Dodatna briga o vjerskom odgoju

Zahvala pripada Allahu dž.š., Gospodaru svjetova, a selavat donosim na Njegovog Poslanika s.a.v.s. Gospodaru naš, ukabuli nam ovaj današnji čin.

Draga braćo i sestre. U prethodnom mandatu bio sam vođen idejom vjere u Jednog Boga, uvjerenjem i emanetom da vjeru, narod i Zajednicu nikada i nigdje ne smijem izdati i iznevjeriti. U vođenju Zajednice radio sam na tome da svi muslimani treba da imaju pravo na svog muftiju. Oni koji ga poštuju i oni koji ga manje poštuju. Oni koji ga cijene i oni koji ga manje cijene. Htio sam i takav ću i ostati – da budem sluga svom narodu i svim podređenima. Neki su to zloupotrebljavali, a neki ne. To činim svjestan jer očekujem da ću imati podršku i razumijevanje samo od onih koji me cijene, poštuju, koji znaju važnost, mjesto i ulogu u društvu.

Učinio sam sve da sačuvamo harmoniju u Zajednici i u cjelokupnom društvenom ambijentu, vodeći računa o dostojanstvu svake ličnosti. Nismo prihvatili niti dozvolili da se napravi jaz između mene i mog prethodnika. Možda su to neki i priželjkivali. Vjerujem da to nije dobar put i da samo zajedno uz obostrano poštovanje i uvažavanje možemo uspjeti.

Zahvalan sam svima vama, našim imamima, rukovodiocima ustanova Islamske zajednice, svim uposlenicima, svojim najbližim saradnicima, našim džematlijama u zemlji i inostranstvu, svome bratu i prijatelju akademiku Muameru Zukorliću koji je svo vrijeme bio podrška meni i Zajednici, te svojoj porodici koji su mi bili podrška u prethodnom mandatu.

Danas su izbori za predsjednika Mešihata u narednom petogodišnjem mandatu. Jedan od kandidata sam i ja te mi dozvolite da ukoliko budem izabran iznesem svoje viđenje prioriteta Zajednice za naredni period.

Islamska zajednica u Srbiji je jedna, jedinstvena, tradicionalna vjerska zajednica muslimana sa područja Sandžaka, Preševske doline, Centralne Srbije i Vojvodine, muslimana dijaspore i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.

Ona svoj legitimitet temelji na Kur’anu, Sunnetu, historijskom kontinuitetu od šejhu-l-islama iz Istanbula posredstvom menšure i murasela, vjersko-pravnim i vjersko-prosvjetnim institucijama muslimana u Srbiji, te volji uleme i pripadnika Islamske zajednice.

Islamska zajednica u Srbiji sastavni je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa vrhovnim poglavarom Reisu-l-ulemom.

Učiniću sve da i dalje ostane autonomna u svom radu, utvrđivanju svojih djelatnosti i upravljanju svojom imovinom.

Ustrajaćemo i dalje da svi njeni pripadnici žive u skladu sa islamskim normama, što se ostvaruje činjenjem dobra i odvraćanjem od zla.

Svjesni činjenice da je prije više od 11 godina izvršena agresija i neuspjeli puč na Islamsku zajednicu, te da se prethodnih nekoliko godina značajan broj džemata i imama vratio svojoj Zajednici, u cilju sanacije posljedica ovog nečasnog čina uložićemo dodatne napore da se i preostali džemati vrate u jedinstvenu Islamsku zajednicu, a sve one koji su izvan njenog sistema smatramo nelegitimnim, a njihovo djelovanje veoma opasnim i štetnim po islam i muslimane u ovoj zemlji.

Uložiću dodatnu brigu o vjerskom odgoju i obrazovanju pripadnika Islamske zajednice. Osnivanjem odgojno-obrazovnih ustanova: Predškolskog mekteba Reuda, Medrese Gazi Isa-beg, Fakulteta za islamske studije, Škole Kur'ana Časnog, kao i Internacionalnog univerziteta, Islamska zajednica je u prethodnom periodu posebnu pažnju poklanjala prvom kur'anskom imperativu UČI. U narednom periodu posebnu pažnju posvetiću podizanju kvaliteta i standarda kada su u pitanju obrazovne ustanove Islamske zajednice, te otvaranju novih odjeljenja Medrese u Tutinu i Sjenici, kao i osnivanju novih obrazovnih ustanova u duhu izazova vremena i prostora u kojem živimo.

Mektebska nastava je naš prioritet jer ona osigurava jak temelj vjernika i njoj se mora pristupiti na posve drugačiji način. Moramo priznati da u prethodnom periodu nismo uradili dovoljno na ovom polju. Mektebska pouka je jedan od važnijih segmenata rada Islamske zajednice. Njome se emanet vjere prenosi na mlađe generacije i stoga joj treba posvetiti dužnu pažnju. Zato je neophodno postaviti na zdrave noge Vjersko-prosvjetnu, tj. Mearifsku službu Mešihata i profesionalizovati funkciju glavnog imama.

Muslimani i Islamska zajednica svoje viševjekovno postojanje duguju, između ostalog, Vakufu. I pored toga što je prije 12 godina donijet Zakon o restituciji oduzete imovine vjerskim zajednicama, tek nedavno je učinjen prvi korak vraćanjem zgrade Islamskih ustanova u centru Novog Pazara gdje je smješten Fakultet za islamske studije. Ovo je dobar pokazatelj ispravnosti dosadašnjeg kursa u radu Islamske zajednice, što nas u narednom mandatu obavezuje da odlučnije ovaj proces dovedemo do kraja, a to znači povraćaj svakog pedlja i kvadrata oduzete vakufske imovine, ali i unapređenje postojećih vakufskih dobara. U tu svrhu Mešihat je formirao Savjet za ekonomsko unapređenje vakufa.

