Žena i njene obaveze u Ramazanu

Mjesec Ramazan je ljepota, blagost i smiraj. Ako se njemu predamo svojom dušom, srcem i tijelom onda ćemo otkriti sve njegove čari i bogatstva. Ramazan je mjesec koji nam donosi veliki broj blagodati, dobra djela i nagradu koju možemo steći samo u Ramazanu, a u drugim mjesecima ne možemo. Ramazan je mjesec milosti, zato trebamo i mi biti milostivi; mjesec oprosta, zbog čega i mi trebamo opraštati; mjesec dobrote, pa trebamo i sami što više dobrih djela činiti. U njemu je počela objava Kur’ana i u njemu se nalazi noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je veoma dragocjen mjesec, svaka sekunda je u njemu bitna, a kamoli minuta, dan, nedjelja ili pak cijeli mjesec.

Ovaj mjesec svaka žena treba iskoristiti na pravi način, a da joj ne bude prva preokupacija hrana i spremanje iste. Istina, žena mora pripremati hranu i brinuti se o svojoj porodici, ali u ovom mjesecu ona to treba učiniti na veoma mudar način, kako bi stekla dobrih djela hraneći postače, a također, i iskoristila ostale blagodati ovog mjeseca.

Allah dž.š. kaže: „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.“ (El-Beqare, 183)

“Kada nastupi mjesec Ramazan tada se otvore vrata Dženneta, a zatvore vrata Džehennema i sputaju se šejtani!” (Tirmizi)

Ramazan nam pruža mnogobrojne blagodati, a koje ne možemo čak i naslutiti, jer Allah je toliko spremio blagodati da naš um nije u stanju to sve dokučiti, a samo neke nam je obznanio putem Poslanika a.s., gdje u jednom hadisu on kaže: “Da moj ummet zna koliko u Ramazanu ima dobra, poželio bi da potraje čitavu godinu.”

Muslimanke imaju velika očekivanja u ovom mjesecu, ali pored toga one imaju i dodatne aktivnosti i dužnosti. Da bi na ispravan način iskoristile Ramazan žene moraju imati realne planove. Žena u Ramazanu ima posebnu ulogu. Pored toga što je postač, u većini slučajeva ona je ta koja hrani postače.

Obaveze žene u Ramazanu:

  1. Da posti, to je prva obaveza žene kao i muškarca jer je i suština Ramazana post, odnosno ustezanje od hrane, pića, tjelesnih užitaka, ružnog govora, zabranjenih pogleda itd.

Svaka žena koja bude spriječena da posti iz nekog šerijatskog ili drugog razloga, obavezna je napostiti isti broj dana kada se za to pruži prilika.

– Žena prestaje postiti od onog trenutka kada je kod sebe ustanovila hajz ili nifas (mjesečni ciklus ili postporođajno stanje), a ako je već zapostila taj dan istog trenutka mora prekinuti. Uzvišeni je Allah iz Svoje mudrosti propisao ženama da im se događa mjesečni ciklus čije sprječavanje predstavlja suprotstavljanje prirodnosti i Allahovoj vjeri. Zbog toga treba dopustiti da se sve dešava prirodnim putem, jer Allah nabolje zna kada je šta potrebno.

– Žena koja je gravidna (trudna) nije dužna postiti ukoliko će to štetiti njoj ili njenom plodu. Ono što je važno spomenuti jeste da kod žene koja nosi u sebi fetus, od samog njegovog začeća pa do potpunog formiranja i dolaska na svijet, jako je bitno da plod prođe kroz proces organizma koji se obnavlja, odnosno koji prolazi proces čišćenja, tj. da njegova majka bude u postu dok je beba još uvijek ispod njenog srca, odnosno u njenoj utrobi. U slučaju da se žena odluči da ne posti Ramazan uz konsultacije sa ljekarom da je za nju post štetan, onda žena neće postiti, ali ostale ibadete će nesmetano obavljati i naravno biti nagrađena za to.

– Ako žena doji dijete i u slučaju posta neće imati dovoljno mlijeka, onda je ona oslobođena posta, ali će nadoknaditi isti broj dana kada bude u mogućnosti. Ono što je apsolutno egzaktno jeste da ženi koja posti količina njenog mlijeka će se umanjiti, ali kvalitet tog mlijeka će se povećati tako da dijete koje bude dojilo majku koja posti imat će sve što mu je potrebno uz to jako kvalitetnije i zdravije mlijeko za njega, nego što je imalo prije dok majka nije postila, ali je imala više mlijeka. Allah Uzvišeni poznaje svakog od nas i sva stanja, stoga nikada ne bi propisao nešto što bi škodilo nekom Njegovom robu, bez obzira bio on fetus, tijelo sa dušom, odrasla osoba ili stara.

