HADŽI ŠEMSOVA DŽAMIJA (OSOJE)

Imam: Selmo-ef. Dreković

Džamija je sagrađena 2015. godine. Vakif džamije je h. Nusret Kučević sa sinovima Naserom, Latifom i Edipom. Prvi imam džamije je Adnan-ef. Dupljak, nakon njega Irfan-ef. Mavrić, a sadašnji imam je Selmo-ef. Dreković.

Selmo Dreković je rođen 1983. godine u selu Veseniće, općina Tutin. Osnovnu školu završio u Ribariću, a Medresu Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Nakon toga upisuje FIS koji završava 2012. godine. Nakon studija odlazi sa porodicom u Suboticu na poziciju imama Muhadžir džamije gdje službuje skoro dvije godine. Nakon toga od septembra 2016. godine biva zaposlen kao imam u džematu Pobrđe.

Džamija posjeduje prateće objekte kao što su stan za imama, abdesthanu, gasulhanu i dva toaleta. Džamija ima ugrađeno podno grijanje na struju. Džamija ima dvije munare. Džemat ima oko 30 domaćinstava.

Što se tiče unutrašnjosti džamije, ona posjeduje mahvil, mihrab, mimber, ćurs, kancelariju za imama i prostoriju za ostavku. Lijepo je uređena jer je skoro sagrađena, a to podrazumijeva da je pravljena po najnovijim standardima. Džamija je uvakufljena instituciji Islamske zajednice.

Što se tiče aktivnosti džemata, u džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza, mekteb za djecu i predavanje jednom heftično. Za Ramazan je organizovan iftar za džemat, a donatori su bili vakifi džamije. Također, u Ramazanu u itikafu su boravili trojica džematlija. U džamiji nakon džuma namaza organizuje se posluženje za džemat.