Moramo biti jaki i nastaviti tamo gdje je Muftija stao

Kaže Allah dž.š.: “A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!” (El-Fedžr, 27-30)
Allahovom voljom, prije nekoliko dana naš voljeni brat, mudžahid muftija Muamer-ef. Zukorlić vratio se svome Gospodaru.
Siguran sam da je mnogima koji su ga slijedili, voljeli i sarađivali sa njim taj dan bio jedan od najtežih u njihovim životima, a u mom zasigurno jeste. O ličnosti i djelima akademika muftije Muamer-ef. Zukorlića mnogo će se govoriti i mnoge knjige pisati.
Zaista je on bio najuniverzalnija i najkompletnija ličnost današnjice, njegov odgoj, ahlak, hrabrost, širokogrudost, znanje, intelekt… jeste ono što ga je odlikovalo i izdvajalo od ostalih. Bio je veliki reformator i general nacije.
Reformirao je Sandžak u svakom smislu te riječi, vjerski i nacionalno osvijestio, osnovao i sagradio najbitnije institucije i odgojno-obrazovne ustanove te vratio brojne vakufe. On je čovjek koji je sam bio hodajuća institucija, hodajuća enciklopedija i svojim primjerom nas učio kakav jedan Bošnjak (musliman) mora biti – uzdignute glave, vedra čela i čista obraza.
Čovjek koji je podigao naš ugled u svijetu i na svakom mjestu branio čast i dostojanstvo mahrame i fesa. Svjesni smo činjenice da smo izgubili najvećeg bošnjačkog sina današnjice. No, to je Božija mudrost i iskušenje, a Allah najbolje zna čega ga je zaštitio te mu je uzeo njegovu plemenitu dušu. Inšallah se nadamo da je on na boljem mjestu od nas.
Još dugo ćemo osjećati tugu i nedostatak u našim srcima. Nedostajat će nam njegov osmjeh, njegove besjede, njegov hod, nedostajat će nam on na onom njegovom mjestu u Meydanu.
No, muslimani moraju biti jaki i nastaviti tamo gdje je on stao i ustrajati i završiti ono što je započeo. Našeg Muftiju je naslijedio njegov sin Usame, izmiješana krv dva junačka naroda – bošnjačkog i palestinskog. Poznavajući Usamu znam i čvrsto vjerujem da je dostojan emaneta koji je preuzeo te da ima mudrosti i kapaciteta da nas predvodi putem kojim nam je Muftija trasirao. Svoju mudrost je pokazao u svom prvom obraćanju nakon preuzetog emaneta gdje je kazao: „Pred vama je Usame Zukorlić, koji nije Muftija, prvi među jednakima, ali jeste stražar Muftijinog emaneta”, što ukazuje na to da će još odlučnije ići Muftijinim stopama.
Molim Allaha dž.š. da Muftiji podari lijepi Džennet, a Usami sabura i ustrajnosti. Amin!

 

Piše:Muftijin vjerni učenik, savremenik i saborac Kemal-ef. Toković

Glas islama 315, decembar 2021.

Rubrika:Tema broja