Delegacija Mešihata u trodnevnoj posjeti Kataru

Image

Delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u sastavu, predsjednik muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić i rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata mr. Enver-ef. Omerović, otpočela je trodnevnu posjetu Kataru.

Posjeta je otpočela susretom sa Ministrom za Vakufe i islamske poslove dr. Gajs bin-Mubarek el-Kuvajrijem, koji je inače domaćin cijele posjete. U jednoipočasovnom razgovoru predstavnici Mešihata su upoznali Ministra sa ustanovama, funkcionisanjem i projektima Islamske zajednice.

Iz izraze radosti što je u prilici ugostiti delegaciju Islamske zajednice u Srbiji, domaćin je istakao spremnost da podrži projekte Mešihata IZ-e, uvjeren da će to biti podrška miru i stabilnosti na Balkanu.

Predstavnici Mešihata su se zahvalili za sve što država Katar čini za islam i muslimane u svijetu, posebno na Balkanu, ističući realizaciju projekta Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Islamskog centra u Rijeci, Islamskog centra u Ljubljani, čija je izgradnja finansirana od strane Katara.

Izgradnja Centralne džamije u Novom Pazaru, upotpunilo bi nišku balkanskih bisera islamske kulture na Balkanu, a zaslugom voðstva i naroda države Katar.


Prvog dana posjete, delegacija Mešihata je posjetila Islamski kulturni centar „Abdullah bin Zajed ali Mutavdi“, gdje su se sastali sa generalnim direktorom dr. Nasirom Jusufom, i tom prilikom se upoznali sa aktivnostima ovog centra na polju izučavanja Arapskog jezika promocije islama.

Tokom razgovora sa generalnim direktorom centra i njegovim saradnicima dogovorena je saradnja na svim poljima.


Informativna služba