Kraći osvrt na duhovne, zdravstvene i socijalne dimenzije posta

Iako je post ibadet, pokornost Uzvišenom Allahu dž.š., u njemu se vidi i njegova socijalna dimenzija. Ramazan uspostavlja bolje društvene odnose, jača veze među članovima zajednice, porodice i rodbine.

 

U Ramazanu, mjesecu posta, duhovno jačamo, radujemo se pobjedi duše nad tijelom, jačamo sposobnost jasnog mišljenja, samokontrole, uživamo u njemu i svim vrstama ibadeta. Džematsko klanjanje ima posebnu svečanost, kao i dnevno učenje Kur’ana a.š., mukabele, a i noćni kandilji očaravaju posebnom blistavošću. Porodična druženja  daju duhovni mir i zadovoljstvo radi pobjede koju je duša izvojevala nad tijelom. Od zore do zalaska sunca vjernici se u ime svoga Stvoritelja odriču hrane, pića, ispraznog govora i dr. jer time se, prije svega, odazivaju Božijem imperativu. Također, post oplemenjuje dušu, čisti je od grijeha i donosi smiraj. U postu se dove primaju, vjernici se raduju, sabur povećava, kao i osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Činjenje ibadeta i dobrih djela daje nur licu, bezbrižnost srcu, snagu tijelu i opskrbu porodičnog doma. I dok nepostači u toku dana i noći hrane tijelo, postači hrane dušu, sretni i zadovoljni radi mnogih blagodati koje post donosi, sjećajući se Allahovog dž.š. obećanja:

„Post je radi Mene i Ja ću za njega posebno nagraditi!“

Ljekari potvrđuju da se osobama koje su postile popravlja krvna slika, normalizira pritisak i preporučuju post, osim ako je vid bolesti takav da ga doktori kod izvjesnih bolesnika ne preporučuju. Post je odličan za detoksikaciju organizma, te mu medicina priznaje veoma ljekovito svojstvo. On odmara probavne organe, regulira krvni pritisak i smanjuje količinu masti u krvi. Na iftaru i sufuru (sehuru) ne smije se pretjerivati sa hranom i velikim izborom specijaliteta, jer to je mjesec odricanja, medicinski, čišćenja organizma od nagomilanog produkta bakterija, otrova, tj. toksina. Dovoljno je na objedima, pored dosta tečnosti, uzeti dovoljno proteina, ugljenih hidrata, nešto malo lipida (masti) i vitamina u obliku voća i povrća.

Iako je post ibadet, pokornost Uzvišenom Allahu dž.š., u njemu se vidi i njegova socijalna dimenzija. Ramazan uspostavlja bolje društvene odnose, jača veze među članovima zajednice, porodice i rodbine. Post je povezan sa socijalnim, humanim i humanitarnim aktivnostima vjernika. Recimo, kada postimo solidarišemo se sa siromašnima i gladnima u svijetu kako bismo bar na taj način razumjeli njihovo stanje.

Allahov Poslanik s.a.v.s. govorio je da je Ramazan mjesec strpljivosti i skromnosti, udjeljivanja i humanosti, te oplemenjivanja ljudskih srca. Allah dž.š. zadužuje vjernike brigom o jetimima i siromašnima u svijetu, pa u Kur’anu a.š. veli:

„Znaš li ti onoga koji onaj svijet poriče? Pa to je onaj koji grubo odbija siroče i koji da se nahrani siromah ne podstiče. A teško onima koji, kada molitvu obavljaju, molitvu svoju kako treba ne izvršavaju, koji se samo pretvaraju i nikome ništa u naručje ne daju!” (Maun, 1-7)

Ovo je bio kraći osvrt na duhovne, zdravstvene i socijalne dimenzije posta, a o svakoj od njih mogla bi se napisati književna djela i naučne studije.

Glas islama  342, R: Islamske teme, A: Doc. dr. Mersada Nuruddina Agović