Dvije su vrste stanovnika vatre – silnici i razvratnice

 Braćo i sestre u islamu! Tema naše današnje hutbe je Dvije su vrste stanovnika vatre – silnici i razvratnice. O istoj ćemo inša-Allah govoriti kroz hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji bilježi imam Muslim u  Sahihu.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem u hadisu koji bilježi imam Muslim:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا: قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا.” (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Dvije su vrste stanovnika vatre, koje nisam vidio (doživio): silnici, u čijim su rukama bičevi debljine kravljih repova, kojima tuku svijet i razgolićene žene koje nose prozirnu odjeću, koje okreću lice od Allahovih naredbi i sklone su lošim djelima, a glave su im kao grbe dvogrbih deva. Takve žene neće ući u Džennet, niti će osjetiti njegov miris, a miris njegov se širi na sve strane toliko i toliko.” (Muslim)

Citirani hadis braćo i sestre nas podučava da su dvije skupine griješnika zasigurno stanovnici vatre i isti neće imati priliku da se za njih zauzme Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer ga na Sudnjem danu zbog težine svojih grijeha neće moći vidjeti, a samim time će biti uskraćeni za njegov, sallallahu alejhi ve sellem, šefa’at (zauzimanje). Na prvom mjestu su silnici, koji bičuju i muče ljude. Na čelu ove kategorije su nasilni vladari, koji u cilju očuvanja svoje vlasti vrše torturu nad ljudima, izrabljuju ih, uskraćuju im ljudska prava, islijeđuju, muče i osuđuju ih nevine, a za njima su i svi oni koji se nalaze u tom lancu, od podmuklih istražitelja, špijuna, lažnih svjedoka, podmitljivih sudija i neposrednih mučitelja nedužnih ljudi.

Zato neka se boje Allaha, dželle še’nuhu, svi oni koji imaju vlast i neka budu svjesni da je vlast veliki emanet na plećima svakoga od njih, neka znaju da svoje položaje ne smiju zloupotrijebiti, da ne smiju nikome zulum učiniti, a posebno nevine ljude osuditi i uskratiti im pravo na slobodu, da ne smiju nikome dati ono što im ne pripada, te da u svakom momentu imaju na umu da je prije njih bilo mnogo pojedinaca i grupa koji su bili silniji i sa većim privilegijama, ali da su sve to jednoga dana morali ostaviti, ne svojom voljom, već voljom Onoga Koji upravlja Kosmosom i da će za svoja nedjela morati odgovarati, na Sudnjem danu, na kojem će se poravnati svi računi i nikome neće biti učinjena nepravda!

Druga vrsta stanovnika vatre su razvratne žene, koje je citirani hadis opisao sa nekoliko karakteristika, koje kao da odslikavaju ovo naše vrijeme. To su “razgolićene žene koje nose prozirnu odjeću, koje okreću lice od Allahovih naredbi i sklone su lošim djelima, a glave su im kao grbe dvogrbih deva. Takve žene neće ući u Džennet, niti će osjetiti njegov miris, a miris njegov se širi na sve strane toliko i toliko.”

Citirani hadis kaže كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ “razgolićene žene koje nose prozirnu odjeću…”, a šta onda kazati za one koje na sebi na žalost nemaju ni prozirnu odjeću, osim krpicu-dvije, kojima dokazuju kojeficijent svoje pameti i morala, šta kazati za djevojku i ženu koja je svoje tijelo potpuno razgolićila, šta kazati za onu koja se nemoralno ponaša na svome radnom mjestu, u školi, na ulici, u prijevoznom sredstvu, šta kazati za cijelu jednu generaciju djevojaka i mladića koji se na javnim mjestima nemoralno ponašaju, šta kazati za omladinu koja je potpuno izgubila stid i pred kojom se svaki normalan insane mora crveniti i oboriti pogled, šta kazati za njihove nastavnice i profesorice koje po svome izgledu sve više liče na estradne umjetnice, a ne na prosvjetne radnice, šta kazati za sekretarice u kabinetima ministara i direktora, koje kao da su se spremile za plažu, a ne na radno mjesto, šta kazati za kćeri koje u ponoć polugole izlaze u noćne klubove, a kući se vraćaju kada žele, koje kao takve optužuju nepoznate počinioce da su ih obečastili, a one po svome izgledu i ponašanju ništa drugo nisu ni zaslužile?!

Zaboravljaju pomenute da je 33. ajet Sure Al-Ahzab naredba Allaha, subhanehu ve te’ala, upućena suprugama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, majkama mu’mina, ali ujedno i svim muslimankama:

وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الأُولَى…

U kućama svojim boravite i ne ukrašavajte se džahilijetskim ukrasima!…

U predislamsko doba su neke žene bile pokrivene, ali su im se vidjeli vratovi i uši, baš isto kao što danas imamo Bošnjakinja koje kao da slijede te običaje, koji su iskorijenjeni islamom, pa hidžab doživljavaju kao modu, koja im ostavlja prostora za kreaciju haljina, pantalona i mahrama, koje bi se prije mogle nazvati nečim drugim do hidžabom. Hidžab braćo i sestre podrazumijeva muslimankino propisno pokrivanje cijeloga tijela, sem lica i šaka, pod uslovom da joj se ništa od tijela ne odcrtava na njenoj odjeći koja mora biti široka, neprozirna i neupadljiva.

Dalje u citiranom hadisu stoji: مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ “…koje okreću lice od Allahovih naredbi i sklone su lošim djelima…,

To su braćo i sestre one žene koje zanemaruju Allahove naredbe, komentiraju ih bez znanja o njima i suprostavljaju im se i one su sebi uzele za pravo da stalno čine loša djela, koja im prokleti šejtan uljepšava, tako da su postale poznatim po svome razvratu i nemoralu.

A potom Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ “…a glave su im kao grbe dvogrbih deva…”

Kako je lijepo ovo poslaničko poređenje sa glavama žena koje uređuju svoje frizure i na glave stavljaju turbane ili šalove na pola glava, ne da ih zaštite, već da se istaknu i privuku pažnju drugih muškaraca. Te njihove glave su uistinu kao grbe dvogrbih deva, pa i gore od njih.

Braćo i sestre, hadis se završava riječima: لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا.”  “…Takve žene neće ući u Džennet, niti će osjetiti njegov miris, a miris njegov se širi na sve strane toliko i toliko.”

Zato neka se pokaju one koje krše Allahove propise imajući na umu 70. ajet Sure El-Furkan:

إِلاَّ مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلا صَالِحًا فَأُولَئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

Osim onih koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je.”

Draga moja braćo i sestre, dobro zapatimo ovaj hadis i ne dozvolimo da u našim kućama, komšiluku i džematu bude onih koje opisuje citirani hadis, jer je njihov svršetak u džehennemskoj vatri, a strašno li je on boravište!

Braćo i sestre, učinimo iskrenu tevbu, vratimo se Kur’anu i Sunnetu, volimo se iskreno u ime Allaha, čuvajmo našu čast i čast drugih muslimana i općenito ljudi, natječimo se u dobru i žudimo za džennetima čija su prostranstva kao nebesa i Zemlja!

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, pomozi našoj braći u Palestini i na svakom drugom mjestu gdje su ugrožena prava muslimana i podari im skoru pobjedu i slobodu, učini nas prvacima ummeta u takvaluku, darežljivosti, hrabrosti, skromnosti i skrušenosti, oprosti našim umrlim roditeljima i precima, uputi našu djecu i potomke i učini ih radostima naših očiju i srca, prvacima ummeta i boljim čuvarima vjere i Domovine od nas, budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ!