Volio bih da su Bošnjaci na Kosovu jedinstveniji

Image

Predsjednik Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevludin Dudić, izjavio je da ima odličnu saradnju sa Bošnjacima na Kosovu, ali i sa Islamskom zajednicom Kosova.

U intervjuu za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, tokom njegove posjete Peći, muftija Dudić je poručio da Bošnjaci na Kosovu trebaju da budu jedinstveni, da rade u korist svoje zajednice, a da se Albanci prema Bošnjacima trebaju odnositi kao prema svojoj braći.

On je naveo da redovno posjećuje Bošnjake na Kosovu, i da se ponosi njima.

„Vrlo se sretnim i ponosnim osjećam da posjetim Bošnjake u Prizrenu, Dragašu i Peći, i u drugim mjestima gðe žive. Ja bih samo voleo da se naša braća, Albanci, odnose prema Bošnjacima kao prema svojoj braći i prema svojim komšijama. Da se ne desi da se odnose prema Bošnjacima kako su se Srbi odnosili prema Albancima. Jer, ko god je činio zlo drugome, njemu se obilo o glavi. Ja se nadam da se to neće desiti. Bošnjaci su dobar narod i žive na ovim prostorima, i stvari se nikada ne trebaju generalizovati. Voleo bih da budu jedinstveniji.

Ali, znate, sa malim narodima veliki se uvijek poigravaju, i male je uvek lako zavadit, i napraviti nekoliko političkih partija“, kazao je on.

Muftija Dudić je dodao da je politika veliki biznis, te da svi hoće da se u njemu oprobaju.

„Sa nekoliko stotina glasova on može biti u kosovskom parlamentu. I onda zato i nastaju i ljudi koji zalužuju da budu u partijama i oni koji ne zaslužuju. I oni koji bi mogli da dostojanstveno predstavljaju Bošnjake, i oni koji ih ne predstavljaju nego rade u nečijem intersu. Ja bih molio i političare da to što rade, neka rade u interesu svog naroda. Jednoga dana, mi ćemo svi sa ovoga svijeta otići Allahu dz.š. i bićemo odgovorni jesmo li u najmanju ruku dvije stvari imali kod sebe – vjeru u Allaha dž.š., i druga stvar je činjenje dobrih dijela. Voleo bih da Bošnjaci ove dvije stvari upražnjavaju kod sebe“.

On je izrazio zadovoljstvo da Bošnjaci u Peći i Vitomirici imaju svoj bošnjački džemat, da ih ima i u Prizrenu, Dragašu, i da postoji jako dobra saradnja sa Islamskom zajednicom na Kosovu.

Govoreći o nedavno održanim izborima za nacionalna vijeća u Srbiji, muftija Dudić ističe da, za razliku od ranije kada su izbori tekli pod velikim tenzijama pa je čak i bilo slučajeva ubistava, ovoga puta nije bilo nikakvih tenzija i problema kada su u pitanju izbori za bošnjačko nacionalno vijeće.

„Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima lista, i jedne i druge pošto su dve liste bile, i drago mi je što smo i mi kao zajednica doprineli tome da su uspjeli da naprave dogovor o nenapadanju, i tako je bilo i cijelo vrijeme“, kazao je on.