Uz tekbire i dovu počela akcija žrtvovanja kurbana

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: “ Klanje deva, goveda smo vam učinili jednim od Božijih propisa, u njima imate dobro, pa spominjite Božije Ime nad njima poredanim u redove. A kada im strane padnu na zemlju – jedite od njih i nahranite skromna i siromaha. Tako smo vam ih Mi potčinili da biste bili zahvalni”.

Najbolji posao kojeg čovjek može za vrijeme Kurban-bajrama uraditi, a to je ujedno tada i najdraži posao Uzvišenom Allahu, jeste puštanje krvi svome kurbanu.

Nakon bajram-namaza u haremu džamije Ahmed Vojvode, poznatije kao Koraćke džamije upriličen je čin klanja kurbana u ime Uzvišenog Gospodara. Predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji prisustvovali su ovom činu, učeći tekbire i dovu.

U Kur’anu se govori o ovoj islamskoj obavezi na više mjesta. Jedan ashab jedne prilike je kazao: „ Bili smo idolopoklonici pa smo se klanjali kipovima i klali životinje u njihovo ime, zato je Svemogući Allah naredio Svome Poslaniku, s.a.w.s. da se klanjamo jedino Allahu i da životinje žrtvujemo u Njegovo Ime“.

Glavni imam medžlisa IZ-e u Novom Pazaru, Asmir ef. Crnovršanin zamolio je Uzvišenog Allaha da u narednim danima akcija klanja kurbana prođe u najboljem mogućem redu kako bi se na taj način steklo zadovoljstvo Uzvišenog Allaha.

H.Škrijelj