Predsjednik Mešihata na iftaru džemata Kuri Češme


Novopazarski džemat Kuri Česme tradicionalno je i ovog Ramazana, 27.03.2024. godine, organizirao iftar za svoje džematlije. Iftaru je prisustvovala delegacija Islamske zajednice predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Na početku večeri skup je poselamio imam ovog džemata hfz. Irfan ef. Bećirović, nakon kojeg se prisutnima obratio muftija Dudić, kazavši da je 17 dana Ramazana iza nas, a Bajram se primakao.

„Vjerujem i Allaha dž.š. molim da smo u pravom smislu bili u Ramazanu, te da smo iskoristili svaki trenutak. Prethodna noć bila je prva velika noć od tri noći koje su posebno značajne za nas muslimane tokom mjeseca Ramazana: Bedranska noć uoči Dana Bedra, druga noć je uoči Fethul-Mekke – Oslobođenja Mekke i treća noć je Kadarska noć – Lejletul-Kadr“, kazao je predsjednik Mešihata.

Dodao da nije slučajno da smo se sa ovim džematom okupili u ovom danu.

„Na Bedru se desila krupna stvar. To što smo mala skupina i što nas nema mnogo ne znači da smo slabi te da ovo što radimo treba da radimo kvalitetno i da nastojimo da to bude radi Allahovog zadovoljstva. Bedr je najbolja poruka tome. Ne znači da uvijek oni veliki, moćni i snažni pobjeđuju. Ako su na krivom putu njihov završetak neće biti sretan“, istakao je muftija Dudić.

Dodao je da baklju koju nosimo, baklju šehadeta, dostojanstveno prenesemo narednim generacijama.

„Naši preci su kako su znali i umjeli nama prenijeli baklju Šehadeta. Zahvaljujući Stvoritelju Allahu dž.š. mi danas ovdje egzistiramo“ zaključio je predsjednik Mešihata.

Na kraju iftarskog skupa proučena je Fatiha za sve džematlije, vakife i ostale vjernike koji su preselili na Ahiret.