Neka nam je sretan 20. novembar – Dan Sandžaka

Stanovnici Sandžaka su se tokom Drugog svjetskog rata, vođeni idejom antifašizma, opredijelili za multietičku autonomnu regiju Sandžak.  Dana 20. novembra 1943. godine u Pljevljima osnovano je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).  Od tada do današnjih dana Sandžaklije obilježavaju 20. novembar kao Dan Sandžaka, iskazujući želju i nastojanje da Sandžak postane moderna prekogranična regija, uz poštivanje postojećih državnih granica. Sve bošnjačke institucije, ustanove i stranke obilježavaju Dan Sandžaka i to nizom aktivnosti, te tradicionalnim manifestacijama u svim općinama regije Sandžak.

Jedni obilježavaju ovaj blagdan svečanim akademijama, tribinama, javnim časovima iz historije;  drugi promocijama knjiga i časopisa, književnim susretima; neko likovnim izložbama, horskim izvedbama, manifestacijama, okruglim stolovima; a mnogi kolumnama i tekstovima. Ovaj datum obilježavaju i Bošnjaci i Srbi u Sandžaku, kao i ostali narodi. Odluku da se ovaj dan obilježi potvrđena je i od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije. Čestitke povodom Dana Sandžaka  šalju i Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine, kao i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovaj dan svjedoči neizmjernu privrženost Sandžaklija svome zavičaju i cjelokupnom domovinskom prostoru, ma gdje bili, što se ogleda u njihovom zalaganju za prosperitet Sandžaka.  U općinama Sandžaka 20. novembar je neradni dan. Moja malenkost šalje svom zavičaju čestitku uz najljepše želje. Moj Sandžaku, afirmiši dobro! Ponosi se vjerom, etičkom pripadnošću i kulturom! Obrazuj mlade! Čuvaj svoje vakufe! Bori se za jedinstvenu Islamsku zajednicu! Vrati svoju djecu prvom dobrom prilikom! Pobijedi sve prepreke moralom i još većim uspjesima i neka ti je sretan ovaj dan!

 

Glas islama 326, Sandžaklijka Mersada Nuruddina Agović