Ramazan potvrdio snagu Islamske zajednice i povjerenje vjernika

Na redovnoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, održanoj 29.04.2024. godine, kojom je predsjedavao muftija dr. Mevlud ef. Dudić, usvojen je Izvještaj o ramazanskim aktivnostima, kao i Izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Tom prilikom, konstatovano je jačanje svijesti vjernika i povjerenja u instituciju Islamske zajednice, što je potvrđeno rezultatima akcija na terenu.

Nakon podnijetog Izvještaja o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, koja je premašila prošlogodišnji rekordni iznos, izražena je zahvalnost vjernicima na povjerenju i podršci Islamskoj zajednici i njenim aktivnostima.

Konstatovano je da je posebno osvježenje ovogodišenjeg Ramazanskog programa islamski kviz IKRE kojeg je realizirala Sandžak televizija u saradnji sa Vjersko-prosvjetnom službom, pod pokroviteljstvom Mešihata, zašta je odato posebno priznanje nosiocu ideje i voditelju kviza Ifet ef. Aličkoviću, kao i svim takmičarima.

Na sjednici su imenovani predsjednici upravnih odbora ustanova Islamske zajednice, te donijeta odluka o raspisivanju konkursa za rukovodioce tri ustanove kojima je istekao mandat.
Verificirana su tri nova uvakufljenja na području Medžlisa IZ-e Novi Pazar i Tutin ukupne površine preko 19 ari.

Također, određena je ovogodišnja cijena kurbana u skladu sa aktuelnim stanjem na tržištu koja će iznositi 230 eura.

Zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović obavijestio je članove Mešihata o poduzetim koracima i ostvarenim rezultatima po pitanju organizacije hadža i odluke Ministarstva hadža da Mešihat Islamske zajednice bude zadužen za organizaciju hadža u Srbiji, te da muslimani ove države mogu ove godine obaviti petu islamsku dužnost.

Mešihat odaje priznanje i zahvalnost muftijama, rukovodiocima ustanova, imamima i ostalim službenicima Islamske zajednice koji su uzeli aktivno učešće u ramazanskim aktivnostima, a posebno vjernicima koji su svojim povjerenjem putem zekata i sadekatu-l-fitra dali podršku Islamskoj zajednici na putu jačanja i ostvarivanja njenog jedinstva.