporučuje se da prouči Fatihu šehidima, žrtvama genocida, te da vodi računa o moralnom ponašanju na području šehitluka.

Vijeće muftija smatra da je suđenje odgovornima za zločin genocida protiv muslimana Bošnjaka, koje je preneseno na međunarodne i domaće sudove, važno i prihvata odluke sudova. Samim time, svaka osveta koju bi poduzeo pojedinac ili grupa zabranjena je i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu.

Vijeće muftija poziva sve muslimane i muslimanke da čine dobro i da se ponašaju u duhu islama, da čine dobro i da ulažu veliki napor na zaštiti života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine ljudi, bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost.

A Allah najbolje zna!