Čiplić mora biti smijenjen

ImageNama u LDP je to važno zato što ne možemo da
dozvolimo da se ovako ruše zakon i država. LDP je bio naročito angažovan
na smirivanju tenzija i rešavanju problema i nećemo dozvoliti da se
vreðanjem i ponižavanjem svih graðana Srbije, podjednako i Srba i
Bošnjaka, dovodimo u kontekst koji ministarstvo kreira, pokušavajući da
na silu spreči da Bošnjaci budu prestavljeni u skladu sa rezultatima
izbora od 6. juna.

Ova opstrukcija može dovesti do teških posledica, napetosti u Sandžaku i
nove diskreditacije naše zemlje, s obzirom da se kršenjem javno
preuzete obaveze dovodi u pitanje angažman svih koji su, poput LDP i
meðunarodnih tela, uz velike napore i demonstraciju dobre volje
pokušavali da reše problem.

Poslanik ste u Skupštini Srbije. Zašto, po vašim informacijama, nije bilo sednice Zakonodavnog odbora o članu 98 Zakona o nacionalnim savetima, koji je dogovoren na sastanku nosioca tri bošnjačke liste, ministra Čiplića i ambasadora OEBS početkom novembra u Beogradu?

– Ministarstvo je prekršilo obavezu koju je na sebe preuzelo pred predstavnicima sve tri izborne liste Bošnjaka i Misijom OEBS, a koja je podrazumevala da se nadležnom skupštinskom Odboru za zakononodavstvo odmah dostavi na autentično tumačenje sporni član zakona o izborima nacionalnih saveta. Mesec dana nisu poslali zahtev za tumačenje, bezobzirno kršeći dogovor i čekajući da istekne rok za formiranje Bošnjačkog nacionalnog saveta. Od zgrade Vlade do Skupštine kurir može da stigne za 10 minuta, ali je Čiplić namerno čekao da istekne rok i nikada nije poslao zahtev. Bez toga Odbor nije mogao da pruži tumačenje koje bi otklonilo sumnju i potvrdilo da je Ministarstvo svojim nezakonitim ponašanjem dovelo Vladu u konfrontaciju sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka, kao i nezavisnim regulatornim institucijama koje su u meðuvremenu pokrenule tri postupka protiv odgovornih.

Prave pomoći i strategije neće ni biti

Država je najavila ekonomsku pomoć Sandžaku. Da li će to doneti boljitak siromašnim opštinama tog kraja, a u takve sada i vaš Priboj? – Neće, zato što prave pomoći i strategije neće ni biti. Vlada na ekonomski razvoj Sandžaka gleda kao na jošjednu priliku da graðanima pošalje poruku da će svi završiti na državnom kazanu, a da svaka pomoćzavisi od spremnosti da pristanu na ponižavajući tretman u kojem vladajuće stranke ljude ucenuju učlanjenjem i glasom na izborima.

Obratili ste se i predstavnicima meðunarodne zajednice povodom problema oko BNV. Da li ste dobili neki odgovor?

– Ponašanje ministra Čiplića je skandalozno. Miloševiću je trebalo tri meseca da prizna izbornu volju naroda na izborima 1996. godine, a Čipliću ni šest meseci nije dovoljno. On je otišao korak dalje, pa se otvoreno narugao institucijama ove zemlje, svim njenim graðanima, zakonu, ali i predstavnicima meðunarodnih organizacija. Mi nećemo odustati, jer se trenutno vode krivični i drugi postupci po prijavama ombudsmana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i poverenika za informacije od javnog značaja protiv odgovornih lica iz Čiplićevog i drugih ministarstava. Optužbe su vrlo ozbiljno i neće pomoći to što ministar sada falsifikuje i nalaze nezavisnih tela. Očekujemo od njih da reaguju i da zaustave to bahato laganje preko novina, sa mesta gde se ministar oseća sigurno i odakle može da obmanjuje već sluðenu i zbunjenu javnost.

