Da li je razvod braka u Sandžaku aktualan

 

Čuvanje bračne veze cilj je islama kojem on predaje veliku pažnju. Kada se sklapa brak to se čini s namjerom da će biti trajno sve dok neko od supružnika ne umre. Brak se sklapa sa namjerom da supružnici načine sebi dom u kome će imati sigurnost, uživati i odgajati svoju djecu. Zbog  svega toga bračna veza smatra se najsvetijom vezom koja može biti među ljudima. Ono što najviše ukazuje na svetost bračne veze jeste to što ju je Allah dž.š. nazvao čvrstom obavezom rekavši: I kad su one od vas čvrstu obavezu uzele… (En-Nisa) Zbog toga što je veza među supružnicima ovako značajna i bitna, treba je čuvati i ne omalovažiti. Sve što vodi omalovažavanju ove veze i slabi je, u islamu je pokuđeno jer sprečava trajanje koristi i pozitivnosti koje brak sa sobom nosi.

Ibn Omer r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: Najomraženija Allahu dozvoljena stvar jeste razvod braka. Pored svega toga, razvodi braka su danas u svim mjestima itekako aktualni. Razvod braka u Sandžaku, nažalost, nije nepoznanica. Istraživala sam malo ovaj problem i došla do podataka i eventualnim uzrocima. Tražila sam podatke iz Suda u Novom Pazaru, koji je baza podataka za Tutin i Novi Pazar. Na teritoriji ova dva grada u 2016. godini razvedeno je 465 brakova, od toga 309 po osnovu tužbe i 156 na osnovu sporazuma stranaka. Obavila sam razgovor sa par advokata u Novom Pazaru kako bih saznala eventualne razloge. Razvod, prema njihovim saznanjima, obično biva u prvim godinama braka, a kako kažu, brakovi koji se kasnije razvode obično nisu prekinuti ranije zbog djece. Manje je razvoda braka u seoskim područjima, ali kako spominje advokat E.G., ne znači da se više u tom braku ne trpi. Ali vjerovatno zbog sredine u kojoj borave, gdje je raspuštenica tretirana drugačije, slabo se partneri odlučuju na taj korak. Spominje da je danas više razvoda braka, a moguće i iz razloga što je više žena zaposleno, pa samim tim se osjećaju i samostalno, te ne žele trpjeti torture ukoliko ih ima. Ne mogu zaboraviti izjavu advokatice koja mi je na samom početku rekla: „Sine, danas advokati mogu živjeti samo od razvoda braka“, što najbolje govori koliko su zastupljeni. Također, par advokata spominje da je jedan od uzroka i materijalna strana supružnika, te nemogućnost da se priušte određene stvari. Zanimljivo mi je bilo kada je jedan advokat podigao mobilni telefon izgovarajući: I zbog ovoga se razvode

Dosta zastupljen razvod braka na našim području je i fiktivni razvod, odnosno, takozvani „razvod zbog papira“. Zatim, razvod braka zbog poligamije, zbog nepostojanja potomstva, zbog nepoštivanja prava itd. Sve u svemu, razvod braka je poguban po jednu zajednicu ako se on dešava bezrazložno. Istraživanja pokazuju da mnoge bolesti uzrokuje upravo razvod braka, a da supružnici toga nisu ni svjesni. Također, kao opasna posljedica razvoda jesu nesretna djeca nakon njega. Iako je gubitak sastavni dio normalnog razvojnog procesa u životu djeteta (odvajanje od majke rođenjem, od roditelja odlaskom u jaslice, vrtić, školu…), ako se kriza zbog gubitka ne prevlada uspješno, moguć je razvoj problema poput osjećaja napuštenosti, bespomoćnosti, ljutnje i bijesa koji kasnije mogu dovesti do depresije, problema u ponašanju, delikvencije i sl.

 

Glas islama 283, strana 25, Rubrika: Islamijet, Autor: Remka Džemić