„U mjesecu Ramazanu objavljen je Kur'an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.“ (El-Bekare, 185)

Ovaj ajet je jasan dokaz Allahovog olakšanja Njegovim robovima.

Stoga je post lijek za mnoge bolesti i pomoć u mnogim situacijama: „Postite – bit ćete zdravi.“ (Hadis)

Međutim, muslimanka i pored svoje šerijatske spriječenosti može činiti stvari za koje će biti nagrađena, poput spominjanja Allaha. U tome nema razilaženja kod islamskih učenjaka. Allahov Poslanik s.a.v.s. spominjao je Allaha u svakom stanju. Zatim slušanje Kur’ana, islamskih predavanja, čitanje islamske literature, učenje dova, traženje oprosta i sl. Sve ovo žene mogu raditi i onoliko koliko se budu zalagale i žudjele za dobrim djelima, toliko će i biti nagrađene od njihovog Gospodara.

“U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Er-Rejjan. Na Sudnjem danu kroz nju će ulaziti samo postači i niko više. Kada se poviče: ‘Gdje su postači’, postači će ustati i samo će oni ući. Kada oni uđu, kapija će se zatvoriti i na nju više niko neće moći ući.” (Buhari i Muslim), a u drugoj verziji navodi se: “I ko uđe kroz njih, napit će se, a onaj koji se napije, nikada više neće ožednjeti.” (Buhari i Muslim)

  1. Da klanja, obaveza je svakog punoljetnog i pametnog muslimana, tj. da obavlja pet dnevnih namaza bez obzira bilo to u Ramazanu ili van njega. Ramazan je mjesec u kojem se za svako dobro djelo dobija mnogo veća nagrada nego u nekom drugom mjesecu. Kao primjer navodimo to da je sunnet u mjesecu Ramazanu na stepenu farza u nekom drugom mjesecu, te zbog toga niti jedna osoba koja zanijeti da posti ne bi smjela propustiti nagradu za namaz u vrijeme posta.
  2. Da pored posta i namaza obogaćuje sebe zdravim znanjem, učenjem Kur’ana Časnoga, slušanjem islamskih predavanja, čitanjem islamske literature, učenjem zikra itd. Ramazan nam pruža priliku da učestvujemo u različitim vjerskim aktivnostima kako bismo se duhovno izgrađivale i djelovale u užem i širem okruženju.
  3. Čuvati se lošeg govora, djela i gubljenja vremena na beskorisne stvari. Zamislite da postimo cijeli dan, a da nema nikakve koriti od tog posta, jer smo govoili ružne riječi i ogovarali druge. “Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne riječi i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: – Ja postim!” (Bilježe Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi i Nesai)

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslaniik s.a.v.s. rekao: “Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće!” (Buhari, Tirmizi i Ebu Davud)

Pojedine žene provode ramazanske dane i noći, pa čak i zadnjih deset noći Ramazana, u igri i zabavi, gledanje različitih programa od kojih neće imati nikakve koristi, a često će imati samo štete. Ovo je samo nekoliko noći koje će brzo proći i neće se vratiti do sljedećeg Ramazana, zato ovaj trebamo posebno iskoristiti jer sljedeći ne znamo da li ćemo dočekati.

