Ramazan u danima vanrednog stanja

Ramazan je najodabraniji mjesec u kome su objavljene nebeske knjige – Tevrat, Zebur, Indžil i otpočelo objavljivanje posljednje Allahove knjige Kur'ana. Mjesec koji ima posebno mjesto u životu svakog muslimana. Mjesec kome se mu'minske duše raduju. Mjesec milosti – rahmeta, oprosta – magfireta i izbavljenja od vatre – i'tkun mine nar. Ramazan je mjesec posta – sawma, koji je musafir u našim životima.

Ovaj Ramazan provodimo u drugačijem ambijentu u odnosu na prethodne zbog pandemije korona virusa. Islamska zajednica je od samog izbijanja ove smutnje, u situaciji vanrednog stanja i policijskog časa, zauzela stav obustavljanja do daljnjeg džume, kao i ostalih namaza, uključujući i teravih namaz. Ezanom imam ili muezin obznanjuje nastupanje namaskog vremena. Vjernici dnevne namaze obavljanju u svojim kućama.

Muslimani će iftariti u svojim domovima u krugu porodica umjesto restoranskih iftara koji su u zadnje vrijeme uzeli maha i donekle odnijeli bereket iz naših kuća, kao i porodičnu iftarsku radost. Dakle, do daljnjeg će nam naše kuće biti džamije i mesdžidi, obavljat ćemo svoje namaze u džematu sa ukućanima, jer je i tada namaz vrjedniji 27 puta od pojedinačnog namaza. Svoje kuće učinimo mesdžidima koji će svijetliti stanovnicima nebesa kao što stanovnicima Zemlje svijetle zvijezde na nebu, kako stoji u hadisu. Ovim činom doći će do izražaja iskrena pobožnost skrivena od pogleda ljudi, znana samo Allahu dž.š., a intencija mubarek mjeseca Ramazana je najsnažnije iskazivanje iskrene pobožnosti svakog čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom koristi.

Ovim činom Islamska zajednica je u saglasju sa svjetskim islamskim autoritetima zauzela stav da je „zabranjeno bacati se svojim rukama u propast“ (Kur'an), jer je život jedna od temeljnih vrijednosti. Teško je navesti sve kur'anske ajete i hadise koji nas poučavaju disciplini. Muslimani se svakodnevno u namazu safe iza imama i samo kroz ulul-emr – organiziranu zajednicu i slijeđenjem njenih uputstava možemo izaći iz tmine u kojoj smo se našli. Tumaranje tunelom bez jedinstva u Istini i Pravome putu nikada nas neće izvesti na svjetlo, a danas je to jedino moguće kroz Islamsku zajednicu.

Da, boli nas duša u ovim danima kada su nam džamije zatvorene i mogli bismo dugo nabrajati sve što sada ne možemo imati i raditi. Ali od toga nema fajde. Učinimo ono što možemo, a možemo mnogo. Uzmimo pouku iz svega ovoga što nam se dešava. Ovo iskušenje neka bude prilika za naše preispitivanje, svojevrsno resetovanje i baždarenje. Mnogo je forme u našim životima, a malo suštine. Zavirimo u naše duše i zapitajmo se o svom stanju. Ovaj mjesec je dar od Allaha dž.š. i idealna prilika za svakog od nas. Podsjećam vas na riječi Šejhu-l-Azhara povodom onih koji kažu da je ovo najgori Ramazan kojeg je ummet dočekao, da oni pokazuju loš odnos prema Allahu i da se može reći da je ovaj ummet najgori kojeg je Ramazan dočekao.

Zapravo, blagodat islama je u tome što sfera ibadeta zahvata mnogo toga. Ibadet ili bogougodno djelo nije isključivo odlazak u džamiju. Ibadet je kada se čini dobro, ali je ibadet i kada se ne čini grijeh. Ibadet je družiti se sa mudrima, a izbjegavati glupake.

Muhamed a.s. je ljudima različito govorio šta je najveća vrijednost, što je ovisilo od stanja onoga ko pita i od situacije u kojoj se postavlja pitanje. Jednome je rekao da je najveći ibadet džihad, drugome briga o roditeljima, trećeme da obuzda ljutnju itd. Najveći ibadet siromašnih jeste sabur, mladića hrabrost, djevojaka stid i sl. Stoga, suvišno je pitanje šta je najbolji ibadet u situaciji u kojoj se nalazimo.

