Otvoreno pismo muftije Dudića predsjedniku Vučiću

Otvoreno pismo

PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRBIJE

G-din Aleksandar VUČIĆ

Uvaženi Predsjedniče

Osjećam potrebu i obavezu da Vam na početku svog drugog mandata uputim javno pismo, nakon nekoliko dopisa koje sam Vam u svojstvu predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji slao od mog izbora na mjesto prvog i najodgovornijeg čovjeka u Islamskoj zajednici i Vašeg izbora za predsjednika Vlade Republike Srbije 2014. godine.

U ranijim obraćanjima obavještavao sam Vas o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, a koje ste Vi kao predsjednik Vlade naslijedili. Tražili smo od Vas da se ta pitanja počnu rješavati, imali smo volje i strpljenja čekati, stavljajući se na raspolaganje da pomognemo koliko je to moguće. Međutim, sada, pet godina od kako obnašate najodgovornije pozicije vlasti u državi, želim Vas obavijestiti da se naše stanje nije puno promijenilo, da rješavanje problema nije išlo željenim intenzitetom i da se ne mirimo sa ovakvim stanjem i Vašim odnosom prema nama.

Ako analizirate stanje pripadnika islama i islamskih zajednica na prostoru republika bivše Jugoslavije, lako ćete zaključiti da je daleko najlošija situacija u Srbiji, što je neprihvatljivo. Zato od Vas tražimo da krajnje ozbiljno shvatite ovo obavještenje te u dogovoru sa čelnicima Islamske zajednice hitno pokrenete rješavanje nagomilanih problema.

Vlast koju predvodite od 2014. godine napravila je prve korake relaksacije odnosa sa Islamskom zajednicom, ali se nažalost na tome stalo, dok su veoma ozbiljni problemi zanemarivani, a u posljednje vrijeme su se pojavili novi.

Paralelizam u Islamskoj zajednici koji je 2007. godine legalizovan suprotno zakonu, nakon toga direktno je podržavan i održavan od strane vlasti.

Vraćanje oduzete vakufske imovine Islamskoj zajednice teče više nego sporo i dok je drugima vraćen veći dio oduzete imovine, Islamskoj zajednici je vraćen samo jedan objekat.

Ugrožavanje islamske vjeronauke i vraćanje vjeroučitelja u škole iz kojih su prethodno protjerani i dalje je aktuelno, bez obzira na blagi, ali nedovoljni iskorak, s tim što je održavanje dvojnosti Islamske zajednice i na ovom polju obesmislilo islamsku vjeronauku.

Opće stanje u obrazovanju na prostoru nekih  sandžačkih opština je alarmantno, jer se na rukovodeće pozicije dovode nekompetentne osobe, a u pojedinim slučajevima i lica sa manijakalnim ponašanjem. Ovih dana smo svjedoci i najdrastičnijeg slučaja gdje je u jednoj školi na Pešteri na posao vraćen nastavnik pedofil koji je više godina seksualno zlostavljao maloljetne učenice. Nastavnici u brojnim školama na prostoru Sandžaka angažuju se uglavnom korupcijskim linijama lokalnih vlasti, gdje su najčešće posrednici lica sa kriminalnim dosijeima, što neposredno ugrožava odgojno-obrazovni sistem i učenike izlaže raznim vidovima opasnosti.

Neprihvatljivo je korištenje međusobne suprotstavljenosti političkih stranaka u Sandžaku za podržavanje opće destrukcije, koja ionako tešku ekonomsko-socijalnu situaciju čini neodrživom, zašta je pokazatelj svakodnevno iseljavanje velikog broja građana sa ovog prostora.

Ne možemo da prihvatimo tolerisanje kriminalnog ponašanja rukovodstava lokalnih uprava Novog Pazara, Tutina i Sjenice kroz brojne budžetske i druge zloupotrebe u neprijateljstvu prema Islamskoj zajednici pod izgovorom: „Neka ih, to su njihovi.“

Od Vas očekujemo da hitno zaustavite selektivnu primjenu zakona u naplati poreza na imovinu vjerskih zajednica. Prema našim saznanjima, isključivo Gradska uprava Novog Pazara, nakon što nije uspjela uspostaviti kontrolu nad Islamskom zajednicom, zloupotrebljavajući svoju poziciju, pod prijetnjom blokade računa Islamskoj zajednici, nastoji uzurpirati njena osnovna sredstva za rad, što prijeti da izazove brojne probleme, uključujući i samoorganizovanje vjernika u cilju odbrane normalnog funkcionisanja Islamske zajednice.

Općepoznata sprega politike, policije, tužilaštva i pravosuđa sa kriminalom na prostoru Sandžaka ovih dana je prevršila svaku mjeru. Žrtve zloupotrebe ovih poluga vlasti bile su dvije čestite muslimanke u Prijepolju, od kojih je jedna supruga imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice, koje su prilikom hapšenja i saslušanja maltretirane, a jedna od njih je od strane tužioca iz Kraljeva verbalno na najvulgarniji način zlostavljana. Isti tužilac im je nakon hapšenja ponudio: „Odustanite od bosanskog jezika i bićete puštene iz pritvora.“ Van svake sumnje, radi se o aktu zastrašivanja Bošnjaka Prijepolja, a posebno pripadnica ženskog pola koje su se odvažile uključiti u društveno-politički život.

Ovaj događaj je u drastičnoj suprotnosti sa Vašom nedavnom izjavom da Bošnjaci ove zemlje u Beogradu i Vama imaju prijatelja. Da li je u pitanju zloupotreba vlasti na lokalnom nivou ili poruka viših instanci pokazaće naredni dani, kao i odnos najviših vlasti prema pomenutom tužiocu i drugim akterima ovog neljudskog čina.

Zbog općeg stanja i pomenutog događaja tenzije u Sandžaku iz sata u sat rastu. Juče su vjernici i imami Prijepolja protesujući privremeno prekinuli saobraćaj na državnom putu Bistrica-Prijepolje sa najavom radikalizacije i eskalacije protesta.

U cilju smirivanja situacije očekujemo hitan sastanak rukovodstva Islamske zajednice sa Vama lično kako bi preduprijedili razvoj situacije u smjeru koji može izazvati nesagledive posljedice.

Sve ovo razumite kao našu zabrinutost nad postojećim stanjem, temeljenu na tradicionalnoj opredijeljenosti Islamske zajednice miru, stabilnosti i konstruktivnom odnosu u rješavanju problema.

S poštovanjem

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić