Mudra i poučna kazivanja o pobožnosti (11. Dio) 

Čuvaj se pritajenih uzdaha ranjenih srca,

        jer skrivena rana srca na koncu se pokaže.

       Čuvaj se koliko god možeš da ne uvrijediš ničije srce,

       jer jedan jedini uzdah može da sruši cijelu vasionu. (Sadi Širazi)

 

Izvršavanje emaneta

Ebu Derda’ r.a. je prenio da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Koji mu'min pred Allaha dođe s petero, ući će u Džennet: bude pazio na pet dnevnim namaza klanjajući ih na vrijeme i vodeći računa o abdestu, ruku'u i sedždi; bude postio Ramazan; bude u mogućnosti, pa hodočastio Kabu i obavio hadž; bude sa zadovoljstvom dijelio zekat; bude izvršavao emanet.” “Šta podrazumijevaš pod izvršenjem emaneta” – upitaše ga. Reče: “Kupanje nakon stanja nečistoće.” (Ebu Davud)

U drugom poslaničkom predanju stoji: “Ko pazi na pet dnevnih namaza, na njihove rukue, sedžde i vrijeme, bude svjedočio da je to istina i obaveza od Allaha, ući će u Džennet.” (Ahmed i Taberani)

Osman r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Ko shvati da je namaz pravo i obaveza, ući će u Džennet.” (Bezzar)

 

Četvero za napredak ili nazadak

Imam Ibnu l-Kajjim el-Dževzi rekao je: “Četvero uništava zdravlje ljudskog organizma: briga, tuga, glad i nespavanje noću; četvero kvari izgled ljudskog lica i oduzima mu svježinu, veselost i ljepotu: laganje, drskost, prekomjerno neznalačko zapitkivanje i nemoralnost; četvero doprinosi prestižu i privlačnosti lica: viteštvo, povjerljivost, velikodušnost i pobožnost; četvero kod čovjeka razvija sklonost svojstvu mržnje i prezira: arogancija, zavist, laž i širenje smutnje među ljudima; četvero povećava nafaku: noćna nafila namaz, često izgovaranje Estagfirullah pred zoru, dijeljenje sadake i zikr ujutro i uvečer; četvero upropaštava nafaku: u sabahsko vrijeme spavati, ne klanjati nafilu namaz, lijenost i izdajstvo.” (Zadu l-me'ad, 4/378)

 

Bitna razlika

Abdullah ibn Muhammed r.a. rekao je: “Pobožan vjernik opravdava i nalazi ispriku za svoju braću, a licemjer traga i otkriva njihove mahane.” (Šu'abu l-iman, 3/106)

O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka su sumnjičenja, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge!” (El-Hudžurat, 12)

 

Iskra zuluma može uništiti vasionu

Priča se za jednog nasilnika da je od sirotinje kupovao drva u bescijenje i preprodavao ih zakidajući na mjeri. Jedan pobožnjak čovjek prođe pokraj njega i upozorio ga:

“Ne čini na Zemlji zulum ljudima, da se ne bi uzdah prokletstva oteo prema Nebu.”

Ove riječi žestoko pogodiše nasilnika, pa namršti lice i ne osvrnu se na dato upozorenje, kao što je rečeno u Kur'anu: Obuzela ga je gordost zbog grijehova u koje je ogrezao.

Međutim, jednoga dana iskoči varnica sa ognjišta, zapali mu naslagana drva i sagori sav njegov imetak. Umjesto tople postelje, njemu osta vreli pepeo.

Za kratko, onaj isti pobožnjak prođe pokraj njega i ču kako se taj nezahvalnik žali prijateljima i ne zna kako mu je vatra zapalila kuću? Pobožnjak mu reče: “Iskra vatre je iskočila iz uzdaha sirotinjskih srca!”

“Čuvaj se pritajenih uzdaha ranjenih srca, jer skrivena rana srca na koncu se pokaže. Čuvaj se koliko god možeš da ne uvrijediš ničije srce, jer jedan jedini uzdah može da sruši cijelu vasionu.(Sadi Širazi)

 

Mudrost i hrabrost pobožnog alima pred halifom

Jedne godine je halifa Harun er-Rešid otišao na hadž, pa je od ljudi iz svoje pratnje tražio da ga upute na nekog pobožnog alima radi savjeta. Spomenuli su mu Fudajla ibn ‘Ijada.