Nama je danas disciplina od izuzetnog značaja i striktno pridržavanje uputstava Islamske zajednice. „O vjernici, budite poslušni Allahu, Poslaniku i onima koji imaju pravo naredbe među vama“ – ulul-emr minkum. Islamska zajednica sigurno neće ostaviti svoje vjernike u tami i zabludi.

Uspješnost i opstanak jednog naroda ovisi o redu i poslušnosti, a tome nas najbolje uči džamijski saf. No, i pored toga što smo se kao zajednica i vjernici organizirali na najbolji način kako bi zaštitili ljudske živote, iako smo po brojnosti druga vjerska zajednica u zemlji, predsjednik države je bio spreman za Uskrs da moli i kleči pred poglavarom Srpske pravoslavne crkve da se ne ide u crkve, dok se nama niko nije obratio. Učinit ćemo sve da nam džamije ne budu još dugo zatvorene.

Neki u svijetu su se samo prepustili Bogu i nisu marili za opasnost koja se nadvila nad čovjekom. Džemat Tablig osnovan je 1926. godine u tadašnjoj Indiji. Njihovo sjedište je danas blizu grada Lahore u Pakistanu. Učenje ovog pokreta karakteriše lična pobožnost i društveni tradicionalizam. Posebno su fokusirani na da'wu. Kada se pojavio virus korone bili su u Maleziji u blizini Kuala Lumpura (Sri Petaling) na skupu organiziranom od 27. februara do 1. marta ove godine na kome je prisustvovalo 16.000 ljudi. Prema izvorima iz tog regiona, pripadnici pomenutog pokreta koji su prisustvovali tom skupu postali su najveći lanac širenja COVID-19.

U judaizmu kod ortodoksnih Jevreja postoji grupa Haredi, koji se čak označavaju kao ultra-ortodoksni. Nastali su kao reakcija prosvjetiteljstva. Striktno se pridržavaju svoje interpretacije jevrejskog prava nasuprot modernih vrijednosti. U pandemiji virusa koja je zahvatila i Izrael ova grupa čini polovinu oboljelih. Za ovu grupaciju nisu važila nikakva uputstva, nastavili su da se uobičajeno ponašaju, čak su se i sa policijom sukobili. Vlada Izraela je 30. marta odredila nekoliko hotela kao karantin za zajednicu Hareda.

Ograničenje kretanja i privremeno obustavljanje kolektivnih obreda u džamijama ne znači zaboravljanje Boga već čuvanje života kao najveće vrijednosti. U tom smislu je Poslanikova a.s. Knjiga o medicini gdje se obećava nagrada šehida onima koji u danima kuge ostanu strpljivi u svojoj zemlji znajući da ih ništa ne može pogoditi osim onoga što im je Allah odredio.

Prvi zahtjev tiče se karantina, što je razumska, odnosno naučna mjera, a drugi zahtjev se odnosi na ličnu vjeru. Dakle, potrebni su i vjera i razum.

Danas se mogu čuti mišljenja raznih kategorija po pitanju korona virusa. Govore oni koji znaju i oni koji ne znaju; oni koji su dobronamjerni i zlonamjerni. Pita se akademik Ferid Muhić je li ovo zaista u pitanju velika igra, najveća u historiji čovječanstva. Je li ovo preuzimanje totalne vlasti nevidljivog vladara COVID-19. Zapravo, epidemija je instrument u rukama vidljivog, ali skrivenog vladara. Umjesto koncepta društva kao zajednice slobodnih pojedinaca, na scenu stupa koncept totalitarne države. Građani su pretvoreni u askete, isposnike, zatvorene u svoje pećine, ali ne više vođeni svojom odlukom, nego naredbom, diktatom, prijetnjama, zatvorom i umjesto Svemogućem Bogu sada svoje molitve upućuju totalitarnim režimima.

Allaha molimo da nam Istinom pokaže Istinu, izvede nas iz tame na svjetlo, pomogne nam u ovom vremenu smutnje, sačuva nas iskušenja koja podnijeti ne možemo, sa nadom da ćemo iz ovoga izađi oprošteni od grijeha i dočekati mnogo Ramazana u zdravlju, svakom dobru i Božijem raziluku.

Glas islama 304, strana 4, islamske teme, autor: Muftija dr. Mevlud ef. Dudić