Stara Novopazarska (Vakufska) banja

Prirodno bogatstvo Sandžaka

Općepoznata je činjenica da je najveći dio naše planete prekriven vodom, kao i da najveći udio čovjekove tjelesne mase čini voda, naglašavajući sveukupni značaj ovog jedinjenja u globalnom ekosistemu. Posebna grupa podzemnih voda, koje zahvaljujući svojim fizičkim osobinama i hemijskom sastavu povoljno djeluju na ljudski organizam, kategorišu se kao prirodne termomineralne vode, tako da je potpuno očekivano što one predstavljaju i najkorišteniji princip liječenja.

Na našim prostorima postoji duga tradicija upotrebe termomineralnih voda u zdravstvene svrhe.

Ljekovita blagodat u vidu Stare Novopazarske banje jedna je od najstarijih na Balkanu. Ove ljekovite vode koristili su još stari Rimljani, koji su prvi i otkrili njene mineralne izvore. U prilog tome govore i ostaci termalnih kupatila koji svjedoče da su u blagodatima tople i ljekovite vode uživali. Prvi hamam (tursko kupatilo) je iz XV vijeka. Sredinom XVII vijeka Turci su uredili Banju, pa je ona bila na glasu kao „izvrsna vruća banja“. Vodu ove banje stručnjaci svrstavaju u sumporovito-kisele hipoterme, čija temperatura na izvorištu dostiže i 52°C. Voda sadrži i znatne količine sumporvodonika, tragove mangana i amonijaka.

Termomineralna voda je višestruko korisna za organizam, pogotovo za liječenje svih vrsta reumatskih tegoba, neuropsihijatrijskih oboljenja, bolesti organa za varenje, kožnih i endokrinih oboljenja, kao i oboljenja mišića i srčanih tegoba. Kupanjem u termomineralnoj vodi dolazi do povećanja tjelesne temperature što pomaže u borbi protiv štetnih bakterija i virusa. Poboljšava se protok krvi i olakšava izbacivanje toksina, a podstiče se i prokrvljenost. Termomineralna voda pomaže normalizaciji nervnog sistema. Ginekolozi je preporučuju za liječenje ginekoloških oboljenja. Nezamjenljiva je u ublažavanju bolova u zglobovima i sportskih povreda i ubrzava oporavak od ozljeda te vrste. Zahvaljujući svom izuzetnom hemijskom sastavu ova voda se uspješno koristi i u liječenju kožnih bolesti, ekcema, gljivičnih oboljenja, psorijaze, zacjeljuje rane, a poslije kupanja u ovoj vodi koža postaje mekanija i zategnutija.

Današnji život, nažalost, odlikuje i stres koji nam je svakodnevno nametnut sa različitih strana, što naglašava potrebu da se ponekad opustimo, regeneriramo svoje tijelo i potpuno zaboravimo na sve probleme.

U želji da boravak u ljekovitim blagodatima bude što prijatniji, Stara Novopazarska banja je renovirana 2016. godine.

O Staroj banji piše i Evlija Čelebija u svom Putopisu: „Pola sahata daleko od šehera (Novog Pazara) nalazi se jedna topla mineralna banja (ilidža). Podigao ju je hafiz Ahmed-paša.“

Banja ima veliku prednost u odnosu na klasične spa-centre, prije svega zbog toga što mineralni izvori i ljekovite vode jesu osnova banje. Upravo zbog ovih izvora ljekovite vode koje se nalaze u banjama pravo su mjesto za odmor i uživanje, a istovremeno i liječenje različitih zdravstvenih problema.

Stara banja svoje ljekovite čari pruža svima, u odvojenim ženskim i muškim terminima, a nudi priliku i da porodično uživate u zakupljenim terminima.

Budite naš gost i uvjerite se u riječi koje su ispisane na arapskom jeziku na kamenoj ploči iznad ulaza u hamam gdje stoji da „oni koji su prokrstarili Istok i Zapad, kopno i more, nisu vidjeli ovakve termalne banje”.

Glas islama 306, strana 14