Predsjednik Mešihata primio delegaciju Helsinškog odbora za ljudska prava

SONY DSC

Dana 07.09.2015. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je delegaciju Helsinškog odbora za ljudska prava na čelu sa direktoricom Izabelom Kisić.

Na sastanku je bilo riječi o izbjegličkoj krizi gdje je muftija Dudić i ovog puta apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu izbjeglicama koji se nalaze u Srbiji, a da od Evropske unije očekuje ljudskost i human odnos prema njima. Predsjednik Mešihata je tom prilikom upoznao delegaciju sa aktivnostima koje Mešihat sprovodi u saradnji sa Centrom za humanitarni rad „Hajrat“ na polju pomaganja izbjeglicama.

Direktoricu Helsinškog odbora za ljudska prava takođe je interesovao fenomen pojave ekstremnog ponašanja kod mladih i kako ga spriječiti. Muftija Dudić je istakao da država dobrim dijelom snosi odgovornost za devijantna ponašanja omladine, jer je na pukotinama nakon agresije na Islamsku zajednicu nastalo nekoliko nevladinih organizacija koje se, suprotno zakonu, bave vjerskim i humanitarnim poslovima te okupljaju uglavnom neškolovane mlade ljude slabog materijalnog stanja, bez zaposlenja usljed ekonomske krize, koji ne posjećuju džamije u sistemu Islamske zajednice niti crpe znanja od zvanične uleme, već za autoritete uzimaju samozvane i nekompetentne osobe koje im uglavnom grubo i pogrešno interpretiraju islam i njegove poruke.

Islamska zajednica snosi odgovornost za sve što se dešava u njenom sistemu, ali dok god postoji vjerski paralelizam i ignorisanje od strane države da se problem jedinstva Islamske zajednice i ugrožene islamske vjeronauke riješi, Islamska zajednica ne može biti odgovorna za ponašanje dijela omladine nad kojom nema ingerencije, ne odričući se svoje misije podučavanja novih generacija da čine dobro i pomažu druge.

 

 

Informativna služba

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC