Nekažnjena tortura

ImageViše od dvadeset nevladinih organizacija iz Novog Pazara i drugih gradova Srbije oštro je reagovalo na odluku Okružnog suda da oslobodi trojicu policajaca optuženih za torturu i iznuðivanje iskaza

Vijeće Opštinskog suda u Novom Pazaru, kojim je predsjedavala Slaðana Tomašević, oslobodilo je optužbi Milića Karličića, Radosava Stefanovića i Mila Nedića da su u svojstvu policajaca SUP-a Novi Pazar pije 15 godina zlostavljali i iznuðivali iskaze od Sulja Muratovića iz Žitnića i Mustafe Džigala iz Trijebina, opština Sjenica. Prilikom izricanja presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Slaðana Tomašević je kazala za prvooptuženog Milića Karličića da se oslobaða optužbe jer nije primjenjivao silu i iznuðivao iskaze. Obrazlažući ovakvu presudu sudija je navela da Karličić nije imao status službenog lica jer je u vrijeme kada se dogaðaj desio bio pripravnik i shodno tome nije mogao da učestvuje u ispitivanju lica.
Ovo Sudsko vijeće od optužbi je oslobodilo i Radosava Stefanovića i Mila Nedića, navodeći da su oni imali alibije koji su predočeni u vidu čvrstih pismenih dokaza i izjava svjedoka da se kritičnog dana nisu nalazili na teritoriji Opštine Novi Pazar.
Sandžački odbor za ljudska prava je prije osam godina protiv ove trojice policajaca podnio krivične prijave za torturu i iznuðivanje iskaza od Mustafe Džigala i Sulejmana Muratovića tokom 1994. godine u novopazarskoj policiji.
Predsjednica Sandžačkog obora Semiha Kačar smatra da su ovakvom odlukom suda Džigal i Muratović doživjeli po drugi put torturu. 
„Iako postoje dokazi da su ti ljudi privoðeni i da su zdravi i pravi otišli u prostorije MUP-a, a izašli unakaženi i isprebijani, Opštinskom sudu to nije ništa značilo. Oštećeni su se nadali da će kakvu-takvu satisfakciju dobiti od suda, meðutim, sud je donio ovu sramnu presudu“, rekla je Kačarova.
Ona je naglasila da Sandžački odbor neće odustati od tužbe protiv trojice policajaca i da će, ukoliko bude bilo potrebno, tužba ići i do evropskih instanci u Strazburu. 
Više od dvadeset nevladinih organizacija iz Novog Pazara i drugih gradova Srbije oštro je reagovalo na odluku Okružnog suda da oslobodi trojicu policajaca optuženih za torturu i iznuðivanje iskaza.
„Organizacije za ljudska prava u Srbiji smatraju da se ovom presudom žrtvama kršenja ljudskih prava tokom devedesetih šalje poruka da institucije Srbije još uvijek nisu u stanju da im donesu pravdu, da se u provoðenju pravde isključivo vode interesima onih koji su kršili osnovna ljudska prava i da su oni i dalje pod zaštitom države“, saopštile su nevladine organizacije.   
Organizacije za ljudska prava u Srbiji su saopštenjem za javnost podsjetile da su u vrijeme oružanog sukoba u BiH, pripadnici MUP-a Srbije na teritoriji Sandžaka stalno pretresali kuće Bošnjaka pod sumnjom da su nelegalno naoružani. 
„Nakon pretresa, policajci su privodili Bošnjake, iako kod njih nisu pronašli oružje. Nad većinom je provoðena fizička i psihička tortura radi iznuðivanja priznanja da posjeduju nelegalno naoružanje ili da učestvuju u ‘aktivnostima protiv države’“, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Dodaje se i da u većini prijavljenih slučajeva nikada nije provedena ozbiljna istraga, niti disciplinski postupak. 
„Čak, većina policajaca koji su, prema podacima FHP, učestvovali u batinanju sandžačkih Bošnjaka, i danas rade u MUP-u Srbije“, navodi se u zajedničkom saopštenju 21 nevladine organizacije.
Prvostepenom presudom Okružni sud u Novom Pazaru je u ovom postupku Karličića proglasio krivim i osudio ga na 2,5 godine zatvora, dok su Stefanović i Nedić osloboðeni optužbi.
Pod optužbom da su posjedovali oružje Suljo Muratović i Mustafa Džigal su prije petnaest godina doživjeli torturu od strane policijskih službenika. Nakon pada režima, 2000. godine pravosudni organi su, postupivši po prijavama Sandžačkog odbora, pokrenuli postupak protiv ovih policajaca.
Nakon početka suðenja, 2003. godine Karličić je zbog zloupotrebe službenog položaja izbačen iz policije, dok je Stefanović radio kao službenik u UPBOK-u u Kraljevu, a Nedić kao policijski inspektor u Sjenici.
Prema izvještajima Sandžačkog odbora, devedesetih godina, pod optužbom za posjedovanje oružja, policijsku torturu doživjelo je oko 17 hiljada graðana Sandžaka. Do danas, ni jedan policijski službenik zbog torture nije pravosnažno osuðen zatvorskom kaznom i većina optuženih i dalje radi u policiji.

M.C.