DNK testovi

Mnogo je kompanija koje pružaju DNK testove, neke posjeduju vlastiti laboratorij, većina ne. Neki će pružaoci usluga poslati vaš uzorak u Novi Meksiko ili u SAD na obradu, dok drugi obrađuju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki testovi se mogu obraditi u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu… Čini se da postoji i mnogo čudnih i prekrasnih naziva za vrste DNK testova koje možete kupiti. Nadamo se da će tržište biti manje zbunjujuće za vas, a iako je genetika složeno područje mislimo da se mnogo može učiniti kako bi se bolje objasnilo testiranje DNK.

Za svaki DNK test na kućnu adresu dobit ćete set za uzimanje uzoraka s uputstvom kako se uzorak uzima. Uzorke ćete poslati na adresu laboratorije koja vam je poslala set za uzimanje uzoraka i poslije nekoliko sedmica dobit ćete rezultate testa.

U nastavku predstavljamo testove koje možete uraditi za vas, vašu rodbinu, prijatelje, poznanike.

 

TESTOVI PORIJEKLA (PODUDARANJA)

 

TWIN TEST

Testovi blizanaca ili Twin Zygosity testovi mogu utvrditi jesu li blizanci identični ili neidentični (tzv. bratinski) blizanci.

Kod identičnih blizanaca jedan spermij oplodi jedno jaje, a to oplođeno jaje se podijeli na dva i proizvede dva identična embrija. Neidentični blizanci su gdje se dva odvojena jajašca oplode s dva različita spermija u isto vrijeme, a stvaraju se dva neidentična embrija.

 

Nije li očito kada su blizanci identični?

 

Ne uvijek, jer faktori okoline mogu uzrokovati da se identični blizanci međusobno razlikuju, a neidentični blizanci i dalje mogu izgledati vrlo slično.

Za neke blizance vrlo je važno razumjeti jesu li genetički identični ili je svaki naslijedio jedinstvene karakteristike od svojih roditelja.

 

           

AVUNKULARNI TEST

Testovi tetke ili daidže (ujaka), koji se također nazivaju „avunkularni testovi“, mogu pokazati je li neko biološki nećak i nećakinja tetke ili daidže (ujaka). Davaoci testova trebaju uzorak brisa obraza od nećaka ili nećakinje, te od „navodne“ tetke ili daidže (ujaka). Ti se uzorci zatim upoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

Ovi se testovi uglavnom koriste kada „navodni“ roditelj nije dostupan za testiranje, pa se biološki odnos tog roditelja može dokazati korištenjem uzorka od „navodne“ tetke ili daidže (ujaka).

 

„Mir uma“ ili „pravni“ test

 

Postoje dvije vrste usluga za testiranje tetke ili daidže (ujaka): testovi „spokojstva“ i „pravni“ testovi. Pravni testovi su dopušteni na sudu. Znanost koja stoji iza testova potpuno je ista. Razlika je u tome što za sudsko prihvatljive testove neki službenik (određen od suda) mora pratiti njihovo uzimanje kako bi sud bio siguran da su uzorci došli od pravih ljudi. Sudski prihvatljivi testovi također zahtijevaju da se s uzorcima rukuje sigurno sve do laboratorija.

 

Što ako članovi porodica koji se testiraju žive daleko jedan od drugog?

 

Neki pružaoci usluga vam dopuštaju da se različiti dijelovi testa šalju zasebno onima koji daju uzorke. Svi kompleti su označeni tako da se mogu uporediti u laboratoriji.

 

 

ODSUTNO TESTIRANJE RODITELJA

Testovi odsutnog roditelja omogućuju vam da dokažete je li neko biološki roditelj djeteta, ako je „navodni“ roditelj odsutan ili preminuo. Djeluje tako da se testira član porodice tog odsutnog roditelja, obično njihov roditelj ili brat ili sestra. Na primjer, ako je majka htjela provjeriti očinstvo svog djeteta, ali je „navodni“ otac odsutan, umjesto toga mogu se testirati nana (baka) i djed tog djeteta.

