Međunarodna naučna konferencija “Položaj islamskih zajednica na prostoru Balkana”

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevlud-ef. Dudića, danas je počela Međunarodna naučna konferencija “Položaj islamskih zajednica na prostoru Balkana”, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijepolje i Centra za dijalog “Vesatija”.

Cilj konferencije jeste da se, nakon više od dvije decenije od zvaničnog ukidanja Rijaseta Islamske zajednice Jugoslavije, argumentirano i na temelju stvarnih činjenica, predstave problemi i izazovi Islamske zajednice kao institucije, ali i muslimana koji žive na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Učešće na konferenciji potvrdili su predstavnici Islamskih zajednica iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije, prenosi Mesihat.org.

Nakon Istanbulske konferencije 1994. godine i zvaničnog ukidanja Rijaseta Islamske zajednice Jugoslavije formirani su mešihati koji su preuzeli institucionalni okvir predstvaljanja muslimana kao vjerskih zajednica u republikama koje su se otcjepile uslijed ratnih dešavanja.

Pravni okviri i ustavna uređenja otcjepljenih država ujedno su predstavljali i okvir zakonskog ostvarivanja prava muslimana kao pripadnika vjerske zajednice. Neke od članica nekadašnje Jugoslavije su intenzivnije pristupile tranziciji i usvajanju evropskih načela ustrojstva, dok ima i onih koje su i dalje u zvaničnom tranzicionom periodu pristupanja evropskim načelima uređenja.

Konferencija je organizirana kako bi se javno i argumentovano otvorila tema položaja islamskih zajednica na prostoru Balkana (sa posebnim osvrtom na zemlje članice Jugoslavije), s ciljem targetiranja tačaka u kojima Islamska zajednica kao institucija i muslimani, imaju poteškoća u ostvarivanju svojih prava koja su ustavom i zakonima država u kojima žive zagarantovana.

Grupna.jpg - Prijepolje: Međunarodna naučna konferencija

(Preporod.info)