Put ka Džennetu je širok, a ne uzak

 

Gospodar tvoj najbolje zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On najbolje zna one koji su na Pravom putu. (En-Nahl, 125)

 

Koje su kvalifikacije za trku ka Džennetu

Jedno od shvatanja kojima ljudima „zatvaramo“ džennetska vrata očituje se u riječima: „Samo najbolji od najboljih će u Džennet! Džennet je za najiskrenije i u svemu najbolje. Ali ti, prijatelju… Ne kažem da ne možeš pokušati, mada, mislim, pogledaj se… Teško da ćeš ti u Džennet?“

Poslušajte šta o putu ka Džennetu kaže Uzvišeni Allah:

Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. (El-Hadid, 21)

Vidite li kako je Kur'an dosljedan sceni puta kroz sve sure i ajete? Nadmećite se, tj. „utrkujte se“ da stignete do konačnog cilja – Dženneta. Za utrku ste kvalificirani svi vi koji vjerujete u Allaha i Njegove poslanike. Da li ovaj kur'anski uslov sužava vrata Dženneta, ili ih proširuje? Proširuje ih! Ovo je ogroman poklon vjernicima, kakav nismo očekivali! U nastavku istog ajeta Uzvišeni kaže:

To je Allahova blagodat (poklon) koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika.

Allah je ljudima dao nadu i širom otvorio vrata Dženneta za sve koji vjeruju u Njega i Njegove poslanike. A šta mi radimo? Kao da svaku priliku koristimo da zakompliciramo sebi i drugima, baveći se stvarima koje su van našeg dometa, ukazujući prstom na muslimane i proglašavajući ih munaficima i mušricima! Allahov robe, čitamo li mi istu Knjigu?

Allah je put ka Džennetu proširio, a put ka Džehennemu suzio

Pogledajte šta kaže Uzvišeni u 15. ajetu sure El-Lejl. Prije nego što navedem prijevod značenja tog ajeta, dopustite mi da navedem jedan primjer koji je prost, ali će nam pomoći da razumijemo poruku ajeta. Vama vozačima poznati su saobraćajni propisi. U Zakonu o saobraćaju stoji pravilo da za prekoračenje brzine slijedi kazna. Da li to znači da ćete biti kažnjeni samo ukoliko prekoračite brzinu? Ne. To znači da je prekoračenje brzine samo jedan od prekršaja za koji slijedi kazna, jer postoji još prekršaja za koje ćete biti kažnjeni ukoliko ih napravite. Ali, šta ako bi u Zakonu pisalo: „Kaznit će se samo vozač koji prekorači dozvoljenu brzinu.“ To znači da su svi ostali vozači pošteđeni kažnjavanja. Bit će kažnjeni samo oni koji voze prebrzo. A sada, poslušajte ajet:

U Vatru će ući samo (isključivo) najgori.

Da je Uzvišeni Allah rekao: „U Vatru će ući najgori“ to bi ostavilo prostora i za one koji nisu najgori, a to bi značilo da će u Vatru ući i najgori i oni manje loši. Ali, On nije tako rekao. Rekao je: U Vatru će ući samo najgori (illel-eška) – najbezobzirniji, najprljaviji, najlošiji ljudi koji postoje.

Eto, to su stanovnici Džehennema. Kakav koncept mnogi muslimani razvijaju u svojim glavama? Ispada da će, nekako, većina nas završiti u Džehennemu. Ja Rabb! Pogledajte 17. ajet iste sure:

Najbogobojazniji će se od Vatre spasiti.

Nije rekao „samo najbogobojazniji“, već „najbogobojazniji“. Slavljen neka je Allah, Koji kada govori o Džehennemu – sužava vrata, a kada u sljedećem ajetu govori o Džennetu – širom ih otvara! Allah voli da džennetske kapije budu širom otvorene, a mi bismo da ih zatvaramo ljudima. Zatvaramo ih sebi, a naročito drugim ljudima. Dešava se da majke ovako kore neposlušnu djecu: „Zašto si to uradio? Allah će te kazniti“, pa mu još dramatičnim tonom spomene Džehennem! Jesi li ti pri čistoj pameti, sestro? Ne bi voljela da ti dijete padne niz stepenice. Ne bi voljela da ga udari auto. Ne bi voljela ni da ga trn ubode, a tako lahko izgovaraš prijetnju koja sadrži riječ Džehennem! Ovdje nešto ozbiljno nije u redu i mora što prije prestati. Moramo prestati da u umove djece usađujemo ideju da je lahko strovaliti se u Džehennem, a da je Džennet toliko težak da je skoro nemoguć. Kako ćete od njih napraviti uravnotežene ličnosti ako ih odgajate u tom neuravnoteženom duhu? Ne očekujte da o Allahu imaju lijepo mišljenje, ako ih plašite Allahom.

Glas islama 344, R: Prijevodi, Preveo: Senad Redžepović

Nastavit će se…