Davaoci testova trebaju uzorak brisa obraza od članova porodice za testiranje, a uzorci se zatim upoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

Prilikom kupovine, dobavljač će vam poslati komplet za testiranje sa svime što vam je potrebno za uzimanje uzoraka. Uzorke možete uzeti kod kuće i nakon što pošaljete komplet natrag javit će vam se s rezultatima nekoliko dana kasnije. Možete odabrati način na koji će vas kontaktirati, a e-pošta je najbrža usluga. Neki pružaoci usluga nude ekspresne usluge, ali one često dolaze uz dodatne naknade.

 

„Mir uma“ ili „pravni“ test

Postoje dvije vrste usluga za testiranje odsutnih roditelja: testovi „mira“ i „pravni“ testovi. Pravni testovi su dopušteni na sudu. Znanost koja stoji iza testova je potpuno ista. Razlika je u tome što za sudsko prihvatljive testove neki službenik mora pratiti njihovo uzimanje kako bi sud bio siguran da su uzorci došli od pravih ljudi. Sudski prihvatljivi testovi također zahtijevaju da se s uzorcima rukuje sigurno sve do laboratorija.

Jesu li testovi tačni

Testovi odsutnog roditelja 100% su tačni u isključivanju nekoga, u tvrdnji da neko nije djetetov biološki roditelj. Testovi odsutnog roditelja su između 99,99% i 99,9999% tačni u potvrđivanju je li neko djetetov biološki roditelj, ovisno o pružaocu usluga. Test je tačniji ako testirate i „sadašnjeg“ roditelja.

 

Što ako članovi porodica koji se testiraju žive daleko jedan od drugog

Neki pružaoci usluga omogućuju vam da se različiti dijelovi testa šalju zasebno onima koji daju uzorke. Svi kompleti su označeni tako da se mogu uporediti u laboratoriji.

 

TESTIRANJE OČINSTVA

Testovi očinstva dokazuju je li muškarac biološki otac djeteta. Davatelji testova očinstva trebaju uzorak brisa obraza i od djeteta i od ‘navodnog’ oca, a ti se uzorci zatim uspoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

„Mir uma“ ili „pravni“’ test

Postoje dvije vrste usluga za testiranje očinstva: testovi „mira“ i „pravni“ testovi. Ovi drugi su dopušteni na sudu.

 

DIREKTNO TESTIRANJE OČINSTVA

Diskretni testovi očinstva dokazuju je li muškarac biološki otac djeteta. Razlika između Diskretnog testiranja očinstva i Testiranja očinstva je u tome što „navodni“ otac ne daje uzorak brisa obraza. Umjesto toga, dobavljač će testirati predmet kao što je odjevni predmet za koji se vjeruje da sadrži „navodni“ uzorak DNK oca. Ako se DNK „navodnog“ oca može izvaditi, to se zatim upoređuje s uzorkom brisa obraza od djeteta kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

Jesu li testovi legalni

Zavisi. Zakon o ljudskom tkivu iz 2004. navodi da ne možete posjedovati uzorak DNK odrasle osobe s namjerom da ga testirate bez pristanka te odrasle osobe. Stoga, ako želite testirati DNK „navodnog“ oca, morali bi potpisati obrazac za pristanak koji bi mogao poništiti svrhu.

Upozoravamo, pružaoci usluga koji nude ovaj test mogu implicirati da „navodni“ očev predmet možete testirati u tajnosti, ali to bi bilo protuzakonito jer namjeravate testirati DNK koji nije vaš, bez pristanka osumnjičenih vlasnika.

 

 

PRENATALNO TESTIRANJE OČINSTVA

Prenatalno testiranje očinstva omogućuje vam da potvrdite je li muškarac biološki otac vaše bebe prije nego što se ona rodi. Testovi se obično kategoriziraju kao „invazivni“ i „neinvazivni“.

Invazivni testovi uključuju probijanje iglom kroz majčin trbuščić za uzimanje uzorka bebe. To se zatim uspoređuje s uzorkom krvi ili brisa obraza od „navodnog“ oca (a ponekad i od majke kako bi se poboljšala tačnost) da bi se utvrdilo postoji li genetska podudarnost.

Neinvazivni testovi zahtijevaju uzorak krvi „navodnog“ oca i majke, kako bi se napravila genetska usporedba između „navodnog“ oca i bebine DNK (koja je prisutna u majčinom krvotoku).