Islamska zajednica je u prethodnom periodu učinila krupne korake na polju očuvanja kulturne baštine muslimana ovih prostora, što je posebno došlo do izražaja kroz realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja velikog broja džamija prepoznatljivog stila i izgleda, dogradnja zgrade Fakulteta za islamske studije, revitalizacija stare Novopazarske banje u skladu autentičnim izgledom i namjenom, rekonstrukcija Sinan-begove džamije, kao i Arap džamije koja je u toku. Posebno je u ovom kontekstu važno istaći da je zahvaljujući velikom zalaganju rukovodstva Islamske zajednice u prethodnom periodu ugovorena obnova Gazi Isa-begovog hamama u saradnji sa Vakufskom direkcijom Republike Turske kada su potpisivanju ugovora prisustvovali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Republike Turske Redžep Tajip Erdoan. U narednom periodu Islamska zajednica će svoje napore usmjeriti u pravcu stvaranja neophodnih uslova za izgradnju islamskih kulturnih centara u Beogradu i Novom Sadu, kao i centralne džamije u Novom Pazaru.

Islamska zajednica se zalaže za očuvanje vrijednosti braka i porodice. Posebnu pažnju u svom radu ona posvećuje podizanju svijesti o potrebi kvalitetnije brige o roditeljima, naročito majci zbog njene posebne uloge u očuvanju vjere i porodice.

Muškarac i žena ravnopravni su u pravima i obavezama i odgovorni za stanje islama i muslimana. U tom cilju Islamska zajednica će posebnu pažnju posvetiti još većem uključivanju žene u radu Islamske zajednice.

Mladi su budućnost svake, pa i naše Zajednice. S obzirom na ozbiljne izazove sa kojima se ova populacija suočava u današnje vrijeme, gdje društvene mreže imaju veoma veliki uticaj na kreiranje svijesti mladih naraštaja, Islamska zajednica će uložiti naročite napore i posvetiti posebnu pažnju u radu sa ovom populacijom i učiniti sve što je neophodno kako bi preventivno djelovali protiv svakog oblika manipulacija i zloupotrebe omladine u svrhu radikalizacije i korištenja njihove energije u vršenju različitih oblika kriminalnih aktivnosti.

Islamska zajednica je zainteresovana za razvijanje partnerskih odnosa sa ključnim autoritetima i nosiocima odgovornosti u državi u cilju obezbjeđivanja Ustavom i zakonima garantovanih individualnih i kolektivnih prava njenih pripadnika, kao i dosljednu primjenu Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama koji garantuje jednakopravnost svih vjerskih zajednica.

Pripadnici Islamske zajednice poštuju državu u kojoj žive i žele da preuzmu odgovornost u izgradnji pravednog društva. Period tokom ratnih 90-ih godina posebno je istakao ulogu Islamske zajednice u očuvanju mira, što nam daje za pravo da u narednom periodu budemo ključni partner državi u procesu pomirenja naroda na Balkanu i vraćanja povjerenja u institucije države.

Islamska zajednica poštuje pravo svakog svog člana da pripada određenoj političkoj partiji, ali od svake političke stranke traži da poštuje pravo Islamske zajednice na njenu autonomnost. Islamska zajednica u svom djelovanju će razvijati odnose i sa političkim partijama u cilju zaštite interesa svojih pripadnika, osim sa onima koje svojim djelovanjem otvoreno iskazuju neprijateljstvo prema Islamskoj zajednici i rade na njenom rušenju.

Islamska zajednica će i u narednom periodu raditi na produbljivanju saradnje sa svim značajnim faktorima u okruženju, kao i u islamskom svijetu – od Turske, preko Irana do arapskih zemalja, ali i sve učiniti da se naš glas čuje i u Briselu i u Vašingtonu jer su Bošnjaci i Albanci jedini autohtoni narodi na Balkanu, kao i zbog činjenice da veliki broj muslimana sa ovih prostora živi u zemljama Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australije.

Smatram da ono što znate o meni kroz moj višedecenijski rad, kao i ova sažeta poruka koja ocrtava osnovne konture razvoja Islamske zajednice sa mog stajališta, predstavljaju dovoljan osnov da ocijenite da li treba da mi povjerite ovaj časni emanet i u narednih pet godina. Vi imate puni legitimitet da o tome na argumentovan način, u punoj slobodi i prema svojoj savjesti svojim glasom o tome donesete odluku. Ma kakva odluka bila, ja ću je uz iskrenu zahvalnost do kraja ispoštovati. Ukoliko odlučite da mi ne date povjerenje, skinut ćete sa mene veliki teret i otvoriti mi prostor da se više posvetim porodici i unapređenju mojih profesionalnih kvaliteta, a ukoliko odlučite da mi povjerite ovaj emanet, to će značiti da će ovo teško breme biti na mojim plećima u narednih pet godina.

Međutim, istovremeno sam do kraja svjestan da je takvo povjerenje najveća čast koju jedan musliman na ovom prostoru može imati, što iziskuje neizmjernu zahvalnost i nesebičan  trud da takvo povjerenje, u skladu sa mojim mogućnostima, uz učešće svih mojih saradnika i svih nas, nadasve uz obilnu Allahovu pomoć, do kraja opravdam.

Allah vam dao svako dobro.