Zahvali se svom Gospodaru slijedeći najljepše osobine u ophođenju prema drugima

 

Fatiha-500x400U ime Allaha Svemilosnog Milostivog

Hvala Allahu Gospodaru svjetova [1]

Sa imenom Allahovim počinjemo svaki hairli posao i sa zahvalom Njemu završavamo svaki posao!

Sva slava pripada Allahu i hvala iskrenih vjernika Mu se upućuje zato što nam je poslao divan putokaz u našem životima!

“Allah dž.š. ima 99 imena i ko ih dostigne ući će u Džennet.“ [2]

Islamski učenjaci smatraju da „ko ih dostigne“ znači ko se potrudi maksimalno da ih primijeni u svom životu.

Jedno od Allahovih dž.š. imena sa kojim se ljudi u samom početku susreću je Rabb – Gospodar [3] Kada kažemo gospodar prva asocijacija bude na robovlasnika ili nekoga ko posjeduje veliku poslugu, ljude koji su mu podčinjeni i sl.

Bogatstvo arapskog jezika nam otvara vrata da dublje zaplovimo valovima prekrasnih značenja Allahovog imena Rabb. Šta kažu arapski lingvističari, šta znači Allahovo ime RABB? Kažu:

On je Malik – Onaj koji posjeduje – ima vlasništvo nad robovima koje je stvorio, među kojima smo i mi ljudi.

On je Asid – Onaj koji ima totalnu vlast – ako On hoće svi bi mi u trenutku mogli da nestanemo!

On je Murabbi – Odgajatelj – Onaj koji odgaja Svoje robove Svojom Uputom, pokazujući im pravi put.

On je Kajjim – Čuvar – On hrani, oblači, zbrinjava i daje svu potrebnu nafaku za život Svojim robovima. Osim toga, on robove Svoje štiti od svakog zla i svake nesreće koja može da ih zadesi.

On je Mun'im – Onaj koji daje poklone – obraduje Svoje robove iznenađenjima i korisnim, dragocjenim poklonima, onim što robovi vole. [4]

Allah je imao, ima i imat će totalnu vlast nad svim generacijama i nad svim nacijama koje postoje.

Zatvori oči i zamisli sve što imaš u svom posjedu, počevši od tijela, očiju, ušiju, jezika, mozga, ruku i nogu; zatim porodicu, novac i hranu koju svakodnevno jedeš; odjeću i sve drugo čime te je Allah počastio, kao smartphon, kompjuter, automobil, kuća, bašča, puno novca itd. Sve je to Allahovo dž.š. vlasništvo, a tebi je ono dato samo na korištenje, da bi sebi sakupljao sevape na dunjaluku! Prihvati ovu činjenicu čvrsto!

Ponovo zamisli sve ono što ti je Allah dao na korištenje, da li se prema tome odnosimo na najljepši način? Da li smo pošteni prema svom tijelu ili ga trujemo na razne načine? Da li savjetujemo svoje bližnje ili smo ih ostavili da pate? Da li održavamo uredno svoje tijelo, odjeću, automobil, kompjuter, mobilni, sobu/stan, avliju itd.? Gdje god uhvatiš sebe da si bio nemaran prema onome što ti je Allah povjerio, donesi čvrstu odluku da ćeš od sada to da promijeniš! 

Ukoliko su nam povjereni na čuvanje žena, djeca, drugi članovi porodice ili pak radnici na poslu, da li ih odgovorno zbrinjavamo? Da li ženi i djeci obezbjeđujemo odjeću, hranu i ostale osnovne potrebe? Da li radnicima obezbjeđujemo osnovne uslove na poslu i da nismo slučajno nemarni kada je u pitanju isplata njihove zarade? U slučaju da budu ugroženi, da li si spreman da ih zaštitiš? Budimo zahvalni Allahu dž.š. tako što ćemo se truditi da brinemo o onome što nam je povjerio, kao što On o nama brine!

Podređeni su nam brojni ljudi: mlađa braća i sestre, bračni drugovi, djeca, radnici na poslu, članovi nekog tima itd. Koliko često ih obradujemo pozitivnim iznenađenjima i koliko im često priređujemo poklone? Koliko nas puta svakodnevno obraduje Allah dž.š.? Zahvalimo se Allahu dž.š. tako što ćemo uvijek odvojiti dio zarade za naše podčinjene i častiti ih onim što će ih puno obradovati i od čega će koristi imati!

………………………………………………..

[1] Kur'an, Fatiha 1-2

[2] Buhari (2736), Muslim (2677)

[3] Crkvena verzija glasi: Gospod

[4] Opširnije o značenju Allahovog imena RABB: Numan Ali Khan, Tefsir surah Fatiha, Youtube

(Rubrika: ISLAMIJET (Islampress.net), Autor: Z.U. Glas islama 272, strana 29)