Omogućimo školarcima ugodno školsko ozračje i budimo optimistični

 

Početak školske 2020/21. godine po mnogo čemu je poseban, s obzirom na to da nastava nije počela uobičajeno 1. septembra ili prvog radnog dana u tom mjesecu. Proces nastave se realizira u kriznom vremenu u kojem vlada pandemija virusa COVID-19, što iziskuje posebnu higijenu, nošenje maski, fizičku distancu i dr., a uz sve to nastava je kombiniranog tipa: školska i online.

Međutim, ono što je ostalo isto, kao trajna vrijednost, jeste osmjeh i optimizam roditelja koji šalje dijete u školu i nastavnika koji ga dočekuje. Uspješan nastavnik zna da je za produktivan rad od velikog značaja postizanje ugodnog ozračja u učionici. To ugodno školsko ozračje i pozitivan odnos prema radu osjeća se u razredima i odjeljenjima gdje nastavnici imaju lijepu komunikaciju sa svojim učenicima, a i učenici međusobno prijateljsku. Djeci treba objasniti zašto nose maske na njima prihvatljiv način, ne praveći bauk i stravu od cijele priče o koroni, već i realne opasnosti istaći na način da ta informacija ne plaši dijete koje se pored svega treba odazvati i školskim obavezama.

Nastavnik treba biti stručan, pozitivan, ljubazan, naklonjen učenicima, ali i treba znati održavati disciplinu, te dobru radnu atmosferu, radi čega se učenici osjećaju zaštićeno i samouvjereno. Zatim, treba biti komunikativan, kreativan, fleksibilan i savjestan. Lične osobine i karakter nastavnikove ličnosti u velikoj mjeri utiču na stvaranje klime u razredu i veoma je važno umije li nastavnik da se suoči sa problemima koji se ponekad pojave bez najave, zna li predstaviti sebe onakvim kakav jeste,  zna li razumjeti učenika i njegov ugao posmatranja stvari, umije li prepoznati razne sklonosti i talente svojih učenika.

Roditelji bi, posebno u ovom vremenu, trebali biti optimistični, kreativni, pokazivati djeci ljubav, uvjeravati ih da ona mogu postići nešto vrijedno i važno u njihovom životu, bez obzira na ponekad otežane okolnosti, te nagrađivati ih i za manja postignuća. Svi smo mi, i nastavnici i roditelji, učitelji od kojih djeca uče znanje i ponašanje i veoma je bitno kako poučavamo mlade generacije. Najveličanstvenije poučavanje je pomoću otvorenog i iskrenog srca koje prate i takva djela. Nije cilj nekoga obrazovati, napunivši mu glavu teorijskim znanjem, već ga i odgojiti da postupa po onome što je naučio, kako bi bio uzoran, pozitivan i moralan. Doduše, sve to nam ne obećava zagarantirani i zasluženi mir i sreću u vremenu u kojem živimo, ali nam obećava jedinstvo sa istinom i mirnu savjest.

Obrazovanje je neprocjenjivi ključ slobode čovjeka i društva. Nemojmo nikada prestati učiti, ma koliko imali godina. Onaj ko prestane učiti je već star, pa imao 30 ili 70 godina. Slijedimo Božiji imperativ Ikre (Uči), i to doživotno. Tako omilimo i djeci proces učenja u što ljepšem školskom i kućnom ozračju, bez obzira na današnje poteškoće, onoliko koliko smo u mogućnosti. Ne budimo od onih koji su svojim pesimizmom teški i sebi i drugima. U duhu svega rečenog, želim nam svima sretan i hairli početak nove 2020/21. školske godine, ugodno školsko i kućno ozračje, širenje optimizma, a školarcima mnogo lijepih rezultata i postignuća.

 

Glas islama 306, strana 12, autor:Doc. dr. Mersada Nuruddina Agović