Egber umjesto ekber

PITANJE: Jedan naš čitalac pita: „Da li mijenja značaj izgovor riječi
egber umjesto ekber, pri učenju tekbira u namazu ili ezanu?”

ODGOVOR: Dosta je ljudi koji prilikom učenja ezana ili ikameta, a takoðe i prilikom izgovoranja tekbira u namazu ne prave razliku izmeðu glasova g i k u riječi “ekber”, smatrajaći da nema nikakve razlike u značaju i značenju riječi.
Meðutim, istina je da upotreba jednog ili drugog slova ne samo da ima uticaja na značenje, već suštinski mijenja značenje izgovorene riječi.
Izgovorom tekbira „Allahu ekber” iskazuje se veličina Uzvišenog Allaha, potvrðujući da je on “ekber” to jest “Najveći”, da nema nikoga i ničega iznad Njegove veličine. Upotreba glasa g umjesto k potpuno mijenja značenje, tako da „egber“ , što dolazi od arapske riječi „gubar“, a znači prašina, označava nekoga ili nešto što je najprašnjavije, nešto na čemu se nalazi najviše prašine, što je najprljavije. Tako da ova, na prvi pogled, bezazlena i beznačajna promjena, vidimo, ima veliki uticaj na značenje i potpuno ga mijenja. I ne samo da ga mijenja, već ne priliči da se uopšte naðe i izgovori sa Božjim imenom.
Ovo je upozorenje svima koji uče ezan, ikamet, ili obavljajući namaz izgovaraju tekbir, da dobro obrate pažnju kako to čine, da ne dozvole da umjesto izražavanje Allahove nedostižne veličine, zbog svoje nepažnje, ponižavaju Uzvišenog Allaha. Osobina čovjeka vjernika jeste da može pogriješiti zbog neznanja ili nemara, ali da nakon ukazivanja na greške svoje postupke ispravi. Takoðe, vjernik je taj koji neprestano uči i što više saznaje o svojoj vjeri kako ne bi dozvolio da njegovo neznanje bude uzrok činjenja grijeha.