Muftija je svoj emanet ispunio

Eto skupim snage da pogledam kratke klipove našeg rahmetli Muftije, iako smo sada osjetljivi, jer je taze, a i zbog svega što nam je značio, ali podijelim da se prisjetimo kako je on pobijedio strah, pa da mi uzmemo pouku i učvrstimo se, a on je pobijedio dunjalučki strah većim strahom, a to je strah od Uzvišenog Allaha.
S druge strane, koliko god nam teško pada ovaj rastanak, ne smijemo da klonemo duhom, ne smijemo da očajavamo, niti previše da tugujemo, jer prokleti šejtan jedva čeka da oslabimo da nas udari i da padnemo u depresiju, a takvi nismo nizašta, a rahmetli Muftija nas je odgajao da budemo borci.
Muftija je ostavio svoje nasljednike: u duhovnom smislu našeg uvaženog vođu muftiju dr. Mevlud-ef. Dudića sa svojom časnom ulemom, u svetovnom puno njih, a ja molim Allaha da se izabere onaj koji će biti najveći hair za islam, naciju i narod, tako da uz Allahovu pomoć nema te sile koja nam može stati na ispravan put.
Omer r.a. smijenio je Halida ibn Velida kao vojskovođu, bez poraza u bitkama, da ljudi ne pomisle da pobjeda dolazi od njega, jer pobjeda dolazi od Allaha, samo mi trebamo biti prava braća, raditi po šerijatu, slušati naše pretpostavljene i Allah će nam biti na pomoći, a kome Allah pomogne, On mu je dovoljan.
Drago mi je što je rahmetli Muftija svoj emanet dostojanstveno i na najbolji način ispunio i što je, kada se vratio Allahu, iza sebe ostavio sve ono što se u hadisu spominje da će od toga umrla osoba imati koristi, a to je trajna sadaka kroz velike hajrate koje je ostavio, evlad na pravom putu koji čini dovu za njega, a i znanje kroz knjige i predavanja kojim će se narod koristiti.
Više sam volio da ga je većinski narod prepoznao i dao mu podršku dok je bio živ, ali je dobro i što je progledao nakon njegovog preseljenja, jer su ostali nasljednici koji će nastaviti ovu slobodarsku ideju, kojima ovaj narod treba dati podršku zbog istine, a i da umire grižu savjesti oni koji mu nisu dali podršku dok je bio živ, a i da bude olakšanje onima koji su svo vrijeme bili za njega.
Allah da nam olakša da ovo iskušenje prebrodimo onako kako će On biti zadovoljan i da nam da imana, mudrosti i hrabrosti da nastavimo nizati pobjede.

Piše:Enes-ef. Ibrović

Glas islama 315, decembar 2021.

Rubrika:Tema broja