 

Invazivni testovi

 

Postoje dvije glavne vrste invazivnih testova:

– Uzorkovanje korionskih resica (CVS) uključuje uzimanje uzorka stanica iz posteljice i može se obaviti 12-14 sedmica trudnoće.

– Amniocenteza uključuje uzimanje uzorka tekućine iz okoline djeteta.

I CVS i amniocenteza zahtijevaju konsultacije s medicinskim stručnjakom prije nego što se dogovorite za uzimanje uzorka bebe. Neki će pružaoci usluga preporučiti klinike, a drugi će zahtijevati da je sami pronađete. Postupak uzimanja uzorka bebe može biti naplaćen.

Ako pružalac usluga zahtijeva uzorak krvi od „navodnog“ oca za usporedbu s uzorkom bebe, poslat će vam komplet sa svim što trebate za očuvanje i vratiti „navodni“ očev uzorak. Tada ćete morati dogovoriti dodatni termin za prikupljanje krvi „navodnog“ oca, što može biti dodatno naplaćeno.

 

Neinvazivni testovi

 

Budući da fragmenti djetetove DNK prolaze u majčin krvotok, bebin DNK se može izdvojiti iz krvi majke već u desetoj sedmici trudnoće.

Prilikom kupovine, pružalac će vam poslati komplet sa svim što vam je potrebno za očuvanje i vraćanje uzoraka krvi „navodnih“ oca i majke. Međutim, većina pružalaca usluga vam neće dopustiti da sami prikupite uzorke. Morat ćete dogovoriti termin za prikupljanje uzoraka, a ti postupci mogu biti povezani s dodatnim naknadama. Provjerite možete li dogovoriti te sastanke prije kupovine testa.

Testovi su 99,99% tačni i neinvazivno testiranje ne povećava rizik od pobačaja.

 

TESTIRANJE BRAĆE I SESTARA

Testovi braće i sestara mogu pokazati jesu li dvije osobe biološka braća i sestre. Davaoci testiranja trebaju uzorak brisa obraza od oba „navodna“ brata i sestre, ti se uzorci zatim upoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

 

Postoji nekoliko različitih vrsta testova za brata i sestre:

– Testovi Full sibling koriste se kada želite saznati dijele li dvoje braće i sestara oba roditelja ili samo jednog.

– Testovi ‘polubraće i sestre’ koriste se kada želite saznati imaju li dvoje ‘navodnih’ braće i sestara barem jednog zajedničkog roditelja.

Ovi se testovi ponekad koriste kada ‘navodni’ roditelj nije dostupan za testiranje, pa se biološki odnos s tim roditeljem može dokazati usporedbom ‘navodnih’ braće i sestara.

 

 

TESTIRANJE ROĐAKA

Testiranje rođaka može pokazati jesu li dvije osobe biološki prvi rođaci. Prvi rođaci dijele skup nana (baka) i djedova po majci ili ocu, ali nisu braća i sestre. Davaoci testiranja trebaju uzorak brisa obraza od „navodnih“ rođaka i uzorci se zatim upoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

TESTIRANJE NANE (BAKE) I DJEDA

Testovi nane (bake) i djeda mogu pokazati je li neko biološki unuk djeda i nane (bake). Davaoci testiranja trebaju uzorak brisa obraza od unuka i od „navodne“ nane (bake) i djeda. Ti se uzorci zatim uspoređuju kako bi se vidjelo postoji li genetska podudarnost.

Ovi se testovi uglavnom koriste kada „navodni“ roditelj nije dostupan za testiranje, pa se biološki odnos s porodicomi tog roditelja može dokazati korištenjem uzorka od „navodnih“ djedova i nana (baka).

Prilikom kupovine, dobavljač će vam poslati komplet za testiranje sa svim što vam je potrebno za uzimanje uzoraka. Uzorke možete uzeti kod kuće i nakon što pošaljete komplet natrag javit će vam se s rezultatima nekoliko dana kasnije. Možete odabrati način na koji će vas kontaktirati, a e-pošta je najbrža usluga. Neki pružaoci usluga nude ekspresne usluge, ali one često dolaze uz dodatne naknade.