Najavljeno je ponavljanje izbora za Bošnjački nacionalni savet. Zukorlićev BKZ je najavio bojkot tih izbora. Slažete se sa bojkotom?

– Ne dolazi u obzir bilo kakvo ponavljanje izbora. Iz državnog aparata moraju da se uklone svi oni koji su odgovorni za haos i oni moraju biti sankcionisani zbog čitavog niza zloupotreba u postupcima koji su bili dužni da sprovode u skladu sa zakonom. Neka ministar ode u Sandžak, pa neka objasni da je normalno da ljudi iz Novog Pazara, Priboja, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja treba ponovo da izlaze na izbore, samo zbog toga što se Ljajiću i Ugljaninu ne dopadaju rezultati izbora i to što se na njima teško izgubili. Tražimo da se odmah promene kompromitujući propisi na kojima su organizovani izbori i definisanje jasnog poslovnika na osnovu koga će potom formirano veće moći da radi.

Podršku vaše stranke muftiji Zukorliću deo vaših simpatizera i dalje izgleda ne razume najbolje. Zašto graðanska LDP podržava Zukorlića?

– Bošnjaci u Sandžaku nisu neprijatelji Srbije. Mi smo zemlja sa tragičnim iskustvima i ne smemo da dozvolimo da se kroz dizanje neprijateljstva prema jednoj manjini traži kompenzacija za poraz loše nacionalne politike. Muftija jeste verski zvaničnik koji je ušao u politiku, ali to nije uradio sada, nego pre 20 godina. Svi znaju da su verske voðe u politici već 20 godina. Svako ko kaže da se Zukorlić juče uključio u nju je licemer. Ugljanin je dobijao izbore tražeći Zukorlićevu podršku, posle toga je to činio Ljajić, predstavljajući se kao alternativa. U meðuvremenu su ušli u istu vladu i koaliciju, zaboravili Sandžak, a prema verskom lideru koji predstavlja 95 odsto Bošnjaka pokušali da se ponašaju onako kako su navikli u svojom svakodnevnim političkim prevarama. Tako je problem eskalirao, a to je iskoristio Vojislav Koštunica koji je 2007. godine podelio i pocepao do tada postojeću jedinstvenu Islamsku zajednicu. Tada je Zukorlić iz džamije, gde mu je mesto, isteran na ulicu na kojoj sada pokušava da reši problem koji ima.

Više puta ste postavljali poslanička pitanja o različitim temama vezanim za Sandžak: problem mladića koji su diplomirali kriminalistiku u Sarajevu, a ne mogu da se zaposle u Srbiji, status Internacionalnog univerziteta, problem islamskih veroučitelja…Da li ste na neko dobili odgovor?

– Juče sam dobio pismo mladog, obrazovanog čoveka koji je diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Pazaru. Odslužio je vojsku, kvalifikovan je, ali gde god se pojavi sa dokumentima dobija odgovor da taj fakultet ”nije priznat". Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru osnovan je 2002. godine odlukom Vlade premijera Zorana Ðinðića i do danas je izrastao u značajan univerzitet, koji pohaða 4000 studenata, sa odeljenjima u Nišu, Pančevu, Subotici i Beogradu. Taj Internacionalni univerzitet je pre 19 meseci krenuo u postupak akreditacije i do danas akreditacija nije završena, odnosno taj postupak akreditacije se odugovlači i čini se da tu postoji politička volja da se ta akreditacija ne dozvoli. Istovremeno,áprimer Državnog univerziteta iz Novog Pazara samo pojačava činjenicu da se tu radi o jednoj vrsti diskriminacije, jer je osnovan 2007. godine u političkoj trgovini Koštunice i Ugljanina. Namera nije bila da Državni univerzitet bude dopuna već postojećeg Internacionalnog univerziteta, već kao njegova kopija. To je jedini univerzitet na području Republike Srbije koji u svom nazivu ima reč µ država. Za akreditaciju je bilo potrebno samo tri nedelje, dok Internacionalni univerzitet ne može već 19 meseci da dobije akreditaciju.

Izvor: Sandzaknews.info