POBRĐE

Imam: Munir-ef. Gološ

Džamija u Pobrđu sagrađena je 2011 godine uz pomoć ljudi iz tog novopazarskog naselja koji rade i žive u inostranstvu te ostalih mještana Pobrđa. Džamija se nalazi na predivnoj lokaciji, odakle se pruža prelijep pogled na ostatak grada. Džamija posjeduje prostor za klanjanje, imamsku kancelariju i mektebske učionice, koje su naknadno sagrađene u sklopu džamije. Džemat broji oko 100 domaćinstava, tako da na namazima bude zavidan broj ljudi, a posebno na džumi namazu. Čari mjeseca Ramazana su dodatno uljepšale ovaj džemat obavljanjem teravih namaza i prisustvovanjem na raznim predavanjima.

Mešihat već tradicionalno biva domaćin gostima iz raznih krajeva svijeta. Sa džematom su svakog Ramazana eminentni predavači, hafizi iz Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Kuvajta i ostalih dijelova svijeta. Pravo zadovoljstvo za džematlije predstavlja kada oni budu gosti na teravijama i druženju poslije namaza.

Što se tiče mektebske nastave džamija se može pohvaliti zavidnim brojem polaznika. Mektebska nastava se odvija u tri grupe od 8:30 do 11:30 h u ustaljenom terminu subotom i nedjeljom, a radnim danima izvodi se najčešće nakon akšam namaza.

Obzirom da džamija posjeduje bogat džamijski prostor, u planu je izgradnja gasulhane, abdestane, igrališta i dodatnih objekata za potrebe djece, kao i prostor za imama. Džemat će u skorije vrijeme poduzeti određene korake u saradnji sa Mešihatom i ostalima koji su voljni da doniraju za Allahovu kuću.

Vođeni hadisom Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je najbolji musliman onaj koji koristi drugim ljudima, u prvom planu posao imama je, kada su u pitanju međuljudski odnosi, rad na jačanju svog džemata. Posao imama je najljepši i najodgovorniji, a pritom nosi sa sobom određene emanete kojih se svaki imam treba pridržavati.

Glas islama 287, strana 20, Tema broja