Bajramska atmosfera u Novom Pazaru

Sunčano jutro nad Novim Pazarom, upotpunilo je svečanu bajramsku atmosferu. Kurban bajram je poseban blagdan koji ima posebno mjesto u tradiciji Bošnjaka.

Dan kreće nakon nastupanja zore, oblačenja najljepšeg odijela kako je i sam Poslanik a.s. preporučio, a i posebni parfemi se kućama prošire, zatim slijedi Sabah namaz, džematski zikr a onda Bajram namaz.

Nakon Bajram namaza slijedi čestitanje, nezaboravlja se proučiti dova za umrle i zijaretiti mezarje.

Značajan obred u danima Kurban ili Hadžijskog bajrama je klanje kurbana. Nakon obavljenog klanja kurbana kurbansko meso se dijeli na tri jednaka dijela, jedan se dio dijeli siromišnim, jedan komšijama, rodbini i prijateljima, a jedan ostaje domaćinu. Djeca raznose kurbansko meso kako bi svi oni kojima se kurban dijeli, mogli na vrijeme spremiti  ručak. Običaj je da se svi članovi porodice skupe kod roditelja na zajednički bajramski ručak, na taj način se među muslimanima učvršćuju veze, pazi rodbina i prijatelji.

Bajramski ručak je obilan i po tradiciji se priprema nekoliko različitih jela, tako da sadrži omiljeno jelo za svakog člana porodice. Obično se spremaju tradicionalna jela: jahnija, birijan, musaka, sarme, razne pite, a poslastice su uglavnom baklave, tulumbe, dudovi, ružice i halva.

Novopazarci kažu da je prva jutarnja kahva nakon Bajram namaza posebana, ima poseban miris a i ukus.

Bajramu se posebno raduju najmlađi, bomboni, slatkiši i darivanje je ono što oni svakog Bajrama iščekuju. Posebna karakteristika Bajrama je zijaret rodbine i prijatelja, učvršćivanje rodbinskih veza.

N.Rebronja