Ramazan i Bajram u miru, zdravlju i rahatluku

IMG_5827“Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, na čelu sa muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, predsjednikom Mešihata, kao organski i povijesni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedina je legalna i legitimna tradicionalna Islamska zajednica koja predstavlja muslimane tog prostora. Sve druge pokušaje vjerskog organiziranja pripadnika islama na tom području smatramo nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji.“

 

Vrlo rijetko u povijesti Sandžaka muslimani Bošnjaci su imali prilike da Ramazan provedu u miru i rahatluku. Možda je to bio i razlog što se inače u čestitkama za Ramazan i Bajram nailazilo na frazu „da ga u zdravlju i rahatluku provedete“.

Ramazani i Bajrami su bili datumi brojnih bitki, napada, pokolja, od vremena Poslanika s.a.v.s, tj. Bedra, preko pokolja u i oko Limske doline, pa do najsvježijih dešavanja od 2007. godine, pokušajem puča koji se desio u Ramazanu, do Hadžeta, kada su se Bošnjaci sukobili sa pripadnicima specijalnih snaga Žandarmerije čuvajući vakufsko zemljište i stratište svojih predaka.

Kada je Sandžak u pitanju, svjedočili smo mir i blagostanje u ovom Ramazanu i u pravom smislu te riječi, u zdravlju i rahatluku, postu, obavljanju teravih i noćnih namaza, učenju mukabele i dr. Čak, nakon nepunih deset godina, svjedočili smo i brali plodove mnogobrojnih dova za jedinstvo muslimana u Sandžaku i Bosni, koji se ogledalo u raspadu paravjerske izdajničke grupacije koja se prepoznavala u liku i djelu Adema Zilkića.

Svjedočili smo otvaranju Sinan-begove, jedine Begove džamije u Novom Pazaru, koja je zbog urušavanja bila zatvorena duže od 10 godina, gdje smo bili u prilici klanjati teravih i noćne namaze u prelijepom haremu – gradskom parku, okruženi zelenilom i po vedrim nebom.

Tradicionalno, 27. noći Ramazana klanjali smo noćni namaz zajedno na Trgu Gazi Isa-bega, učili dove i padali Svemogućem na sedždu molivši Ga za magfiret.

Također, ljepotom zajedničkih iftara u Sandžaku i cijeloj Srbiji učvršćivali smo međusobne odnose.

Međutim, kada je islamski ummet u pitanju, svjedoci smo brojnih rana koje ne zarastaju i njihovo zacjeljenje se ne primjećuje na vidiku. Ubijanje muslimana međusobno i od strane drugih, u Siriji, Palestini i drugim mjestima, znanim i neznanim. Namjerno kažem i neznanim, jer tvrdim da u svijetu još uvijek u eri medija postoje skrivena stratišta muslimana.

Posljednja dešavanja u Turskoj govore kako se egipatski scenarij trebao ponoviti i u Turskoj, koja se u narodu shvata kao jedna od najvećih muslimanskih zemalja (ili zemalja koja na svom čelu ima proislamsku vladu). S druge strane, otpor pučistima govori kako se jedan narod može izboriti sa svakakvim nedaćama kada iza sebe ima lidere i ulemu.

Da nas je 2007. godine imao podržati bilo ko od muslimanskih zemalja ili onih sa proislamskom vlašću, bilo da je u pitanju ista ta Turska, Saudijska Arabija ili bilo koja zemlja, da je imao bar neko da stane iza nas, ne bi trebalo deset godina da se sve vrati na svoje.

 

Pored svega navedenog, nezaobilazne su i jako važne spomena u ovom uvodnom predstavljanju novog broja odluke Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a tiču se bosanskog jezika, genocida u Srebrenici i jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

„Islamska zajednica smatra da je dužnost muslimana čuvati svoj identitet, a jezik naroda kojem pripada važan je element identiteta.

Islamska zajednica smatra da su muslimani/Bošnjaci i vjerski odgovorni njegovati, razvijati i prenositi na potomstvo svoje vrijednosti i svoja obilježja, a bosanski jezik je, uz islam, jedno od najvažnijih obilježja Bošnjaka/muslimana“ – stoji, između ostalog, u Rezoluciji o bosanskom jeziku koju možete u kompletu pročitati na narednim stranama Glasa islama.

„Pozivamo sve Bošnjake/muslimane raseljene u BiH i u dijaspori, a koji imaju mogućnost glasanja na prostoru bh. entiteta Republika Srpska, da se registriraju i glasaju za općinu boravka u tom entitetu na predstojećim lokalnim izborim“ – navodi se u izjavi Sabora povodom lokalnih izbora u Srebrenici.

“Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, na čelu sa muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, predsjednikom Mešihata, kao organski i povijesni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jedina je legalna i legitimna tradicionalna Islamska zajednica koja predstavlja muslimane tog prostora. Sve druge pokušaje vjerskog organiziranja pripadnika islama na tom području smatramo nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji“ – izričito stoji u odluci Sabora IZ-e u BiH.

Kada je u pitanju stanje Bošnjaka u Srbiji, mnogo se očekuje pozitivnih promjena ulaskom muftije Zukorlića u političke vode – Parlament Republike Srbije i Skupštinski odbor za obrazovanje. Iako još uvijek nije ozvaničena nova Vlada, očekuju se brojne pozitivne promjene kada je rješavanje nagomilanih problema oko Islamske zajednice u pitanju.

Redakcija Glasa islama također očekuje uspostavljanje ponovne saradnje sa Upravom za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, koju je 2009. godine dokinulo tada Ministarstvo vjera bespravnim ukidanjem dotacija koje sljeduju sve vjerske listove. Iako smo se u nekoliko navrata obraćali i spomenutoj Upravi, rješavanje problema nije ni započeto.

Nadamo se da će naredni period obilježiti još veću stabilnost i snažniji razvoj Islamske zajednice sa svim svojim ustanovama, udruženjima i službama.

(Naše viđenje, Glas islama 277, strana 3)