Poklanjanje zemljišta

Jedan naš čitalac nam se obratio pismom u kojem izmeðu ostalog kaže: ”Moj daidža ima veliko imanje, moja majka je njen dio dala njemu, a on ima bolesnog sina i nepokretnu kćerku. On je čuo da ja tražim da kupim plac i poklanja mi dio svog imanja. Da li smijem prihvatiti poklon koji mi on nudi, jer ne bih želio da time oštetim njegovu porodicu?“

ODGOVOR: Prije nego što odgovrim na postavljeno pitanje, želeo bih istaći jednu našu praksu koja je prisutna prilikom podjele imovine izmeðu muških i ženskih potomaka ostavioca, koja nema utemeljenosti u Šerijatu, i ne samo da nema utemeljenosti, već se i protivi Šerijatu, a to je da cjelokupnu imovinu ostavioca nasljeðuju samo muški potomci, dok kćerke ostaju, uglavnom, lišene svojih nasljednih dijelova koji su im Kur'anom zagarantovani. Čak se smatra sramnim djelom ukoliko kćerka zatraži ili prihvati nasljedni dio koji joj se nudi i zato veliki broj ženske djece, ženskih nasljednika, da bi izbjegli takve komentare od strane neukih, odustaju od svojih vjerom zagarantovanih prava, bez obzira što nekada zbog takvih svojih odluka kasnije ispaštaju i one i njihovi potomci.

Allah dž.š. je dokinuo predislamsku praksu po kojoj su nasljeðivali samo muškarci i propisao da muškom nasljedniku (potomku) pripadne koliko dvjema ženskim: “Allah vam nareðuje da od djece vaše muškom pripadne koliko dvjema ženskima” (An-Nisa, 11), znači duplo više, ali je ipak žena svrstana u red nasljednika te je stoga zulum i vraćanje u džahilijet nedozvoljavanje ženskoj djeci da od svojih roditelja naslijede ono što im pripada.

Imajući u vidu da je vaša majka odustala od svog nasljednog dijela i poklonila ga svome bratu, to jest vašem daidži, koji pored tog dijela ima još svoje imovine, koji želi da tebi i tvojoj porodici pokloni dio da bi ti na taj način olakšao da doðeš do krova nad glavom, želeći pritom Allahovo zadovoljstvo za ono što čini, nema ničega lošeg u tome. Naprotiv, to je oblik meðusobnog potpomaganja u dobru, koje je dobrodošlo i vjerom poželjno djelo. Ono što vama preostaje jeste da prihvatite poklon i koliko je u vašoj moći, djelom i dovom Allahu dž.š., pomognete vašem daidži da podnese iskušenje na kojem se nalazi sa svojom porodicom.