 

„Mir uma“ ili „pravni“ test

 

Postoje dvije vrste usluga za testiranje nana (baka) i djedova: testovi „spokojstva“ i „pravni“ testovi. Pravni testovi su dopušteni na sudu. Znanost koja stoji iza testova je potpuno ista. Razlika je u tome što za sudsko prihvatljive testove neki službenik mora pratiti njihovo uzimanje kako bi sud bio siguran da su uzorci došli od pravih ljudi. Sudski prihvatljivi testovi također zahtijevaju da se s uzorcima rukuje sigurno sve do laboratorija.

 

Testiranje unuka protiv djeda – testiranje Y hromozoma

 

Ako testirate unuka protiv njegovog „navodnog“ djeda, a taj djed je otac „navodnog“ oca tog unuka, test se može provesti s većim stupnjem tačnosti. Muškarci imaju Y hromozom koji se prenosi s oca na sina, pa ako unuk ima isti Y hromozom kao i njegov djed, dokazana je biološka veza.

 

Što ako članovi porodice koji se testiraju žive daleko jedan od drugog

 

Neki pružaoci usluga omogućuju vam da se različiti dijelovi testa šalju zasebno onima koji daju uzorke. Svi kompleti su označeni tako da se mogu uporediti u laboratoriju.

 

SKLADIŠTENJE DNK

DNK Storage je također poznat kao DNA Banking, ili kao Skladište usluga DNK. Nekoliko je razloga zašto biste mogli pohraniti nečiji DNK:

– U slučaju da je porodica te osobe htjela istražiti njeno genetsko porijeklo nakon smrti.

– Ako ta osoba ima visokorizični posao i želi poduzeti mjere za pomoć pri njenoj identifikaciji u slučaju nesreće.

– U slučaju da neko ostavi nasljedstvo i sumnja da bi potraživanje moglo biti osporeno nakon njegove smrti, jednostavna DNK usporedba može utvrditi biološki odnos s podnositeljem zahtjeva.

Pružaoci usluga čuvanja neće analizirati uzorak, oni vam jednostavno pomažu da pohranite DNK.

Koliko traje uzorak DNK

Uzorci koji nisu vraćeni na čuvanje trajat će 11 do 15 godina. Za uzorke koje je dobavljač sačuvao, trajat će praktički zauvijek, čak i kada se drže na sobnoj temperaturi.

 

IMIGRACIJSKO DNK TESTIRANJE

DNK testovi za imigraciju omogućavaju osobi da dokaže vezu sa državljaninom države za koju traži useljavanje. Pružatelji usluga trebaju uzeti uzorak brisa obraza od podnositelja zahtjeva i njegovog „navodnog“ rođaka, a oni se zatim upoređuju kako bi se utvrdilo postoji li genetska podudarnost.

Neki će pružaoci usluga navesti različite vrste odnosa koje možete testirati kako biste podržali slučaj imigracije, npr. testiranje očinstva, testiranje majčinstva, testiranje braće i sestara. Drugi će pružaoci usluga jednostavno ponuditi Imigracijski test ili Test odnosa. Koji god test odabrali, treba provjeriti je li na web-mjestu davatelja navedeno da je test valjan za potrebe imigracije.

 

Razlikuju li se DNK testovi za useljavanje od standardnih DNK testova

 

Znanost je potpuno ista, ali baš kao i sudski dopušteni DNK testovi, neki službenik mora propratiti uzimanje uzoraka kako bi se vlasti uvjerile da su uzorci došli od pravih ljudi.

 

Koliko brzo se to može učiniti

 

Imigracijski predmet, posebno žalbeni, mogu postati vrlo hitni. Neki davaoci mogu dati rezultate  tokom 72 časa, ali ovo je samo razdoblje obrade. Vremenski okvir za cijeli postupak (uključujući dogovaranje termina) bit će duži.

 

Zakazivanje i uzimanje uzoraka

 

Podnosioci zahtjeva tradicionalno će imati test u svojoj zemlji prebivališta, a njihov rođak u zemlji za koju se traži useljenje.

Glas islama 326, R: Islam u društvu, A: Fehim Ličina