DOHOVIĆE

Imam: Elmedin-ef. Čaušević

Na izlazu iz Novog Pazara, na raskršću puteva koji vode za Sjenicu, odnosno Tutin, nalazi se prelijepa novoizgrađena džamija na Dohoviću.

Kamen temeljac za izgradnju džamije postavljen je 2013. godine. Allahovom voljom, uz pomoć Islamske zajednice i džematlija, kako iz Sandžaka tako i dijaspore, ona je završena u rekordnom vremenskom periodu i 2015. godine otvorena i predata džematlijama. Džamija ima najsavremenija primjenjena  arhitektonska rješenja, koja karakterišu njenu spoljašnjost, kao i unutarašnjost. Ima jedinstvenu minaru sa tri šerefeta sa posebnim osvjetljenjem, četvoro kubadi koja su pokrivena posebnim sjajnim materijalom koji nikada ne mijenja svoj sjaj, fasadu, kao i uređeni harem, popločan dizajniranim kockama.

Unutrašnjost džamije također fascinira. Na prvom spratu džamije nalazi se restoran za iftare u kome se može smjestiti preko 100 ljudi, potpuno opremljen po najvišim standardima. Na drugom spratu nalaze se  prostorije predškolske ustanove Reuda sa učionicama, kupatilima i kuhinjom, također opremljene po savremenim standardima. Na trećem spratu nalazi se mesdžid za klanjanje kapaciteta 300 ljudi, sa posebnim, jedinstvenim, arhitektonsko-kaligrafskim detaljima. I na četvrtom spratu džamije smješten je mahvil kapaciteta 150 osoba.

Džemat džamije ima razne vjerske aktivnosti: pet dnevnih namaza i džuma; redovna zimska predavanja u periodu od šest mjeseci i to je nešto što je ustaljeno; vjersku pouku na kojoj je upisano preko 60 djece, izuzetno posjećenu, gdje se realizuje razrađen plan i program koji daje dobre rezultate, kao i redovna rekreacija za djecu, izleti, sportska druženja; grupu od 20 djece koja uče arapsko pismo.

Ono što je jedinstveno jeste da u zimskom periodu od tri mjeseca imam džamije sa svojim džematskim odborom obilazi džematlije i na taj način se od džemata pravi šira porodica.

Svake godine u toku Ramazana džemat priređuje 7-10 iftara u džamijskom restoranu koji su izuzetno posjećeni. Organizuju se mukabele i noćni namaz u toku mubarek mjeseca. Periodično u toku godine se upriliče i džematska sportska druženja.

Ove godine 85% domaćinstava izvršilo je svoju obavezu članarine i time postali punopravni članovi džemata, što to pokazuje njihovu svijest o džematu i džamiji.

Glas islama 287, strana 18, Tema broja