Hiljade vjernika na noćnom namazu na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru

Muslimani u Sandžaku i širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Kadr, najodabraniju noć u godini, vrjedniju od hiljadu mjeseci.

To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Kako je već postala tradicija, više hiljada vjernika i vjernica okupilo se na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru kako bi zajednički u safu, jedni do drugih, veličali Uzvišenog Gospodara. Noćni namaz predvodio je poznati karija iz Rijada, Hamad Muhamed El Vehaibi.

Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici političkog života iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Prisutnim vjernicima obratio se predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz poruku da je ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada.

“Tog dana, prošle godine, ispred nas stajala je oronula Arap džamija. Allaha smo molili da što prije bude stavljena u funkciju. I evo, vrlo brzo bi trebalo, ako Bog da, zahvaljujući Allahu dž.š. i predanošću naših vjernika, da i ona bude na raspolaganju našim džematlijama, kao što je i ovaj trg i ova zgrada Islamskih ustanova od novembra mjeseca ponovo vakuf i vlasništvo Islamske zajednice. Ali ne zaboravite, draga braćo i sestre, da nas sad prozivaju ostaci Ejup-begove džamije. Čvrsto vjerujemo i nadamo se da će prostor te džamije, koja je prije 60 godina porušena, ako Bog da, ponovo biti vakuf i ništa drugo. U tom smislu, draga braćo i sestre, neka je mubarek kadarska noć, neka je mubarek ostatak mjeseca Ramazana, da ga u zdravlju, veselju, rahatluku provedemo, iz njega izađemo oprošteni od grijeha i da ih još puno dočekamo u duhu Božijeg raziluka” – istakao je muftija Dudić.