Radovi na džamiji u Crnoči teku po planu

Selo nadomak Novog Pazara, Crnoča, u svojoj historiji ne bilježi postojanje džamije. Potreba za ovim zdanjem rasla je iz godine u godinu, te se u maju ove godine udario temelj prvoj džamiji u Crnoči. Naša ekipa uputila se tamo, da vidimo kako radovi teku.

Finansijer ove džamije je Mithat Muslić,  zemljište je uvakufio Ramiz Maljanović, ali je ostavljena mogućnost svakom ko želi uložiti sebe ili dio svog imetka u izradnju ove ljepotice.

„Crnoča ima oko 50 domaćinstava, i zaista za svakog mještanina ovo je poseban trenutak, i ova džamija ima mjesto u svakom srcu od njih pojedinačno“, kazao je naš domaćin Almir Muslić.

Planirano je da će se džamija sastojati iz prostorija za mekteb, prostorija za potrebe imama, gasulhane, abdeshane, u prizemlju je centralna prostorija za mesdžid, dokle se i stiglo sa rodovima. Kako reče naš domaćin „Džamija će posjedovati još jedan sprat, dvije kupole, i minaru koja će je krasiti.

Sve je teklo po planu do prije par dana kada su radovi obustavljeni zbog električne energije, te zato mještani apeluju na nadlježne da što prije intervenišu.

Upaljena kandilja na džamiji, svakodnevni ezan i vitka minara, san je mnogih mještani koji ne kriju svoje zadovoljstvo što će njihovo selo uskoro dobiti džamiju, kako kažu, san se mnogima ostvario.

„Džamije su Allahove kuće, džamije su nepesušno vrelo odakle vjernici i svi oni koji dolaze i koji ih pomažu crpe jednu nepresušnu energiju kojom zrače i kojom pomažu cijelu zajednicu“, naglašava Muslić.

Džamija će imati 200 m2, a radnicima ovih dana nisu smetale visoke temperature, naporno su radili, sve je to žrtva za bolju budućnos, naglašavaju. Mještani su zahvalni Islamskoj zajednici na podršci koju od nje dobijaju.

Grubi radovi na ovoj džamiji bit će završeni do kraja septembra, a  dan svečanog otvaranja svi željno iščekuju.

SANA – N. Rebronja