Međunarodna konferencija u povodu 20 godina vjeronauke u Srbiji

U četvrtak, 04.11.2021. godine, na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održan je Međunarodni ekspertski panel u povodu dvadeset godina vraćanja vjerske nastave u školski sistem Republike Srbije.
Na pomenutom skupu učešće su uzeli čelnici i predstavnici sedam tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, predstavnici resornih državnih organa: ministar prosvjete, sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednica sa pomoćnicima, međunarodni eksperti, predstavnici brojnih ambasada, te osobe koje su imale značajnu ulogu i zasluge u vrijeme vraćanja vjerske nastave.
Skup je započeo obraćanjem Patrijarha SPC g. Porfirija, predsjednika Biskupske konferencije g. Ladislava Nemeta, potpredsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Rešad-ef. Plojovića i predstavnika drugih vjerskih zajednica.
Na skupu su govorili: ministar prosvjete g. Branko Ružić i direktor Uprave g. Vladimir Roganović. Referate o položaju vjerske nastave i njenom statusu u evropskim državama imali su: Gerhard Robers, Silvio Ferari, Atanasios Stojanodis, dok su o domaćem iskustvu govorili: episkop bački Irinej Bulović, Sima Avramov i Vojislav Milovanović.
Na skupu je usvojeno niz zaključaka, koji će u formi zajedničkog saopćenja i zahtjeva za unapređenje položaja vjerske nastave i statusa vjeroučitelja biti upućeni nadležnim državnim organima.