  1. Odgajanje svoje djece i cjelokupne porodice. Žena treba biti pokretač svoje porodice i aktivnosti u njoj kako bi svim njenim članovima bilo lijepo i zabavno boraviti u svojoj kući i sa svojom porodicom. Ona je ta koja će djeci predstaviti Ramazan kako bi ga ona na pravi način shvatila i od djetinjstva ga zavoljela. Prema tome, jedan od primjera predstavljanja ovog mjeseca mlađima jeste i organiziranje iznenađenja, igara i zabavnih aktivnosti relevantnih za ovaj mubarek mjesec. Ramazan je prilika da djeca kroz igru i zabavu mogu mnogo naučiti i početi se navikavati na post, namaz, pomaganje drugima, udjeljivanje i sl. Koliko se budemo potrudile, takvi će i rezultati biti. Treba da i njih navikavamo na post, da ih podstičemo da izdrže koliko mogu, da ih bodrimo i nagrađujemo za njihov trud. Nagrade ne moraju biti nešto veliko, već može biti i minorna stvar koja će ih podsjetiti da su to dobili jer su postili. Ako kao djeca budu shvatila vrijednost Ramazana, uvijek će to znati, a roditelji će svakako kušati plodove već na ovome svijetu. Ona je ta koja će, također, naučiti svoje sinove da pomagati i raditi kućne poslove ne znači biti „papučar“, već znači slijediti sunnet Poslanika s.a.v.s.
  2. Pripremanje iftara i sehura, kao i spremanje kuće u kojoj će se njena porodica osjećati lijepo. Ramazan nije mjesec samo hrane i pića, kako možemo vidjeti kod pojedinih muslimanki koje veći dio svog vremena provode spremajući hranu. Zato trebamo uskladiti svoje kućne poslove, a i poslove vani, ako je zaposlena, da bi maksimalno iskoristile Ramazan. Sa druge strane, zbog vremena koje je isplanirala provesti u svojoj kuhinji i spremati hranu za svoju porodicu, postače, treba osjećati radost i zadovoljstvo jer Uzvišeni je i za to obećao veliku nagradu. U ovom mjesecu se sve vrjednuje i meleci svaki naš pokret upisuju kao dobro djelo. Zejd b. Halid el-Džuheni r.a. prenosi od Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je rekao: „Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanju.“ (Tirmizi)

Enes b. Malik r.a. prenosi da je Vjerovjesnik s.a.v.s. došao kod Sa'da b. Ubade r.a. koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik s.a.v.s. jeo i nakon toga proučio dovu: “Neka se kod vas iftare postači, neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar čine meleki.” (Bilježi Ebu Davud s autentičnim lancem prenosilaca. Također, bilježi i Ibn Hibban od Abdullaha b. Zubejra r.a. i smatra ga autentičnim)

U svemu trebamo biti skromni, pa i u pripremanju hrane, jer Ramazan je mjesec berićeta i male količine hrane zadovoljit će naše potrebe. Često pravimo greške i onda spremamo veću količinu hrane koja se ne može pojesti i na kraju smo primorane bacati tu istu hranu, za koju ćemo svakako biti odgovorne.

  1. Da udjeljuje od svog imetka. Sadaka briše grijehe, sprječava siromaštvo, produžava život i čini koristi kako za pojedinca tako i za zajednicu. Svaka žena bi trebala udjeljivati od svog imetka onoliko koliko je u mogućnosti, nikako da se preoptereti time ili daje ono u čemu i sama oskudijeva. Udjeljivanjem činimo sretnim druge i pružamo im priliku da i oni uživaju u Ramazanu, a samim tim činimo dobro sebi i svojoj porodici.

Rekao je Allahov Poslanik a.s.: „Ko god udijeli sadaku u vidu nečega što je lijepo – a Allah prima samo ono što je lijepo – Milostivi će mu je uzeti u Svoju desnicu, pa makar to bila i obična datula! Ona će se uzgajati u šaci Milostivog sve dok ne bude veća i od planine! Baš kao što i neko od vas odgaja odbijeno jednogodišnje ždrijebe ili devče od majke.“ (Buharija i Muslim)

Nemjerljiva je njegova vrijednost u odnosu na druge ibadete. To se vidi iz ovog kudsi-hadisa u kome Allah dž.š. kaže: Svako će biti nagrađen prema učinjenom djelu, osim za post. On je Moj i za njega samo Ja nagrađujem.“ (Muslim) Zato iskoristimo ove ramazanske noći i dane u činjenju djela koja nas približavaju Allahu i Njegovom zadovoljstvu. Post bi trebao da u nama ojačava one pozitivne snage, a da suzbija one negativne. Postiti znači prihvatiti da ćemo biti bolji nego što jesmo. Jačina našeg nijeta i činjenje dobrog djela će to od nas i učiniti. On budi pozitivne strane u nama. Ukoliko istinski i sa čistim nijetom budemo činili ono što Allah Uzvišeni zahtijeva od nas, onda je nagrada neminovna bio to muškarac ili žena.

„Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.“ (El- Ahzab, 36)

 

Msc. Fatima Fejzović