Čistoća u islamu

Čistoća je neophodna za naš duhovni rast i moralni napredak. Održavajući fizičku, duhovnu i moralnu čistoću upotpunit ćemo i čistoću naše okoline i na taj način dati primjer drugima u slijeđenju ovog suneta.

 

Čistoća je važan aspekt našeg vjerskog i moralnog života. Islam nas uči da težimo čistoći na svim nivoima – fizičkom, duhovnom, moralnom i čistoći okoliša.

 

Fizička čistoća

Fizička čistoća u islamu obaveza je i simbol naše pobožnosti. Redovito održavanje tjelesne higijene, kao što su kupanje, pranje ruku, održavanje čistoće odjeće i čišćenje zuba, jedan su od načina na koje islam promovira zdravlje i čistoću. Naša tjelesna čistoća odražava naše duhovno stanje i prihvatanje Božjih zapovijedi.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao je da se održava čistoća tijela, odjeće i doma. Poslanik a.s. volio je lijep miris, a prezirao ružan. Njegovi savjeti po tom pitanju su sljedeći: „Ko od vas ima kosu, neka je uređuje.“ (Ebu Davud, br. 3632)

„Tri su stvari koje treba da radi svaki musliman: kupanje na dan džume, korištenje misvaka i mirisanje.“ (Ahmed, br. 21998)

Kada bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, negdje dolazio, poznat bi bio po tome što je lijepo mirisao. On je kazao: „Prirodne stvari su: ispiranje usta, nosa, korištenje misvaka, skraćivanje brkova, rezanje noktiju, uklanjanje dlaka pod pazuhom, uklanjanje dlaka sa stidnog mjesta, uklanjanje prljavštine koja se nalazi na vrhovima prstiju, pranje vodom nakon nužde i sunećenje.“ (Ahmed, br. 17606; Ebu Davud, br. 49)

Također je kazao: „Održavajte svoje kuće čistim.“ (Tirmizi, br. 2723) Rekao je i ovo: „Allah je lijep i voli ljepotu.“ (Muslim, br. 131; Ahmed, br. 3600)

Jednom prilikom je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio nekog čovjeka koji je bio raščupane kose, pa je rekao: „Zar ovaj ne može naći ništa što bi uredilo njegovu kosu?“ Drugom prilikom je vidio čovjeka koji je imao prljavu odjeću, pa je rekao: „Zar ovaj ne može naći vodu kojom bi oprao svoju odjeću?“ (Ebu Davud, br. 3540; Ahmed b. Osman El-Mezjed, Muhammed, Allahov Poslanik, 125-126. str.)

 

Duhovna čistoća

Duhovna čistoća je, također, važan aspekt u islamu. To uključuje održavanje naših misli, srca i duše čistima od negativnih i štetnih utjecaja. Islam nas podsjeća na važnost čuvanja naše duše od grijeha, zlobe, mržnje i negativnosti. Redovito obavljanje namaza, čitanje Kur'ana i izgovaranje zikra pomaže nam da održimo našu duhovnu čistoću i ojačamo našu vezu s Allahom.

 

Moralna čistoća

Moralna čistoća je, također, od vitalnog značaja u islamu. Islam nas uči da budemo moralno čisti i ispravni u svim našim postupcima. To znači da se pridržavamo moralnih principa koje je islam postavio, poput iskrenosti, poštovanja prema drugima, pravednosti, suzdržavanja od klevete i ogovaranja, ljubaznosti i dobrote prema svima. Naša moralna čistoća odražava našu predanost Allahovim zapovijedima i našu spremnost da slijedimo primjer našeg Vjerovjesnika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

 

Čistoća okoline

Islam nas, također, uči da čuvamo i održavamo čistoću našeg okoliša. Da njegujemo svijest o važnosti očuvanja prirode, čistoće zraka, vode i zemlje. Islam nas podučava o važnosti recikliranja, brizi o životinjama i sprječavanju onečišćenja. Kroz održavanje čistoće našeg okoliša islam nas poziva da iskažemo zahvalnost Allahu za Njegovim darovima i brigu o svijetu koji nas okružuje.

Čistoća je neophodna za naš duhovni rast i moralni napredak. Kroz održavanje fizičke, duhovne i moralne čistoće produbljujemo našu vezu s Allahom, čuvamo naše duše od negativnosti i postajemo bolji muslimani. Neka nas čistoća prati u svim aspektima našeg života i neka nam pomogne da postignemo zadovoljstvo Allaha.

Glas islama 335, autor: Edin Redžepović, rubrika: Islamske teme