Sudija RIFAT KURTOVIĆ  

 

Preselio na Ahiret

(23.04.1956. – 27.05.2017.)

 Rifat Kurtović se životom i djelom potvrdio kao izuzetna dostojanstvena ličnost koja će se pamtiti. „Živio je u svojoj sredini, ali je uspio da izgradi svoj profesionalni i ljudski lik i status“ – istakao je akademik Enver Halilović.

„Otišla je sa ovoga svijeta jedna od najblistavijih figura Sandžaka danas“ – rekao je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predvodeći dženazu, pred velikim brojem prisutnih iz svih gradova Sandžaka, okruženja i Bosne i Hercegovine.

Dženaze namaz obavljen je na mezarju u Medarima, nedaleko od Sjenice, 28. maja 2017. godine uz prisustvo više hiljada ljudi iz raznih krajeva nekadašnje zajedničke zemlje.

 

Rifat KURTOVIĆ (1956-2017), sudija, pravnik i publicist, rođen je 23. aprila 1956. godine u selu Sugubine kod Sjenice u Sandžaku. Roditelji: Juso i Pemba, rođena Rožajac. Osnovnu i srednju školu Gimnaziju završio u zavičaju, a studije prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pohađao je i postdiplomske studije iz oblasti prava na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Biran je za sudiju Osnovnog (1985) i Višeg suda u Novom Pazaru i obavljao je funkciju predsjednika Osnovnog suda u Sjenici. Preselio u 61. godini, u svojoj bašči, kraj pčela, gdje se obično rekreirao i odmarao poslije teških sudskih rasprava u selu Gonje, nedaleko od Sjenice.

Iz aktivnog života, preselio je na Ahiret Rifat Kurtović 27. maja 2017. godine, vrsni i eminentni sudija, uzoran član porodice i bratstva Kurtovića i njihov najpouzdaniji oslonac. Ostavio je za sobom duboku bol svojih najbližih. Haber o Rifatovom iznenadnom preseljenju na Ahiret potresla je brojne sudije, advokate, pravnike i uopće intelektualce, ne samo u Sjenici, već i u regionu Sandžaka i šire, u okruženju nekadašnje zajedničke zemlje, sa kojima je sarađivao i prisno održavao kolegijalne i prijateljske odnose.

Pisati o Rifatu Kurtoviću nije samo etička dužnost, već više prijateljsko saosjećanje.

Kurtović je vodio sporove za veoma teška krivična djela i u svim situacijama je ostao dostojanstven i nepristrasan, kao pravnik, sudija i čovjek. Do kraja je ostao humanista, što je vrlo teška pozicija. Slovio je kao izuzetan pravnik i čovjek. Imao je široku suradnju sa brojnim kolegama, ne samo iz regiona Sandžaka, već iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što najbolje svjedoči njegov ispraćaj kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Svoju pravnu i fleksibilnu sudsku karijeru gradio je na visokom etičkom – moralnom kodeksu intelektualca i pravnika. Svoj životni i profesionalni vijek posvetio je ostvarivanju cilja unapređenja sudskog poziva, zbog čega će ga se uvijek sjećati njegove kolege, istaknuti sudije iz plejade sandžačkih pravnika. Bio je i ostao duboko posvećen struci i časnom pozivu sudije. Vjerovao je u čovjeka i njegovu čovječnost.

Iza sebe je ostavio suprugu Zelihu – advokaticu i sina dr. Rejhana Kurtovića, docenta Internacionalnog univerziteta, troje unučadi, snahu, dvije sestre, Zejnepu i Muzaferu, tri brata, Nuradina, Mirsada i Muzafera te mnogobrojnu rodbinu i prijatelje, da im Svevišnji podari sabur.

Neka mu dragi Allah podari džennetski život. Amin!

Glas islama 283, strana 30, Naši merhumi, Dr. Šefket Krcić