Svetost dostojanstva vjernika (1. dio)

Nikome se nećemo izvinjavati zbog islama

Odlučio sam se za težak zadatak, da govorim o nečemu što je politički veoma nezahvalno. Želim početi komentarima i odgovorima koje i ja i svi vi moramo često ponavljati: nije nam žao zato što smo muslimani i nikome se nećemo izvinjavati i opravdavati za bilo što je Uzvišeni Allah objavio u Svojoj Knjizi i što je preneseno u vjerodostojnim predanjima od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Ne smijemo osjećati ni trun sramote kad nas prozovu riječima: „Vaša vjerska knjiga govori to i to. Kako možete vjerovati u takve stvari!? Vaš prorok je rekao to i to. Kako možete to slijediti!?“ Nekim ljudima je preokupacija da nas neprestano stavljaju u položaj da se moramo braniti, a mi ponekad ne znamo kako da im odgovorimo.

Povjerenje u kontekst

Naći ćemo se u prilici da neko izvuče nešto iz biografije Resulullaha sallallahu alejhi ve sellem, ili nam citira ajet koji ni nama nije jasan i kaže nam: „Ovo je tako barbarski i nasilno! Ovo je tako nehumano i nepravedno! Kako vam ovo može biti u redu? Nije valjda da vjerujete u ovakve stvari!?“ Kada čujete šta vam citiraju, možete ostati zatečeni i ustuknete: „Pa, znate, tehnički – to mi nije u redu…“ Pazite, sasvim je normalno da kažete: „Ne mogu to objasniti, jer ni ja to ne razumijem, nisam toliko učen“, ali nikako nije dobro da kažete: „Ako je baš tako kao što ste citirali, onda se ne slažem sa tim.“ Jer, u Kur'anu i Sunnetu ne postoji ništa sa čime se ne slažemo. Vjerujemo u sve što je Uzvišeni Allah objavio u Svojoj Knjizi, pa makar nam bilo neugodno. Uzgred, nemamo pravo ni na nelagodu zbog onoga što piše u Allahovoj Knjizi:

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore. (En-Nisa, 65)

To smo mi, muslimani. Ne osjećamo nimalo tegobe i nelagode zbog onoga što je Uzvišeni Allah objavio. Naprotiv, sretni smo zbog svega čime nas je počastio u Kur'anu i sunnetu Vjerovijesnika alejhisselam.

قُلْ بِفَضْلِ اللهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَلِكَ فَلْيَفْرَحُواْ

Reci: – Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju. (Junus, 58)

Svaki kur'anski ajet je dio našeg imana. Ne samo da u svaki ajet vjerujemo, već smo sretni i ponosni zbog toga što vjerujemo. Problem počinje kada se pojavi ovakva situacija: „Naišao sam na taj i taj ajet… Ovo mi je nekako problematično. Kako ću ovo objasniti nekome? Ne daj Bože da me neko pita, ne bih znao šta da odgovorim!“ Tako problem počinje, a završava se tako što ne uložite dovoljan napor da to istražite, da shvatite i da naučite kako da odgovorite u slučaju da vas neko pita.

Cijeli Kur'an je čista milost

Časni Kur'an nije samo knjiga upute, već knjiga fitre – urođenih potreba Allahovih robova. Stvoritelj je ovu knjigu objavio za dobrobit svih ljudi i džina, onih koje je On lično stvorio.

أَلاَ يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ

A kako i ne bi znao Onaj Koji stvara? (El-Mulk, 14)

On nas bolje poznaje nego mi sami sebe i On nam nikada ne bi propisao nešto što nije u našem interesu. Niko kao Allah ne poznaje našu situaciju, kroz šta prolazimo, sa kakvim životnim izazovima se suočavamo i kakve su nam sposobnosti. Onaj Koji nas najbolje poznaje objavio nam je Knjigu da nam bude potpuna uputa. Dakle, Časni Kur'an je savršen za sve nas. To uvjerenje je, ujedno, dio našeg imana. Sve što u njemu piše je dio Allahove milosti nama.

الرَّحْمَنُعَلَّمَ الْقُرْآنَ

Milostivi poučava Kur'anu. (Er-Rahman, 1-2)

Zašto je Uzvišeni Allah odabrao baš ime Milostivi u ovom ajetu? Mogao je reći: Vladar poučava Kur'anu, ili: Silni poučava Kur'anu. Odabrao je Svoje ime Milostivi da bi nam ukazao da je Kur'an milost od savršeno Milostivog. Sve što je u Kur'anu rezultat je Njegove milosti, ljubavi i pažnje prema nama. Zato, kada naiđete na ajet koji teško možete objasniti, koji vam se čini prestrog, nemojte imati ikakve sumnje da je i u tom ajetu milost. Ako ne razumijete neke Allahove propise, potrudite se da naučite njihovo značenje. Kada ih naučite i shvatite, vidjet ćete da su oni neprikosnovena milost.

Nikada nemojte istraživati objašnjenje ajeta koji su vam nejasni samo da biste mogli odgovoriti nemuslimanima na njihove provokacije. To je pogrešan pristup. Jer, nikome ne dugujemo objašnjenje kao što ga dugujemo sebi. Naš dug prema samima sebi je da što bolje razumijemo Allahovu Knjigu. Tek kada to postignemo, prirodan slijed stvari je da to dobro koje smo spoznali želimo podijeliti sa drugima i, eventualno, odgovoriti na njihove zablude i provokacije. Ako proučavate Kur'an samo da biste bili bolje naoružani za raspravu, idete pogrešnim putem. Ispravan put spoznaje ide najprije ka vama samima, a tek onda od vas ka drugima.

Uzvišeni Allah je objavio zakone, pravila i propise koji savršeno odgovaraju prirodi čovjeka. Jer, Allah najbolje zna koga je stvorio i kome je objavio propise. Onog momenta kada razumijemo neki Allahov propis, iz nas progovara fitra: „Ovo je tako mudro i savršeno! Ovo je prelijepo!“ Ako to izostane, nešto nije u redu sa našim razumijevanjem ili našim prihvatanjem Kur'ana kao Božije riječi. Molim Allaha da nam podari oboje: razumijevanje Njegove Knjige i čistotu srca.

 

Glas islama 295, strana 23, Autor: Nouman Ali Khan

Preveo sa engleskog: Senad Redžepović