Kada je došao kod Fudajla, on ga je lijepo primio, a zatim mu rekao: “Kada je Omer ibn Abdulaziz postavljen za halifu, pozvao je najpobožnije ljude i rekao im: ‘Ja sam iskušan ovom nedaćom.’ On je hilafet smatrao iskušenjem, a ti ga, Harune, doživljavaš kao blagodat.” Tada je Harun zaplakao. Neko iz njegove pratnje reče Fudajlu: “Budi pažljiv, ne ubijaj halifu svojim savjetom!” Fudajl mu odgovori: “Njemu će glave doći takvi kao što si ti, a ja sam prema njemu itekako pažljiv!”

Na to je Harun er-Rešid reagirao: “Još me posavjetuj, Allah ti se smilovao!”

Fudajl ga je poslušao i rekao mu: “O čovječe lijepoga lica, znaš li da će te Allah, sutra, na Sudnjem danu, pitati za tvoje podanike, pa ako ikako možeš da to svoje lijepo lice sačuvaš od vatre, onda to učini. Čuvaj se da ne osvaneš i ne omrkneš i da ne prevariš nijednog svog podanika, jer je Muhammed a.s. rekao: ‘Koji god musliman bude vladao muslimanima, pa ih bude varao, Allah će mu zabraniti Džennet.'”

Halifu Haruna je to još više rasplakalo, pa je, grcajući u suzama, upitao Fudajla: “Imaš li neki dug, pa da ti pomognem da ga vratiš?”

On mu je rekao: “Imam dug prema Allahu zbog kojeg ću račun polagati. Teško meni ako budem izložen detaljnom ispitivanju i ne pripremim dokaze u svoju odbranu!”

Harun er-Rešid mu reče: “Ja sam mislio na tvoje dugove prema ljudima”, našto  mu je Fudajl odgovorio: “Nemam. Allah me nije time opteretio, već me je obavezao da vjerujem u Njegovo obećanje i da se pokoravam Njegovim naredbama.”

Na kraju je Harun er-Rešid izvadio kesu u kojoj je bilo hiljadu zlatnika i ponudio ih Fudajlu, rekavši: “Evo ti hiljadu dukata, pa ih potroši na svoju porodicu i pomozi se time u ibadetu Allahu dž.š.”

Fudajl mu reče: “Subhanallah! Ja te upućujem na put spasa, a ti me pokušavaš potkupiti zlatnicima. Allah te spasio i uputio na dobro!” Zatim je zašutio i nije više govorio.

 

Sve što vjernik ima je bereket iz Allahove opskrbe

Imam Ibn el-Arebi el-Maliki, Allah mu se smilovao, rekao je: “Dobru i pobožnu ženu ne možete dobiti za suprugu vašim trudom. Ona je bereket iz opskrbe date onima koji se Gospodara svoga boje.” (Ahkamu l-Kuran, 1/536)

 

Najbolje djelo

Sehl et-Tusteri jedan od velikih pobožnjaka rekao je: “Tevba je nabolje djelo, zato što djela bivaju ispravna samo uz iskreno pokajanje. To se ostvaruje ostavljanjem čak i nekih dopuštenih stvari iz straha da se preko njih ne zapadne u ono što je nepoželjno. Istigfar je hrana onima koji se kaju i štit kojim se čuva od zapadanja u grijehe.”

 

Pobožnost je budnost i oprez, javno i tajno

Abdurrezzak Kašani budnost, buđenje, opreznost i pripravnost definira kao “učenje od Uzvišenog Allaha posredstvom upozorenja koje On pošalje u srce”. Kaže da je to “poziv čovjeku od Allaha dž.š. koji omogućava otvaranje vrata spoznaja”. Veli da “pobožna osoba nikada ne smije napustiti odlučnost u činjenju dobrih djela i trud, te da treba nastojati zadržati stanje budnosti. Spomenuta budnost u javnosti podrazumijeva život u skladu sa Poslanikovim sunnetom a.s., a u skrivenosti duše i srca stalnu prisnost sa Allahom. U tome se kriju ključevi svih duhovnih kapija”.

Glas islama 341, R: Islamske teme , A: Muharem Omerdić