Ustrajnost u dobrim djelima

U našem ubrzanom svijetu, gdje se svakodnevni život često svodi na trku za materijalnim uspjehom i trenutačnim zadovoljstvima, lako je izgubiti iz vida one trajne vrijednosti koje oblikuju naš karakter i duh. Međutim, islam nas uči da su ustrajnost i dosljednost u činjenju dobrih djela ključni ne samo za duhovni razvoj pojedinca, već i za održavanje zdravog društva.

Uzvišeni Allah kaže: “A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi nikoga ne zadužujemo preko njegovih mogućnosti – bit će stanovnici Dženneta, u njemu će vječno ostati.” (El-A’raf, 42)

Muslimani Sandžaka, posredstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, još jednom su pokazali izuzetnu predanost i humanost u svojim nastojanjima da pruže neophodnu pomoć narodu Gaze u teškim trenucima. Mešihat je pokrenuo akciju pomoći stanovništvu Gaze, a narod Sandžaka se odazvao. Preko 100 hiljada eura uplaćeno je za kupovinu brašna.

Ovog Ramazana posredstvom vakufskih kuhinja podijeljeno je oko 60.000 iftara. Svakodnevno je dijeljeno oko 2000 iftara u vakufskim kuhinjama, a pored toga Islamska zajednica je podijelila još 10.000 iftarskih obroka na prostoru Islamske zajednice, posebno u Muftijstvu beogradsko-novosadskom.

Ramazan je bio prilika da obogatimo svoje živote novom perspektivom, da preispitamo svoju privrženost islamskim vrijednostima i djelujemo u skladu s onim što smatramo važnim, kroz činjenje dobrih djela. Ramazanski dani su protekli, a vjernici su naročito u njima težili dostizanju njegovih blagodati. U tom kontekstu, Ramazan nam je donio ozbiljnost u slušanju Poruke koja odzvanja kroz vrijeme i prostor, pozivajući ljude na Put dobra – od one noći kada je Muhammed, alejhis-selam, primio prvu Objavu, pa sve do danas. To je put samopoboljšanja, ali i povezivanja sa zajednicom.

Kur’an, na mnogo mjesta, govoreći o vjerovanju i činjenju dobrih djela, naglašava da su ove dvije komponente neodvojive u procesu duhovnog razvoja i ostvarenja vječne sreće. “A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja.” (El-Bejjine, 7)

Dobra djela su temelj koji nosi našu duhovnost i pokazuje našu posvećenost vjeri. U islamskoj tradiciji Ramazan je mjesec kada se posebno naglašava važnost dobrih djela kao sredstva za približavanje Allahu. Međutim, značaj ovih djela ne smije prestati završetkom Ramazana. Ustrajnost u dobrim djelima kroz cijelu godinu ključna je za razvijanje stvarnog, trajnog duhovnog karaktera.

Poslanik Muhamed, sallallahu alejhi ve sellem, učio nas je da su najdraža djela Allahu ona koja su ustrajna, pa makar bila i mala.

Ova pouka poziva nas da razvijamo konstantnu praksu dobrih djela, umjesto da ih ograničimo na određene dane ili mjesece. Kroz stalan trud, čak i mala svakodnevna dobročinstva, poput osmijeha prema susjedu ili pomoći u nevolji, gradimo snažan duhovni temelj koji oblikuje našu zajednicu.

Svjestan, upućen i nadahnut čovjek je onaj koji ostaje u pokornosti Allahu tokom cijele godine. Klanja se Allahu stojeći, hodajući, sjedeći i ležeći, te je svjestan svog Gospodara u svakom trenutku – u Ramazanu, ševvalu ili bilo kojem drugom mjesecu koji zajedno čine godinu i njeno vrijeme. Za to vrijeme, bez sumnje, svaki čovjek će odgovarati.

Dakle, dobro nije ograničeno samo na mjesec Ramazan, nego se nalazi u svim vremenima i njegovo traženje je poželjno u svakom trenutku, a sve to kako bi se izvršila Božija naredba: “I sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj.” (El-Hidžr, 99) Nema kraja ibadetu i činjenju dobra sve do smrti.

Poslanik Muhamed, sallallahu alejhi ve sellem, čije su riječi čista istina, rekao je: „Čovjekova stopala neće se pomjeriti na Sudnjem danu dok ne bude upitan za četiri stvari“, među kojima je i pitanje u šta je proveo svoj život.

Kur’anska poruka je jasna: Put prema vječnoj sreći i uspjehu na Ahiretu prolazi kroz kontinuirani rad na sebi, vjerovanje i činjenje dobrih djela. To Kur’an jasno ističe: “A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će vječno ostati. A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – oni će stanovnici Dženneta biti i u njemu će vječno boraviti.” (El-Bekara, 81-82)

Ovaj jasan kontrast između posljedica za one koji čine zlo i onih koji vjeruju i djeluju dobro ukazuje na to da su dobra djela temelj za postizanje duhovnog uspjeha. Dobro djelo nije samo izraz pobožnosti – ono je, također, sredstvo kroz koje se pojedinac i zajednica mogu preobraziti. Shodno islamskim učenjima, svako dobro djelo koje činimo može pokrenuti lanac promjena koje vode ka trijumfu dobra u ovom svijetu i konačnom spasenju naših duša u budućem životu.

Važno je razumjeti da se svaka naša akcija, misao i riječ bilježe i imaju svoje posljedice. Dobrim djelima ne samo da obogaćujemo svoje živote, već i doprinosimo boljitku cijele zajednice. Ustrajnost u dobru put je koji vodi ka unutarnjem miru i zadovoljstvu, te jača naše veze sa Stvoriteljem i sa stvorenjima.

Stoga, neka naša težnja za dobrim djelima ne bude privremena. Neka se proširi izvan granica ramazanskog mjeseca i neka postane stalna svjetlost koja vodi naše korake. Kroz ustrajnost u dobroti postajemo svjetionici koji osvjetljavaju put drugima u njihovom duhovnom putovanju, čineći tako ovaj svijet boljim mjestom za sve nas.

Glas islama 343, Naše viđenje